Hirdetés

Megkezdődött a Sasser vírus írója elleni per



|

Hirdetés

A vádlottat még tavaly, a saját számítógépe előtt ülve tartóztatták le az édesanyja házában.

A letartóztatás azután történt meg, miután egyes hírforrások jutalom reményében értesítették a Microsoftot. A Sasser a Microsoft Windows operációs rendszer nyilvánosságra hozott sebezhetőségét használta ki, mely révén több tízezer számítógépet fertőzött meg és az internet adatforgalmának sebességét is lassította. A legtöbb vírussal ellentétben a Sasser nem az e-mailekhez csatolt fájlok megnyitásával aktiválódott, hanem automatikusan végigpásztázta azokat a számítógépeket, melyeken a kihasznált Windows hiba még nem került befoltozásra és ezeken azonnal megkezdte terjedését.

A vádiratban az ügyészek három német város önkormányzatának és nyilvános hírközlési szolgáltatóinak ügyét képviselik, akik mindannyian kárt szenvedtek a támadás miatt. Az eset kapcsán 143 jelentkezett sértettnek összesen 157 ezer dolláros kára keletkezett. Azonban sok vállalkozás és személy sosem jelenti a vírusok által okozott hibákat a hatóságoknak, emiatt a ténylegesen okozott kár dollármilliókat is elérhet. Biztonsági szakértők szerint a Sasser tavaly számítógépek millióit fertőzte meg, beleértve a tajvani postahivatal által használt PC-k harmadát. A British Airways kénytelen volt 20 járatát késleltetni, mivel a Sasser vírus komoly gondokat okozott a beszállító rendszerben.

Sven Jaschan a bíróságon azt vallotta, azért készítette a Sasser férget hogy programozási ismeretei révén hírnévre tegyen szert. A fiatalember elmondása szerint egy olyan férget szeretett volna létrehozni, amely a Mydoom és Bagle férgek ellen harcol, eltávolítja azokat a számítógépről. Így született meg a Netsky vírus, amelynek továbbfejlesztése a Sasser. A fiatelember egyébként elérte célját, felhívta a figyelmet a programozási ismereteire, azóta ugyanis a Securepoint biztonságtechnikai cég állást ajánlott neki, a német vállalat tűzfalak fejlesztésében kamatoztatná a fiatal szaktudását.

Katharina Krützfeld, a bíróság szóvivője a tágyalás első napja után elmondta, hogy Jaschan mindent beismert. Noha a féreg elkészítése kapcsán Jaschant többek között számítógépes szabotázzsal, közszolgáltatások megakasztásával és illegális adathozzáféréssel is vádolják, amelyekért összesen akár 5 év börtönt is kaphat, a szóvivő szerint ennél kisebb büntetésre számíthat, ugyanis tette elkövetésekor még fiatalkorú volt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.