Hirdetés

Meghalt, de túlélte: már megint temeti az Internet Explorert a Microsoft



|

Egy éven belül már másodszor búcsúzik az Internet Explorert, de még ez sem jelent teljes nyugdíjazást.

Hirdetés

Ha nem is a legőszintébb könnyekkel, de tavaly júniusban az egész világ búcsút intett az Internet Explorernek, amikor a Microsoft kilenc év után véget vetett a 2013-ban megjelent utolsó, 11-es verzió támogatásának. Ezzel azonban még nem zárult le teljesen a program pályafutása, mivel a Windows 10-ben és a régebbi operációs rendszereken továbbra is ott maradtak a böngésző fájljai. A szoftvert így simán el lehet indítani, a weboldalak megnyitásakor viszont már automatikusan átugrunk az utód Microsoft Edge-be.

Így történhetett meg, hogy a mai nappal a redmondiak ismét lekapcsolják az Internet Explorert, ami ezúttal azt jelenti, hogy egy frissítéssel teljesen eltüntetik azt a Windows 10-ből. Legalábbis majdnem, a matuzsálemi böngésző parancsikonjai ugyanis továbbra is megmaradnak a tálcán és a Start menüben, az indítással viszont már az Edge nyílik meg.

Hirdetés

Az Internet Explorerben őrzött jelszavak és böngészési adatok automatikusan átkerülnek a Microsoft Edge-be, ahol egy ideje már elérhető a Beállításokban aktiválható Internet Explorer-üzemmód is. Ez az olyan weboldalak elérésében segít, amelyeket nem korszerűsítettek, s ezért kizárólag a régi böngészőn hajlandóak működni.

Érdekes módon az Explorer maradványait kifüstölő frissítés nem a Windows Update-en keresztül érkezik, hanem az Edge-hez adják ki, a telepítése után pedig már csak egy korábbi biztonsági mentés segítségével állíthatjuk majd vissza az IE 11-et. Aki viszont azt hitte, hogy ezzel már tényleg vége az Explorer pályafutásának, az nem is tévedhetne nagyobbat.

A Microsoft ugyanis továbbra sem törli a szoftvert a Windows 10 bizonyos speciális változataiból, például a Windows Serverből és a Windows 10 LTSC-ből, valamint az operációs rendszer régebbi verzióiból sem. Ami pedig a lakossági Windows 10-kiadásokban megtartott Explorer-ikonokat illeti, ezeket is csak a június 13-ra időzített rendszerfrissítés fogja eltüntetni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.