Hirdetés

Megmutatta a Microsoft a Windows 8-at



|

Zárt ajtók mögött debütált a fejlesztés alatt álló rendszer, amellyel a Microsoft a SoC (System on a Chip) architektúrákat is célba vette. (Frissítve)

Hirdetés

Csalódottan távoztak Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatójának a CES (Consumer Electronics Show) rendezvényen tartott beszédéről a jelenlévők. Többségük ugyanis az előzetes pletykák alapján a Windows 8-at, illetve a Google TV konkurensnek szánt Windows TV boxot akarta látni, ám nem így lett, a redmondi szoftvercég vezére ugyanis csak mellékesen beszélt a Windows 8-ról, míg a Microsoft TV-je blöffnek bizonyult.

 

 



Néhány kiválasztott médium munkatársa mégis valamelyest elégedetten zárhatta a tegnapi napot. Számukra ugyanis még Ballmer beszéde előtt egy zárt ajtós sajtórendezvényen Steven Sinofsky, a Windows üzletágvezetője már működés közben is bemutatta az ARM architektúrán futó Windows 8 egy korai változatát. Bejelentésük alapján így biztossá vált, hogy a következő Windows hivatott hadba szállni a táblagépek piacán. A jelenleg regnáló rendszerük ugyanis erre nem teljesen alkalmas. "A Windows 7 nem egy olyan platform, amit táblagépekre terveztek" - nyilatkozta egy korábbi interjúban Sarah Rotman Epps a Forrester elemzője. Habár rendelkezik érintéses funkciókkal, az interfész elsődlegesen nem az érintésre lett tervezve.

Az exkluzív eseményről a Microsoft a sajtószobáján keresztül is beszámolt, így nagyjából pontosan tudhatjuk azt, hogy mi hangzott el a rendezvényen. A Microsoft bejelentése alapján tehát "a Windows következő verziója támogatni fogja a SoC architektúrákat, így az NVIDIA, a Qualcomm és a Texas Instruments ARM rendszereit is. Az x86 architektúrák esetén pedig együttműködünk az Intel és az AMD képviselőivel, hogy olyan alacsony áramfelvételű SoC-ot alkossunk meg, amely támogatja a Windows platformot és a natív x86 alkalmazásokat."

 

 



Sok a kérdőjel

A SoC architektúrák támogatásán felül azonban nem sokat lehet biztosan állítani a leendő platformról. A Microsoft egyrészt megtiltotta az eseményen a fotók és a videók készítését, másrészt a kiállított tesztgépen habár a következő Windows motorja futott, a képernyőn a Windows 7 felhasználói felülete látszott. Az tehát nem derült ki, hogy miként néz ki a fejlesztés alatt álló rendszer felhasználói felülete, hogy milyen új funkciók kerültek bele, sőt még azt sem lehet tudni, hogy mi lesz a neve. Egyelőre a Windows 8 név tartja magát. A NVIDIA Tegra 2 tesztgép alapján csak az biztos, hogy a Windows 8 mellett az Internet Explorer 9-nek és az Office irodai programcsomagnak is készül a SoC-alapú változata.

A Windows 8 megjelenéséről egyelőre hivatalosan egyik Microsoft képviselő sem kívánt nyilatkozni. Pletykák alapján a platform első publikus változata legkorábban az év végén érkezhet, míg a végleges változatot sokan 2012-re valószínűsítik.

 

Frissítés: Steve Ballmer beszéde alatt a közönségből valaki rögzített pár percet a Microsoft ARM-es bemutatójából.

 



A kép forrása: Microsoft

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.