Hirdetés

Kipróbáltuk a Firefox 5-öt



|

Fejlesztési ütemet, és számozási politikát váltott a Mozilla a Firefox 5-tel.

Hirdetés

Igen rövid tesztelési fázis után a tegnapi napon mindenki számára elérhetővé vált a Mozilla alapítvány méltán népszerű böngészőjének új változata. Ez annak tudatában sokak számára meglepő lehet, hogy a Firefox legutolsó fő verziója, a 4, nem túl régen látott napvilágot. Ez a gyorsabb verziószám növekedés a fejlesztési ütem átszervezésének köszönhető, mely innentől kezdve leginkább a Google stratégiájára hasonlít. Ennek értelmében jóval sűrűbben érkeznek új verziók (melyek alapvetően marketingfogásnak is betudhatók - nem véletlen, hogy a Chrome is már a 12-es verziónál tart), ám kevesebb újdonság kerül bele. Természetesen ez olyan szempontból jó, hogy az apróbb újítások kikerülése nem húzódik el, a bonyolultabb fejlesztések hosszabb időtartama miatt.

 

 

 

 

Jelen verzió az új megközelítés első gyermeke, mely nem hoz túl sok világrengető fejlesztést, de azért van néhány említésre méltó pont a változásosok listájában. Javítottak a HTML5 és a CSS3 támogatáson, valamint a javascript motoron, a szokásos stabilitási és biztonsági tapaszokról nem is beszélve. A legfontosabb mégis az általános működés optimalizálása, melynek köszönhetően a memóriakezelési problémákon, és az egyes kiegészítőkkel való inkompatibilitáson próbáltak kozmetikázni.
A kezelőfelület változatlan, ugyanis a jelenlegi verzió kifejezetten a háttérben munkálkodó hibák javítására, valamint a teljesítmény növelésére fókuszált.

 

 

 

 

Egy napos használat után bátran kijelenthetjük, hogy a teljesítmény, ha nem is nagymértékben, de azért észrevehetően javult, az indulási idő, valamint egyes weboldalak renderelési ideje egy hajszálnyival jobb lett. A legfőbb kérdés a memóriakezelés, és a sorozatos fagyosok javítása volt, de az ezzel kapcsolatos problémák nem mindenkinél merültek fel eredetileg sem, így csupán a szubjektív véleményünkre alapozva ítélkezhetünk e felett. Az előző verzióhoz képest, egy Windows 7-et futtató noteszgépen nem véltünk felfedezni különösebb eltérést a memóriaszokásokat illetően - ugyan olyan méretűre duzzadt a program, mint a frissítés előtt. Egy 2 gigabájttal RAM-mal rendelkező gép esetén (mely mennyiség manapság már több mint elvárható) biztosan nem ütközhetünk akadályba. A fagyásokról nehéz nyilatkozni, mivel mi nem tapasztaltunk az előző verzióban sem ilyen problémát, de az eddigi visszajelzések alapján, az érintett felhasználóknál történt némi javulás.

 

Az új ütem szerint a következő verzió, a Firefox 6, már augusztus közepén elérhető lesz, míg a 7-es, valamikor szeptember utolsó napjaiban.

 

A program letölthető weboldalunkról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.