Hirdetés

Meggyőzőre sikerült az Ubuntu 14.04 LTS



|

Rizikós újítások helyett a kisebb csiszolásokra és stabilitásra került a hangsúly.

Hirdetés

Izgalmas hónap volt az április az operációs rendszerek porondján, hiszen a Microsoft megszüntette a Windows XP támogatását, a Windows 8.1 felhasználói egy méretes javításban főként egeres és billentyűzetes használatot megkönnyítő újításokat kaptak, ráadásul a múlt hét második felében az Ubuntu 14.04 LTS is elérhetővé vált.
 

Hirdetés


A fejlesztő Canonial részéről remek volt az időzítés, hiszen a Windows XP nyugdíjazása miatt gyakori beszédtémává vált a támogatás nélküli operációs rendszeren maradtak körében a Linuxra való átállás, ráadásul a Trusty Tahr kódnevű mostani változat Long Term Support jelzésű, azaz 5 éven keresztül kap majd biztonsági frissítéseket.
 


Utóbbi tényből fakadóan a Canonical az elmúlt hat hónapban – az Ubuntu 13.10 kiadása óta – az operációs rendszer nagy szikrákat vető hegesztése helyett inkább annak reszelésére helyezte a hangsúlyt. Az LTS kiadásoknak muszáj stabil és megbízható rendszereknek lenniük, hiszen a felhasználók nem informatikai beállítottságú tábora mellett vállalatok és állami szervek is a hosszú támogatású, kiforrott változatokat preferálják.
 


Ettől függetlenül a Unity felhasználói felülettel felvértezett Ubuntu 14.04 kapott néhány újdonságot. A legfontosabb, hogy az alkalmazások menüsorai (ez tartalmazza Fájl, Szerkesztés és hasonló legördülő menüket) immáron a programok ablakának a címsorában is lehetnek, a Unity korábbi változataiban ezek csak a kijelző tetején lévő csíkban sorakozhattak. A módosítás alapértelmezetten nincs bekapcsolva, engedélyezni a Rendszerbeállítások programban lehet (Megjelenés ikon → Viselkedés fül).
 


Ennél jóval kevesebbeket érintő újdonság, hogy az Ubuntu 14.04 grafikus felületének elemei végre tisztességesen skálázódnak a nagyon magas felbontású kijelzőkön, bár nyilván egyelőre keveseknek van otthon 2K vagy 4K felbontású monitora. A grafikusok és programozók emellett tweakeltek itt-ott: szebb lett a grafikus téma, élsimítottak az ablakok keretei, megújult a záróképernyő, látványosabb lett a váltás egyazon program több futó példánya közt.


Az alapértelmezett szoftverkínálat terén sem okozott meglepetést a Canonical: az Ubuntu 14.04-ben a Mozilla Firefox a böngésző, a levelezést a Mozilla Thunderbird végzi, az irodai feladatok elvégzésére pedig a LibreOffice áll rendelkezésre. Természetesen az Ubuntu szoftverközpontból telepíthetőek a Chromium böngészőhöz vagy Evolution levelezőhöz hasonló alternatív alkalmazások. A Skype sajnos továbbra is külön töltendő le, bár ez nem hatalmas nyűg.
 


Az elmúlt napok során az Ubuntu 14.04 LTS nálunk csendben tette a dolgát: fagyásokkal és összeomlásokkal egyáltalán nem találkoztunk, ráadásul a Unity felület teljesítménye is növekedett, bár ez részben talán a kiforrottabb grafikus meghajtó számlájára írható.


Összességében elégedettek vagyunk az Ubuntu 14.04 LTS-sel, noha az adatvesztés elkerülése érdekében a telepítéséhez továbbra is kellhet némi informatikai tudás, így a Windows XP-ről váltani kívánóknak érdemes lehet segítséget kérniük, ha nem biztosak a dolgukban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.