Hirdetés

Megjelent a Debian GNU/Linux 4.0



|

21 hónapnyi fejlesztés után elkészült a Debian Linux legújabb, Etch kódnevű verziója.

Hirdetés

További részletek a www.debian.hu bejelentő cikkéből:

 

A Debian Projekt 21 hónapnyi folyamatos fejlesztés után örömmel jelenti be a Debian GNU/Linux 4.0 - kódnevén „Etch” - hivatalos kiadását. A Debian GNU/Linux egy szabad operációs rendszer, amely 11 processzor architektúrát támogat; KDE, GNOME és Xfce desktop környezeteket, titkosító szoftvereket tartalmaz, kompatibilis az FHS v2.3 szabvánnyal, és támogatja az LSB 3.1-es verziója szerint fejlesztett szoftvereket.

 

Egy teljesen integrált telepítési folyamatot használva a Debian GNU/Linux 4.0 titkosított partíciók „out-of-the-box” támogatásával érkezik. Ez a kiadás felvonultat egy, a telepítő rendszerhez újonnan fejlesztett grafikus frontend-et, amely szkriptelhető. A Debian GNU/Linux telepítője jelenleg 58 nyelvre van lefordítva.

 

A Debian GNU/Linux 4.0-s verziójától kezdve egy fejlettebb, biztonságosabb és hatékonyabb csomagkezelő rendszert kapunk. Például, a biztonságos secure APT lehetővé teszi a tükörszerverekről letöltött csomagok integritásának ellenőrzését.

 

A Debian GNU/Linux a tenyérgépektől, PDA-któl kezdve a szuperszámítógépekig bezárólag szinte mindenen fut. A 11 támogatott architektúra közt megtaláljuk a Sun SPARC-ot (sparc), a HP Alphát (alpha), a Motorola/IBM PowerPC-t (powerpc), az Intel IA-32-t (i386) és IA-64-et (ia64), a HP PA-RISC-et (hppa), a MIPS-et (mips, mipsel), az ARM-ot (arm), az IBM S/390-et (s390) és – a Debian GNU/Linux 4.0-ban új bemutatkozóként – az AMD64-et és Intel EM64T-t (amd64).

 

A Debian GNU/Linux különböző médiákról telepíthető, például DVD-kről, CD-kről, USB pendrive-okról, néhány floppyról, vagy éppen hálózaton keresztül. Az alapértelmezett munkaasztali környezet a GNOME, amely az első CD-n található. A K Desktop Environment (KDE) és az Xfce két alternatív CD image-ről telepíthető.

 

A Debian GNU/Linux letölthető már most Bittorenttel (ez az ajánlott), jigdo-val vagy HTTP-n keresztül; bővebb információkért látogasd meg a www.debian.org/CD/ oldalt. Hamarosan elérhető lesz több gyártótól DVD-n vagy CD-ROM-on is .

 

Ez a kiadás számos frissített csomagot tartalmaz, beleértve a K Desktop Environment 3.5-öt (KDE), a GNOME 2.14 egy frissített verzióját, az Xfce 4.4 desktop környezetet, a GNUstep desktop 5.2-t, az X.Org 7.1-et, az OpenOffice.org 2.0.4a-t, a GIMP 2.2.13-t, az Iceweaselt (a Mozilla Firefox 2.0.0.3 egy „unbranded” változatát), az Icedove-ot (a Mozilla Thunderbird 1.5 egy „unbranded” változatát), az Iceape-et (a Mozilla Seamonkey 1.0.8 egy unbranded" változatát), a PostgreSQL 8.1.8-at, a MySQL 5.0.32-t, a GNU Compiler Collection 4.1.1-et, a Linux kernel 2.6.18-as változatát, az Apache 2.2.3-at, a Samba 3.0.24-et, a Python 2.4.4-et és 2.5-öt, a Perl 5.8.8-at, a PHP 4.4.4-et és 5.2.0-t, az Asterisk 1.2.13-at, és még több mint 18 000 azonnali felhasználásra kész szoftvercsomagot.

 

A Debian GNU/Linux 3.1 - kódnevén „Sarge” - kiadásról a Debian GNU/Linux 4.0-ra való frissítés a legtöbb konfiguráció esetén automatikusan elvégezhető az aptitude csomagkezelő eszközzel, és bizonyos fokig az apt-get csomagkezelővel is. Mint mindig, a Debian GNU/Linux most is fájdalommentesen frissíthető helyben, mindenféle leállási idő közbeiktatása nélkül. A Debian GNU/Linux telepítéséhez és frissítéséhez szükséges részletes útmutatóért kérjük olvasd el a kiadás jegyzeteit!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.