Hirdetés

Médiaháború - szeretne Nerot ingyen?



|

Kínpadra vontuk a multimédiás CD/DVD/Blu-ray író szoftvercsomagokat. Megállják-e a helyüket az ingyenes szoftverekkel szemben?

Hirdetés

Napjainkban lassan a legolcsóbb processzorokban is két mag található, a számítási teljesítmény pedig a belépő konfigurációk esetében is bőségesen elegendő ahhoz, hogy akár valós időben kódoljuk MPEG-2 vagy akár MPEG-4 formátumba az éppen folyó videofelvételt. Elég valamilyen író egységgel, azaz jobbára még DVD-íróval kiegészíteni a konfigurációt, így hardveroldalról szinte minden adott nemcsak a lejátszáshoz, de a rögzítéshez is. Szóba jöhet még egy video-digitalizáló eszköz is, amennyiben nem DV-csatlakozású kameráról olvasnánk be a videofelvételeket.


No igen, de milyen szoftverrel? A DVD-írókhoz gyakran mellékelt szoftvercsomagok legtöbbször az alapvető funkciókra koncentrálnak, extrákat nemigen várhatunk tőlük. Ha valóban hatékonyan szeretnénk kihasználni az egyre erőteljesebb hardver képességeit, akkor meglehet, hogy áldoznunk kell majd egy kevés pénzt a szoftverre is. Vagy megoldható ingyenes eszközökkel is a kérdés? Összeállításban sorra vesszük a multimédiás szoftverekkel szemben támasztható alapvető igényeket és a legismertebb szoftvercsomagokat, megoldásokat.


Mit tudjon egy ilyen rendszer?

Ha már sok pénzért, akár 100 dollárért beszerzünk valamilyen „CD-író" programot, akkor attól elvárjuk, hogy több területen is kiszolgáltja az alapszintű igényeinket. A hagyományos adatlemez- és hanglemez-összeállítás mellett - amely már e szoftverek legelső verzióiban is szerepelt - a mai csomagok sokkal több funkciót kínálnak, főleg az optikai lemezek alkalmazási területein. Nehéz ma már elképzelni egy ilyen csomagot anélkül, hogy tudna készíteni Video CD-, SVCD- és DVD-albumokat, és nem is érdemes olyat vásárolni, amelyik erre nem képes. Gyakori, hogy nemcsak a rögzítés, hanem a lejátszás területén is kapunk valamit, nem csupán videós, hanem zenei oldalon is. A multimédia területén használt számos hang- és kép-, valamint videoformátumhoz örvendetes, ha rendelkezésre állnak átalakító eszközök. Tipikus feladat egy zenei album MP3-ba konvertálása, egy DVD átültetése CD-re vagy manapság még inkább DivX vagy Xvid formátumba.
Alapvető az adat- és hanglemezek írásának képessége, legalább CD-R/RW és DVD-R/RW médiára lehetőleg DVD-ROM Book-type fejléccel írhassuk fel a DVD+R lemezeket. A legtöbb otthoni és személyi irodai számítógépen még ma is optikai adathordozóra készülnek a mentések, ezért hasznát vesszük, ha a program a backup területén is megkönnyíti a dolgunkat - itt előny a növekményi (inkrementális) mentés és a több lemezre kiterjedő kötetek készítésének lehetősége. Hasznos a lemezképek (például CUE/BIN, ISO, NRG) használa tának támogatása is, mert így nyersanyagpazarlás nélkül próbálhatunk ki virtuális lemezeket.

Ha már videoalbumokat készítünk, akkor azon belül nézzünk utána, hogy a kameránk által készített felvételeket támogatja-e a rendszer. Hogyha analóg kameránk van (VHS, VHS-C, Video8, Hi8), akkor előnyös, ha a szoftver támogatja az videodigitalizáló hardvereket és persze be is kell szereznünk egy alkalmas vasat. DV-kamerákhoz FireWire-kapu dukál, ha pedig szélesvásznú felvételeket készítettünk, akkor a 16:9 oldalarányt is ismernie kell a programnak. Hasznos lehetőség a DVD-videó összeállító programokban a fotó-diavetítések készítésének támogatása is, átúsztatásokkal, esetleg fotóretusáló alkalmazással.


Extrák HDTV-tulajoknak

A HD Ready megjelenítők és kamkorderek terjedése újabb kihívások elé állította a szoftverek fejlesztőit is. Ha modern videokamerával dolgozunk, akkor a szoftvernek is képesnek kell lennie lejátszani, szerkeszteni a nagy felbontású videókat is. Érdemes figyelembe venni, hogy az MPEG-4 (H.264, AVCHD) kódolású HD-adatfolyam lejátszása is komoly teljesítményt és kétmagos processzort igényel, a szerkesztéshez pedig legideálisabb egy négymagos CPU.
Ha HD-videokameránk MiniDV-szalagra dolgozik, akkor a HDV támogatása fontos számunkra, ha pedig memóriakártyára, akkor a H.264-kódolás ismerete elengedhetetlen a szerkesztési, feldolgozási munkához. A megszerkesztett anyagot aztán ki is kell írnunk valamire. Amennyiben a ma elérhető legjobbat szeretnénk és rendelkezésünkre áll asztali Blu-ray készülék, akkor szükségünk lesz a Blu-ray égetés funkcióra. A HD DVD támogatás a formátum „halála" óta nem igazán jelent érdemi segítséget, hacsak nem szereztünk be az utolsó pillanatban egy ilyen lejátszót. Ha még nem lenne BD vagy HD DVD írónk, jó tudni, hogy az asztali lejátszók a hagyományos DVD -R/+R médiára kiírt HD-DVD és Blu-ray albumokkal is elboldogulnak.

 

HD, HDV, AVCHD - kinek éri meg?

Divatos kulcsszó manapság a HD (High Definition) - olyan készülékekkel, technológiákkal kapcsolatban hallhatjuk, amelyek nem a hagyományos PAL vagy NTSC tévénormáknak megfelelő, hanem annál nagyobb felbontást alkalmaznak. Sok csomagban, például a tesztünkben szereplő Nero 9 és CyberLink DVD Suite Ultra termékekben ott szunnyad az erő és képesség, hogy lejátsszák a Blu-ray lemezeket vagy feldolgozzák a nagy felbontású kamerákkal készült anyagokat. De kinek érdemes kifizetni például a CyberLink DVD Suite Centra (normál felbontáshoz) és Ultra (HD-hez) csomagjai közötti mintegy 30 dolláros árkülönbséget?

A „lapostévé-őrület" kapcsán bizonyosan találkoztunk már a HD Ready logóval a nagy képernyős készülékeken, hiszen minden olyan eszközön előfordul, amely legalább 720 képsort képes megjeleníteni. Ha ilyen vagy jobb megjelenítőnk van, akkor már profitálhatunk a nagy felbontású szoftvercsomagok erejéből, hiszen például egy Blu-ray lemez lejátszásakor legalább kétszer annyi képi információt látunk viszont, mintha egy DVD-t néznénk. A nagy felbontású mozik részletességét akkor élvezhetjük ki teljesen, ha úgynevezett Full HD-s megjelenítőnk van, amely képes az 1080 soros (1080i vagy 1080p jelölés) film minden egyes rögzített képpontjának visszaadására.

 

neroavchd_.png
 AVCHD-album készíthető DVD-médiára is
 

 

A kreatív szoftvercsomagokkal akkor állítható elő a minőségibb, részletesebb kép, ha a videoforrás is nagy felbontású. Ilyenek például a HDV-jelölésű kamerák, amelyek MiniDV-szalagra dolgoznak ugyan, de nagy felbontású, 1080 soros videót rögzítenek rá MPEG-2 tömörítéssel. Ez a rendszer azok számára hasznos, akik szépen kódolt mozgásokat szeretnének és amit felvettek, nemcsak lemezre írják, hanem majdnem mindig szerkesztik is. Egy-két éve hódítanak a nagy felbontású memóriakártyás kamerák is, itt az AVCHD a varázsszó. Ezek MPEG-4 (H.264) tömörítésű állományokba rögzítenek a memóriakártyán (vagy egyes modellek esetében merevlemezen) akár teljes HD- (1920×1080) felbontású mozgóképet, másodpercenként 24, 25, 30 vagy akár több képismétléssel. Az MPEG-4 tömörítés minősége készülékfüggő, de érezhetően több képi- és mozgásrészlet veszik el a felvételeken, mint a HDV esetében, így utólagos szerkesztés céljára nem annyira megfelelő, de családi albumok forgatásához sokkal jobb, mint a hagyományos DV-felvételek.

 

 

CyberLink DVD Suite 7 Ultra

 

cyberlinkboxshot_.jpg
Komplett multimédiás csomagot kínál a CyberLink a DVD Suite 7-es változatával. Hogy milyen szinten, azt vásárláskor eldönthetjük, a Centra változat szinte mindazt tartalmazza, mint a fullextrás Ultra, kivéve a HD-formátumok lejátszását, szerkesztését és előállítását. Mi most a teljes csomagot, az Ultra változatot vesszük szemügyre.

Elsőként a CyberLink épp DVD-lejátszó programja, a PowerDVD révén lett világszerte ismert. Megjelenését követően külön cikkben számoltunk be a 8-as változatról, ennek speciális kiadása szerepel a DVD Suite csomagban is. Ezt jól eltalált, lényegre törő és igényes megjelenésű kezelőfelület jellemzi, emellett nagyon fejlett kép- és hangoptimalizáló algoritmusokkal dolgozik, támogatja az akku-takarékos lejátszást is noteszgépeken. Más, hasonló szoftverhez képest pluszfunkció, hogy kapcsolódhatunk vele a CyberLink Movie Collection közösséghez. A szoftverrel „újravághatjuk" a filmeket, pontosabban különféle grafikákkal, feliratokkal egészíthetjük ki azokat. Saját „rendezői" változatunkat aztán közzé is tehetjük az interneten. Akár Blu-ray filmek vagy VC-1 kódolású albumok is lejátszhatók a programmal, a különálló PowerDVD-hez képest csak a Dolby Headphone és a 7.1 csatornás hang (Dolby Digital és DTS) lejátszásának támogatása hiányzik. Megjegyzendő, hogy ezeket a kodekeket egyik gyártó multimédiás csomagja sem foglalja magába.

 

cyberlinkdvdsuite1_.png
Akár saját fotóinkat is beúsztathatjuk a CyberLink DVD Suite indítóalkalmazásának háttereként 
 

 

Adat- és hanglemezek írására, hangállományok átkódolására és audio CD-k MP3, WMA vagy WAV formátumba alakítására a Power2Go modult használhatjuk. Sajnos MP3-kodek nem jár a szoftverhez, így meg kell elégednünk a Windows, pontosabban a telepített Windows Media Player saját MP3-kódolójával. Lemezképek (P2I és ISO) égetésénél is erre a szoftverre lesz szükségünk. Készíthetünk vele Blu-ray adatlemezeket is, illetve összeállíthatunk olyan lemezt (CD, DVD) is, amelynek tartalmát jelszóval védhetjük az illetéktelenek elől. A program támogat néhány extra, ritkán használt formátumot is, de alapvetően egy igen egyszerű eszköz, alapfeladatokra. Címkézéshez a LabelPrint alkalmazást adják hozzá, amely ismeri a LightScribe feliratozást, de nagyon minimálisak a szerkesztési lehetőségei és nem olvassa fel sem a lemez állománylistáját, sem az audio CD címeit.

A tipikus feladatokon gyorsíthatunk a Power2Go Express segítségével, ha az Asztalon úszó ablakra húzzuk adatainkat, azok pár kattintással lemezre írhatók. Amennyiben közvetlenül szeretnénk állományainkat optikai adathordozóra menteni akár egy nagy floppylemezre, akkor nekünk találták ki az InstantBurn modult, az UDF 2.5-kompatibilis program mindent elrendez a háttérben. Míg más csomagok hasonló moduljai bizonytalanul működnek, addig a CyberLink csomagja e téren elég jól teljesít, óriásfloppyvá alakítja a CD-RW-t és DVD-RW/+RW-t is.


Alkalmi és időzített adatmentéseket támogat a PowerBackup modul, merevlemezre és optikai hordozóra egyaránt. Utóbbira készülhet akár többlemezes mentés is, teljes, növekményi és különbségi mentések útján, ha kell, titkosítással. Kiírathatunk egy visszaállító alkalmazást is a lemezre az adatok mellé, de rendszermentést nem készíthetünk. Támogatja a program az Outlook, Outlook Express és Internet Explorer alkalmazások adatainak és beállításainak mentését is, ám más gyártók termékeit nem ismeri.

 

cyberlinkpowerdvdedit_.png
Mozizásban standard a CyberLink PowerDVD, amelyben akár újra is mixelhetjük kedvenc mozinkat 
 

 

 

Videós oldalról a könnyed kreativitás eszközeit vonultatja fel a csomag. A PowerProducer segítségével VCD, DVD és Blu-ray albumok is előállíthatók. Számos menüstílusból választhatunk, a program automatikusan beleolvasztja a kiválasztott nyitóképet a menübe. Készíthetünk saját menüstílusokat (akár a sablonokból kiindulva). A program nem sokat változott az előző verziók óta - könnyen kezelhető, de csak minimális szerkesztési lehetőségeket biztosít. Akik kimondottan a videoszerkesztésre vágynak, azok igénybe vehetik a PowerDirector 7 szolgáltatásait is, ami egy nagyon egyszerűen kezelhető videoszerkesztő alkalmazás. Az alapvető vágás mellett sok effekt, több rátét- és hangsáv is rendelkezésünkre áll a munkához, vagyis inkább mókához. A program ugyanis főleg a laza, semmint az aprólékos munka eszköze, könnyed grafikákat és nagyon kevés beállítási lehetőséget kínál, automatikus feljavító eszközökkel segíti a munkát, sőt, akár teljesen rá is bízhatjuk a vágást. Minden manapság használt formátumot ismer, beleértve a különféle HD-kódolásokat is. A DirectorZone.com weboldalra regisztrálva letölthetünk és a programba illeszthetünk felhasználók által készített grafikákat, lemezmenüket, háttereket, sokat teljesen ingyen.

 

cyberlinkmediashow_.png
Kiemelkedően könnyed kezelőfelület jellemzi a kép- és videorendszerező MediaShow-t 
 

 

 Multimédiában legnagyobb dobás a Mac-jellegű, kimagaslóan ízléses kezelőfelületén természetes hatású látványeffektusokat felvonultató MediaShow. A videók és fotók menedzselésére, háttérzene ritmusához igazított diavetítések készítésére igen könnyen használható program támogatja a feltöltést a Flickr és YouTube oldalakra.
Ha a mozizás terén Blu-ray vizekre eveznénk, a Blu-ray Advisor lesz segítségünkre abban, hogy kiderítsük, alkalmas-e a gépünk egyáltalán a feladatra. Alapvetően Blu-ray albumokat játszhatunk le a szoftvercsomaggal, de ha hang terén is a maximumot szeretnénk, akkor érdemes még egy kodekcsomagot vásárolnunk a gyártó weboldalán a nyolccsatornás hangformátumokhoz.


Névjegy

CyberLink DVD Suite 7 Ultra

Forgalmazó: CyberLink Corp.

Ár: 19 000 Ft

Web: katt ide

Teljesítmény: 4,5

Kezelhetőség: 4

Kreativitás: 5

Ár/érték: 4,5

 

Nero 9

nero9boxshot_.jpg
Kikerülhetetlen név a szakmában a Nero, amelynek már korai verziói is sikeresek voltak, az évek során pedig gyakorlatilag ez vált etalon írószoftverré a piacon.
Ennek folytán kezelését mindenki ismeri, illetve számos ingyenes és fizetős program próbált már hasonló megközelítést alkalmazni, legalábbis a kezelőfelület kialakításában. Az alap Nero Burning ROM továbbra is nagymester, ami a támogatott lemeztípusok, formátumok számát illeti. A Burning ROM-ban átalakíthatjuk a CD hangsávokat vagy hangállományokat MP3, WMA, OGG, Nero Digital vagy egyéb formátumokra is, e téren is többet ad, mint más csomagok. A Nero Express igazán kézreálló felületet ad a gyakoribb feladatok elvégzéséhez, mindkét alapprogramot a műfaj legjobbjaként könyvelhetjük el. További gyorsításra ad lehetőséget, hogy a többi Nero alkalmazás indítására használt SmartStart program is kiegészült könnyen kezelhető adat- és hanglemezíró modulokkal.

 

 

neroburningrom_.png
A Nero Burning ROM továbbra is az adatlemez készítés nagymestere 
 

 

Alapvetően nem tűnhet túl fontosnak, hogy mit tud a csomagban található címkéző, a Nero CoverDesigner, de ha rendszeresen mentünk adatokat is optikai médiára, akkor igen hasznos eszköz lehet. Tudásában jócskán megelőzi versenytársait, támogatja többlemezes albumok, mentéskötetek címkézését is. Felolvassa az audio CD-k tartalomjegyzékét, csak az automatikus mappa- és állománylista-készítést hiányoljuk belőle.

Mint azt korábbi Nero 9-cikkünkben is olvashatták, a Nero 9 szerényebb szolgáltatáscsokorral indult, mint előző kiadása, hiányzott belőle a BackItUp modul is. A kilences változat vásárlóinak egyelőre mégsem kell lemondaniuk róla, most már az online vevők is megkapják e modult ajándékba, ami egy elég jól beállítható adatmentő alkalmazás. Állománymentésre (időzített, növekményi stb.) és nem kifejezetten alkalmazások adatainak mentésére koncentrál, viszont lehetővé teszi a Nero online tárterületére való mentést is (előfizetéssel). Az egész rendszermeghajtó is lementhető vele, a generált CD-n futó Linux-alapú helyreállító alkalmazás pedig írja az NTFS-partíciókat is, így akár állományszintű visszaállításra is alkalmas.

 

 

neroshowtime_.png
Jól működik, és zene- és adatfolyam lejátszáshoz is kiváló felületet kínál a Nero ShowTime 
 

 

Néhány területen számottevő előrelépést mutat fel a programcsomag, azaz újabb fejlesztések révén nem csak a fő területeken maradt versenyképes. Ilyen például az előző változatokban komoly nehézségekkel küzdő Nero ShowTime. Ez a modul eddig is mindenes médialejátszóként ajánlotta magát, azonban rengeteget hibázott, ami miatt nem vált túl népszerűvé. A Nero 9-ben kellemes meglepetésként ért minket, hogy stabil, viszonylag gyors eszközzé alakították. Ugyan a videolejátszás rendszerigényeinek optimalizálásában nem éri utol az e téren nagy konkurens CyberLink PowerDVD-t, ugyanakkor audiolejátszásban lényegesen kényelmesebb, amire a PowerDVD nem igazán ajánlható.

Kivonult a médiaszerverként is szolgáló MediaHome modul a csomagból, de tévés-lejátszós oldalról itt van helyette a Live, már csak valamilyen tévévevő kell a használatba vételéhez. Kioszkszerű kezelőfelülete ugyanúgy jól olvasható karosszékből, mint a MediaHome-é volt, azonban úgy tűnik, hogy egyelőre félkész állapotban van. Két gépre is telepítettük, de egyiken sem sikerült minden tekintetben működésre bírnunk. Egy ízben eljutottunk a tévévevő hangolásáig, de a kép megjelenítéséig már nem. Kár, mert a specifikációk akár HDTV-vételt is ígérnek, a Nero webes ismertetője kiemeli a többtuneres PiP (kép a képben) funkciót, a reklámok kivágására alkalmas AdSpottert, illetve a Vista Media Center- és Windows XP Media Center-kompatibilitást. Mivel ezek az operációs rendszerek már tartalmaznak médiaalkalmazást, igazán csak a „szimpla" Windows XP felhasználóinak ad(na) gyökeresen újat ez a modul. Sajnos karosszékből való tévézéshez egyelőre nem számíthatunk szolgáltatásaira, a Nero csomag tévévevős része mindig is nehézségekkel küzdött. Multimédiás oldalról a Nero Vision alkalmazás áll rendelkezésünkre, amely egyben videoszerkesztő, lemezalbum-összeállító és konverter is, utóbbi funkciója a videoexportálás terén használható.

 

visionmenuszerk_.png
Választhatunk a részletes szerkesztési lehetőségek
vagy az előre legyártott 3D-s animált menük között 

 

 

Ha aktiváltuk a licenceket az interneten, akkor semmi akadálya a nagy felbontású anyagok feldolgozásának és előállításának. Támogatott a H.264, az AVCHD és az AC3 hang is, azaz nem lesz problémánk a legújabb memóriakártyás HD-videokamerákkal alkotott anyagok felhasználásával sem. Készíthetünk nagy felbontású AVCHD lemezeket DVD médiára, amelyek megtekinthetők asztali Blu-ray lejátszón, de a 1080p felbontású Blu-ray íráshoz és menüszerkesztéshez külön meg kell vásárolnunk a megfelelő bedolgozó modult. Kissé zsúfolt lett a megújult kezelőfelület, és bár videoszerkesztéskor átválthatunk idővonal-nézetre is, azért a Vision nem olyan precíz szerkesztőalkalmazás, mint a kifejezetten erre a célra készült szoftverek, ráadásul kép- és hang helyreállító szűrőkkel, varázslókkal sem dicsekedhet. Annál gyorsabb azonban, és a kódolás minősége is kiváló, menüszerkesztésben pedig kifejezetten precíz. A SmartEncoding funkció bekapcsolásával csak a feltétlenül erre szoruló szakaszok kerülnek átalakításra, amivel rengeteg időt spórolhatunk meg. Közvetlenül feltölthetjük munkáinkat videós közösségi oldalakra - cél lehet a YouTube, a MySpace vagy a My Nero is.


Zeneszerzésnél is teret adhatnak kreativitásuknak a Nero-tulajdonosok a SoundTrax modullal és a Nero Wave Editorral. Varázslói segítséget kapunk analóg zenei albumaink digitalizálására. A SoundBox modulban tucatnyi stílust kombinálhatunk saját szintetizátoron kevert dallamainkkal, beszédszintetizátorral, szél, mennydörgés, eső és vízesés effektusokkal.

Egy alap képszerkesztő és -effektező alkalmazást is találunk a csomagban, hogy fotóinkat előkészíthessük, mielőtt DVD-alapú diavetítést kreálnánk belőlük.

 

Névjegy

Nero 9

Forgalmazó: Nero AG

Ár: 18 000 Ft

Web: katt ide

Teljesítmény: 4,5

Kezelhetőség: 5

Kreativitás: 4,5

Ár/érték: 5

 

Ashampoo Burning Studio 8

 

1810_pagebox_.jpg
Egyértelműen az Ashampoo összeállítása a mezőny legolcsóbb multimédiás írócsomagja, más csomagok árának feléért vesztegetik. Ezzel összhangban az általa nyújtott szolgáltatáscsokor sem olyan gazdag, az alapfunkciókra és kezelhetőségre koncentrál, ám szerencsénkre a Blu-ray média írásának lehetősége sem maradhatott ki a programból. Legalábbis előállíthatunk vele Blu-ray adatlemezeket, Blu-ray videoalbumok (BD-AV) előállítására azonban már nincs mód. Az egyes funkciók ellátására (adatlemez-készítés, lemezmásolás) szolgáló valamennyi modul egységes megjelenésű és a rendszerezett főmenüből indítható.

 

ashampooburningstudio_.png
Igen könnyen kezelhető alkalmazás az
Ashampoo Burning Studio, minimális beállítási lehetőségekkel 
 

 

 Leginkább a Nero Express kezelőfelületére emlékeztet az az elrendezés, amelyet az Ashampoo Burning Studio használ lemezeink készítéséhez. Nagyon könnyen kezelhető a varázslós, többoldalas modul, kijelzi, hogy épp milyen adathordozóra fér rá a projekt. Alapvetően ISO/Joliet beállítással készül minden adatlemez, külön menüpont szolgál arra, hogy más beállításokat (például UDF-et a 2.6-os változatig) válasszunk. A program hátránya, hogy nem menthető el az adatlemez-összeállítás, kilépéskor minden az enyészeté lesz. Szintén hiányzik az adatellenőrzés (verify) lehetősége, erre a célra külön alkalmazást kell igénybe vennünk. Rendelkezésünkre áll viszont egy más programok esetében nem elérhető funkció, a másolás változtatással (modified copy). Ha egy létező lemezt úgy szeretnénk lemásolni, hogy néhány állományt még hozzáfűzünk, akkor nem kell felolvastatnunk az adattartalmat, majd új összeállításként a változásokkal megspékelve kiírni, hanem a kiválasztott állományokat a szoftver másoláskor hozzáfűzi az eredetihez - ilyenkor még a rendszerindító (boot) lemezek indítómechanizmusát is helyesen átmásolja a program.

Külön menüpont szolgál a hangfelvételekkel kapcsolatos funkciók között az Audio CD albumok beolvasására és átalakítására, főleg kezdők örülhetnek egyszerűségének. A célformátum lehet MP3, WMA vagy WAV. Megválaszthatjuk a kódoló paramétereit is (monó, sztereó, bitarány), de nem túl részletesen. Automatikusan csatlakozik egy CD-adatbázishoz a program és ki is tölti a címlistát.
Igen alapszintű backup modul kapott helyet a csomagban, amelyet állomány- és mappamentésekhez használhatunk, a teljes rendszer mentésére nem alkalmas. Nem ismeri a növekményi vagy különbségi mentéseket, minden esetben teljes mentést végez, ami eléggé helypazarló megoldás. Képes több lemezre széttördelni egy mentést, és célként nemcsak CD/DVD, illetve Blu-ray író adható meg, hanem merevlemez, flashmeghajtó vagy hálózaton megosztott mappa is. Választhatunk a sima másolás vagy a tömörített archiválás között, de az utóbbi mértéke nem befolyásolható. Mappák és kivételek is megadhatók az adatmentéshez. Számos gyári kivétel - átmeneti állományok, alkalmazás helyi adatai és a többi - áll rendelkezésünkre, de mi magunk csak egyes kizárandó fájlkiterjesztések megadásával adhatunk meg továbbiakat.

 

ashampooeditdvdmenu_.png
Jól festenek a mozgóképes DVD-menüstílusok,
ugyanakkor nem áll rendelkezésünkre semmiféle variációs lehetőség 
 

 

 

Egyazon alkalmazásba jutunk, ha képeket vagy mozgóképeket tartalmazó DVD-video albumot szeretnénk összeállítani. A hangsúly a Burning Studio esetében fokozottan az összeállítás szóra esik, mivel csak akkor tudunk jól dolgozni, ha még a munka megkezdése előtt előkészítjük az alapanyagokat. Maga a Burning Studio ugyanis nem ad lehetőséget sem a fotók, sem a videók szerkesztésére. A képek állása nem befolyásolható, hogy egyéb fotóretusálási eszközökről ne is beszéljünk, és a videojelenetek alapvető trimmelésére és vágására sincs mód. A menü összeállítása kényszerűen az állományokhoz kötődik, minden beillesztett videoállomány külön bélyegképet kap a lemezmenüben. Ez képenként kikapcsolható, de az albumon belül nem adható meg fejezet vagy menüpont. Elegánsak a mozgó DVD-menük és előnézetet is hamar kapunk róluk, de csupán kilenc darab előregyártott és semmilyen tekintetben nem variálható grafikai minta áll rendelkezésünkre. Ezt csak úgy bővíthetjük, ha megvásároljuk a kiegészítő DVD-menüsablon csomagot, de ezzel is csak a rendelkezésre álló minták száma nő, azok variálására továbbra sincs mód. Ugyan az albumkészítő kezelése gyerekjáték, de mindezek a kötöttségek igen gondos előkészítést igényelnek, ha igényeinknek mindenben megfelelő DVD-albumot szeretnénk: fel kell darabolnunk a videoállományokat, aztán kénytelenek vagyunk a fotóink gondosan irányba forgatására és optimalizálására.

 


 
ashampoolabelnew__1.png

 

 

Jár a csomaghoz egy címkéző alkalmazás is, amely nem kompatibilis ugyan a LightScribe DVD-írókkal, de támogat számos közvetlenül lemezre dolgozó tintasugaras nyomtatót. Címkék közül csak a Zweckform típusokat támogatja, ugyanakkor létrehozhatunk bármilyen sablont, megadva az elemek pontos méretét és elhelyezkedését a lapon. Ebben egy olyan interaktív varázsló segít, amely folyamatos grafikus előnézetet és látványos magyarázatot biztosít - ez az angol nyelvet nem értők számára is egyértelművé teszi, hogy épp melyik méret megadásánál is tart éppen.

Az Ashampoo Burning Studio egyértelmű előnye ugyan alacsony ára és az, hogy kezelése eléggé magától értetődő. Gyorsan dolgozhatunk vele, azonban nem ad teljes eszközkészletet, legalábbis a DVD-video albumok szerkesztéséhez semmiképpen. Könnyen kezelhető tehát, ha megfelelnek számunkra az alapbeállítások, de ha precízebb eredményt akarunk kihozni a programból, akkor éppenséggel nehezebben kezelhető freeware megoldások vagy más fizetős szoftverek szolgáltatásait kell igénybe vennünk.


Névjegy

Ashampoo Burning Studio 8

Forgalmazó: Ashampoo

Ár: 10 500 Ft

Web: katt ide

Teljesítmény: 3

Kezelhetőség: 4,5

Kreativitás: 2

Ár/érték: 3

 

 

Ingyenes médiacsomag saját kezűleg

 

Ugyan azt mondják, hogy ingyen ebédet még senki sem evett, mégis, a szoftverek világában már szinte minden feladatra találunk ingyenes alternatívát. Kellő körültekintésre persze azért szükség van, nehogy tudtunk nélkül aránytalanul sokat fizessünk egy kémprogramot hordozó „ingyenes" alkalmazás használatáért. Szerencsére a DVD-írás, -összeállítás témakörében is akadnak olyan freeware alkalmazások, amelyekkel elég jól megoldhatók az egyes részfeladatok. Ezekből mutatunk be most egy többé-kevésbé komplett csokort.

 

 

free_cdburner2_.png
Honosított kezelőfelület és elég nagy tudás jellemzi a CDBurner XP-t 
 

 

Adatlemezírásban a kínálat egyik legfejlettebb darabja a CDBurner XP (hopp.pcworld.hu/5566). Kezelőfelületének felépítésében a szokásos kétpaneles fájlböngésző formátumot követi és ugyan nem tudunk benne több összeállítást külön ablakokban kezelni, de tudásában a program felveszi a versenyt a nagyokkal. Mindent ír, amit csak el tudunk képzelni, beleértve a kétrétegű DVD és Blu-ray médiát, sőt, a fizetős alkalmazások által hivatalos letűnte óta nem támogatott HD DVD-t is. Hang- és MP3-lemezek készítésére is kapható, de konverziós eszközt nem tartalmaz. Nem minden kereskedelmi programmal készíthető rendszerindító optikai lemez - a CDBurner XP viszont képes erre. Nem hiányzik az utólagos ellenőrzés lehetősége sem, a felírt adatok visszaolvasásával. Hogy megkönnyítse az állományok vontatással történő összegyűjtését, úszóablakká (BeDoboz) alakítható, az Intézőből vagy más állománykezelőből rávontatott tételek az aktuális projekthez adódnak. Borítót is nyomtathatunk vele, amit a már elkészített összeállítás alapján automatikusan feltölt adatokkal. Igaz, hogy minimalista dizájnú az eredmény, de a célnak igazán megfelelő. Lemezcímkézésre csak LightScribe-kompatibilis meghajtóval képes, nyomtatóval nem.

 

 

free_cdex_.png
Több audio formátumot ismer az ingyenes CDEX,
mint a nagy fizetős csomagok.
 

 

Az úgynevezett BookType bitsetting lehetőségnek ugyan híján van a CDBurner XP, de az igen népszerű és honosított ImgBurn (hopp.pcworld.hu/5567) ezt is támogatja. Az igen kis méretű alkalmazás lemezkép állományok készítésére, kiírására specializálódott, akár kötegelve is dolgozik. Használható adatlemez írására is, így egy alap írószoftvernek akár magában is elmegy.
Biztonsági mentésekhez számos ingyenes megoldás kínálkozik, az egyik legjobban beállítható, személyi használatra kiválóan alkalmas program a Cobian Backup 9 (hopp.pcworld.hu/5574), amely különösen a titkosított és távolsági mentésekben erős, igaz, közvetlenül DVD-íróra nem dolgozik.

Nem ma kezdték a CDEX (hopp.pcworld.hu/5568) alkalmazás fejlesztését sem. Ez az igen kis rendszerigényű program kipótolja az ingyenes (és sok fizetős) CD/DVD-író szoftver hiányosságait az Audio CD-k MP3-ba és hasonló formátumokba alakításának terén. Ingyenes konvertereket is tartalmaz, sőt, sokkal több formátumot ismer, mint az e téren piacvezető Nero. Némi beállítgatás után szinte automatikus konverziós eszköz.

A legszélesebb körű video- és hangformátum-támogatást konverziókhoz épp egy ingyenes program nyújtja, amely „szerényen" csak a SUPER Video Converter 2008 (hopp.pcworld.hu/5570) névre hallgat. Kezelőfelülete meglehetősen szokatlan, de alkalmas kötegelt feldolgozásra és ismeri a legmodernebb formátumokat is, mobiltelefontól a nagy felbontású videokamerákig mindennel összehozható. Sajnos nem éppen egyszerű megtalálni, hogy milyen beállításokkal indítsuk az átalakítást, ez sokaknak kedvét szegheti.

 

 

free_avidemux_.png
Videoátalakításra kevésbé hozzáértőknek is ajánljuk az ingyenes AviDemuxot 
 

 

Ha túlmegy ismereteinken a Super 2008 a rengeteg beállítással és a szokatlan felülettel, akkor érdemes kipróbálni az AviDemux alkalmazást (hopp.pcworld.hu/5569). A felületében a GIMP-hez, lehetőségeiben a VirtualDUB-hoz hasonló program kész sablonokat kínál a leggyakoribb formátumokhoz (így például a VCD, DVD, Xvid- és DV-AVI-hoz), külön állítható a hang formátuma és támogat sok trükköt, amivel DVD-re alakíthatunk filmeket vagy kipofozhatjuk tévés felvételeinket. Ha DVD-re szeretnénk videókat átalakítani, az is lehetséges az AVI2DVD (hopp.pcworld.hu/5573) segítségével, amely még a külső (SRT vagy TXT) feliratokat is elhelyezi választhatóan albumunkon. Ne feledjük, hogy a program még béta-változatú, emellett azért igényel némi hozzáértést.

 

free_avi2dvd_.png
Szembetűnően többnyelvű, de leginkább a műszaki nyelv ismeretét igényli,
azaz hozzáértést kíván a videóinkat DVD-vé alakító AVI2DVD 
 

 


Sokban hasonlít a komoly üzleti videoszerkesztőkre a WAX (hopp.pcworld.hu/5570), amelynek fejlesztése ugyan nem halad rohamléptekkel, de jelenlegi állapotában is használható. Ez egy több képsíkot kezelő kompozíciós alkalmazás, amivel precíz képi összeállításokat hozhatunk létre. Az elv hasonló bármelyik többsávos videoszerkesztő alkalmazás működéséhez, használhatunk kulcspontokat, rengeteg átmenet és effektus áll rendelkezésünkre, sőt, felhasználhatunk VirtualDub és DirectX szűrőket is. A kezelőfelület azonban még nem igazán professzionális, furcsa lehet például, hogy minden egyes médiaállomány külön sávon helyezkedik el.

A képek előkészítéséhez kiválóan használható megoldás a közismert Google Picasa (picasa.google.com), amely segít a kép kipofozásában, a fotók rendszerezésében és internetes megosztásában is.

Ha valaki igazán egyszerűen kezelhető ingyenes megoldást szeretne, az használhatja az operációs rendszerhez mellékelt Windows Movie Makert is (Vista-tulajdonosok előnyben) is. Érdemes lehet kipróbálni a Pinnacle VideoSpint is (www.videospin.com), de készüljünk fel rá, hogy nem minden kodeket támogat a program alapkiépítésben, azokat külön kell megvásárolnunk.

Médialejátszásra rengeteg ingyenes lehetőség van. Legtöbbször a DVD-lejátszás okoz gondot a fizetős MPEG-2 dekóder miatt. DVD és egyéb videoformátumok lejátszására a Media Player Classic (hopp.pcworld.hu/5571) vagy a VLC Media Player (hopp.pcworld.hu/5572) jelent használható ingyenes alternatívát. Előbbi tartalmazza a DVD-lejátszáshoz szükséges MPEG-2 kodeket, utóbbi szinte minden egyéb modern médiaformátumot is külön kodek telepítése nélkül lejátszik.

Összességében jól látható, hogy funkcionális szempontból szinte teljes körűen helyettesíthetők a fizetős alkalmazáscsomagok ingyenes alternatívákkal. Az árban verhetetlen ingyenes megoldások minősége, kezelhetősége azonban igencsak hullámzó. A DVD-készítésnek és állományátalakításnak már csak akkor érdemes nekiállnunk, ha az átlagnál többet értünk a témához és nem ragaszkodunk az automatizált működéshez, illetve egygombos kezelőfelülethez.

 


Névjegy

 

Freeware programcsomag

Forgalmazó: többen

Ár: ingyenes

Teljesítmény: 3,5

Kezelhetőség: 3

Kreativitás: 3,5

Ár/érték: 5

 

Értékelés: kezdjük a felhasználóval!

 

Sokan vallási kérdésként élik meg az ingyenes-vagy-fizetős dilemmát, mi úgy véljük, hogy a helyes választáshoz fel kell állítanunk azokat a szempontokat, amiket a felhasználás jellege megkövetel. Tapasztalataink alapján annyi bizonyosan elmondható, hogy ha pusztán adatlemezek készítésére vagy kisirodai, otthoni számítógépünk állománymentéseire keresünk megoldást, akkor bizonyosan találunk magyar nyelvű (!), viszonylag könnyen kezelhető ingyenes programokat.

Az ingyenes, némely területeken tudásban a fizetős megoldások fölé kerekedő alkalmazások ötletes kezelőfelületét és általában burjánzó beállításait látva elmondható, hogy minél inkább járatosak vagyunk a mentések, optikai hordozók, tömörítések és a videózás világában, annál könnyebben találunk megfelelő eszközt. Sőt azokat, akik szakértői a témának, csak idegesíti, ha nem uralhatnak minden apró beállítást, így bennfentesek számára ezek a zsúfolt dialógusdobozok jelentik az igazi életteret és ezt nem szívesen cserélnék fel egy összkomfortos, de „egygombos" kezelőfelületre.
Annak viszont, aki csak azzal van tisztában, hogy mit szeretne előállítani, illetve milyen probléma megoldásában szeretne előrejutni, nagyon is jól jön egy nagyrészt automatizált, a kiválasztott feladatsablonhoz finomhangolt, kulcsrakész szoftvermegoldás. Egyértelmű, hogy ez a barátságos köntösbe bújtatott, valóban hasznos szaktudás megér annyit, amennyit a gyártó elkér a fullextrás csomagért, hiszen a legtöbb felhasználó nem lenne képes segítség nélkül, önállóan megoldani a feladatot és a digitális kreativitás játszóháza helyett a bináris inkvizíció kínzókamrájává változna kedvenc számítógépe.

Ha valaki nem tud választani az ingyenes és fizetős tábor között, csupán próbálja ki az itt ismertetett freeware-ek némelyikét, hogy lássa, neki találták-e ki ezt a világot. Pénzre ehhez nem lesz szüksége, csak némi időre - sajnos vagy pénzzel, vagy idővel rendelkeznünk kell ahhoz, hogy elboldoguljunk a multimédia világában. Amennyiben azon venné észre magát, hogy a környezetében élő hozzáértőbb barátokat, rokonokat napi több órában foglalja le kérdéseivel, javasoljuk, hogy váltson fizetős megoldásra. Még az is lehet, hogy a szakértő ismerősök boldogan összeadják ehhez a pénzt.

 

tablazat_.png
Multimédiás csomagok részletes adatai

 

 

Nero 9


nero9boxshot_.jpg
Az előző, 8-as változathoz képest nem jelent sürgető igényt az átállásra a Nero 9 (sőt, a nyolcasban több modullal találkozhatunk), a nemzetközi mezőnyben azonban továbbra is jól megállja a helyét. Egy igen jól összeszedett megoldásként ajánlhatjuk, amelyet angolul nem értők is használhatnak - ez más, komplett csomagokról még ma sem mondható el. Adatlemez és kevert formátumok tekintetében továbbra is ez a legnagyobb tudású szoftver - még ha nagyon csekély számú felhasználónak is van szüksége mondjuk kevert módú vagy Audio-book CD-re. Jól sikerült az indítómenüje is, amely nem alkalmazás-, hanem feladatorientált, ami szintén segítség az abszolút kezdőknek eligazodni a még mindig gazdag szolgáltatásválasztékban.

Menteni kell, és ezt egyedül a Nero programcsomag tervezői vállalták fel teljes mértékig, hiszen nemcsak állományokat menthetünk le, hanem a teljes rendszert is, és egy helyreállító lemezről akár egy vírustámadás miatt működésképtelenné vált számítógép is életre kelthető. Lehetne még finomítani a mentendők megadásánál, például kivételként felsorolt mappákkal, ugyanakkor így is több beállítási lehetőségünk van, mint más fizetős író- vagy rendszervédelmi alkalmazásoknál.

dijak_2008_tesztgyoztes_120.jpg
Fejlett DVD- és AVCHD-, illetve Blu-ray album összeállítási lehetőségeket kapunk, így a Nero programjával egy modern AVCHD formátumú, memóriakártyás vagy merevlemezes kamera tulajdonosaként is megvághatjuk, megszerkeszthetjük és DVD-re írhatjuk felvételeinket, jó minőségben. Okosan, csak szükség esetén és akkor is gyorsan kódol a program, kihasználva a többmagos processzorok erejét, érezhetően gyorsabb más hasonló alkalmazásoknál. Igaz, ne számítsunk arra, hogy precíz videoszerkesztésre alkalmas lenne a Vision 5, de rengeteg formátumot támogat (köztük PSP-t és iPodot is) és nagyon gyors.

Ha valaki kezdő, és szeretné örömként megélni az ismerkedést a CD/DVD világgal, akkor érdemes befektetnie a Nero 9-be, amely jelenleg az egyik legbarátságosabb és sok tekintetben a tapasztaltabb felhasználók igényeit is kiszolgálni kész, nagyjából teljes megoldás.

 

 

cyberlinkboxshot_.jpg
CyberLink DVD Suite 7 Ultra


Barátságos csomag a CyberLink DVD Suite 7, amennyiben rendelkezünk minimális angol nyelvismerettel. Nem nyújt olyan kiegyensúlyozottan egyenletes teljesítményt minden területen, mint tesztgyőztesünk, de sok részterületen mégis előbbre jár és szintén használható komplett megoldás.

Mindkét díjazottunk igazolja a „cipész, maradj a kaptafánál" szólás jogosságát; a DVD Suite esetében egyértelműen a PowerDVD az az elem, ami kiemelkedően minőségi eredményt ad, felülete pedig kiforrott. Nem hiába, a cég gyakorlatilag a PowerDVD-vel vált ismertté világszerte és úgy tűnik, hogy továbbra is ez a világ egyik legjobb, legstabilabb DVD-, Blu-ray-, illetve általános videolejátszója. Sok kép- és élményjavító funkcióval bír, a látvány optimalizálásán túl lehetővé teszi, hogy jobban jelenítsük meg a feliratokat, megismételjük a párbeszédek nehezen kivehető részleteit vagy a noteszgép akkumulátorerejéhez igazítsuk a lejátszás hosszát.

dijak_2008_ajanlat_120_jobbkerettel.jpg
Nagyon örvendetes trendnek tartjuk a PowerDirector videoszerkesztőhöz kapcsolt DirectorZone szolgáltatást, amelynek révén egy gyártó végre nemcsak arra használja internetkapcsolatunkat, hogy reklámokat jelenítsen meg, hanem arra is, hogy ingyen juthassa kiegészítő tartalmakhoz felhasználóit. A PowerDirector egyúttal egy meglehetősen egyszerű, inkább mókás, mint precíz eszköz, amely támogatja a problémás felvételek automatikus-félautomatikus rendbe hozását, sőt, önálló, intelligens vágásra is kapható. Emellett több olyan újdonság található a csomagban, amely igazi továbblépést jelent tudásban vagy felhasználói élményben, ezek közül a MediaShow-t mindenképpen érdemes kiemelni.
Ha szeretnénk egy kiemelkedő DVD/Blu-ray-lejátszó szoftvert és emellett szívesen vennénk néhány kreatív, alap angollal könnyen használható multimédiás programot, akkor érdemes számításba venni a PowerDVD Suite 7 csomagot.

 

 

 

 

 

 

 


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.