Hirdetés

Megkapta a Vulkan renderelőt a DOOM



|

A korai mérések alapján a Radeonok profitáltak sokat az API-ból.

Hirdetés

Az óriási kritikai sikert aratott DOOM az előzetes ígéreteknek megfelelően tegnap megkapta a Vulkan API-s renderelőjét. A számítógépes játékosok a legújabb patch telepítése után szabadon választhatnak a beállítómenüben az eredeti OpenGL 4.5-ös, továbbá az új Vulkan "backend" között.


Hirdetés


A Vulkan API-s renderelő alapvetően semmit sem turbóz a DOOM grafikáján, a renderelés módját változtatja meg. A mindenkit érdeklő kérdés persze az, hogy milyen teljesítményt nyújt, hiszen a Vulkan ezen a téren ígér jelentős előrelépést a jóval több absztrakciós réteget használó OpenGL-es működési modellhez képest. A Gamers Nexus jóvoltából érkezett néhány számszerű adat, a portál gyorstesztjében az AMD Radeon RX 480-at, az NVIDIA GeForce GTX 1080-at, továbbá a GTX 970-et eresztette össze a tesztelő.



A Radeon kártya esetében látványos volt a teljesítménybeli előrelépés: 1080p / 1440p / 4K felbontás és Ultra grafika kombinációja mellett ilyen sorrendben 31 / 29 / 24 százalékot nőtt a teljesítmény. A GTX 1080 esetében már közel sem volt ekkora a plusz, 19 / 5 / 1 százalékot emelkedett a sebesség. Végül a GTX 970 egyáltalán nem profitált a Vulkan API-ból, sőt: elhanyagolható mértékben még csökkent is az FPS.



Érdemes megemlíteni, hogy Radeon kártyákon a renderelő támogatja az Async Compute-ot is. A tesztelés során FXAA élsimítást használt a Gamers Nexus írója, és mint utólag kiderült, ez kikapcsolta a potenciálisan teljesítménynövelő funkciót. Az Async Compute élsimítás nélkül, vagy TSSAA élsimítás mellett működik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.