Hirdetés

Megmutatta magát a Windows 7



|

A PDC-n bemutatták a készülő új operációs rendszert.

Hirdetés

"A Windows 7 is Vista lesz, csak sokkal jobb" - mondta körülbelül egy héttel ezelőtt Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója. A jelenleg Los Angelesben zajló Professional Development Conference (PDC) ezt alátámasztotta, ahol elsőként mutatták meg a nagyérdeműnek a készülő új operációs rendszer bétáját.  Első blikkre ugyanazt lehet róla mondani, amit Ballmer is mondott. A Windows 7 gyakorlatilag nem más, mint a Vista továbbfejlesztett verziója: csak szebbnek, jobbnak és ügyesebbnek tűnik. Nézzük az újdonságokat.

 

A legszembetűnőbb változás a tálcán történt, ahol az egérmozgásra feltűnő kis betekintő ablakok immár logót és szöveget is kaptak, valamint a több ablakot kezelő alkalmazások is több kis ablakban jelennek meg már a Windows 7-ben, míg a Vistában csak az aktuálisan kezeltbe pillanthattunk bele. Sok programot ezen felül egy úgynevezett gyorselérésű menüsorral is elláttak, amelynek köszönhetően a megnyitásuk nélkül is adhatunk ki utasításokat. Például vezérelhetjük az új, Zune-os megjelenésű Media Player lejátszási listáját is.

 

windows72.jpg


A tálca úgynevezett értesítési területét is átszabták, ahonnan a felhasználók könnyedén eltávolíthatják azon figyelmeztetéseket és alkalmazásokat, amiket nem szeretnének látni, s ugyanilyen könnyen adhatnak hozzá új elemeket. Az oldalsáv eltűnt, viszont a mini alkalmazások megmaradtak. A Windows 7-ben már az asztal bármely pontján elhelyezhetjük őket. Több program továbbá - például a jegyzettömb és a számológép is - az Office 2007-ben megismert szalagot kapott.

 

A Vistának sokan felrótták, hogy nem lehetett személyre szabni. Főként az első szervizcsomag megjelenése után nehéz volt a boot illetve a bejelentkező képernyőt módosítani. A Windows 7-ben a fejlesztők elmondása alapján ez nem így lesz, s az operációs rendszer megjelenése teljesen személyre szabhatóvá válik egy beépített eszközzel. Így a cégek a saját logójukban, a felhasználók a családi képeikben is gyönyörködhetnek a rendszer betöltődése közben, amely egyébiránt a Vistánál sokkal gyorsabban fog betöltődni.

 

A készülő operációs rendszer ugyanis teljes mértékben a Vistára épül. Ugyanazon a hardveren is képes lesz futni és ugyanazokat a meghajtókat használja majd, mint a Vista. Így a Vista jelenlegi felhasználói hardvercsere nélkül, zökkenőmentes válthatnak majd az új operációs rendszerre. Redmondban kipucolhatták a Vista forráskódját, hiszen a PDC-n a Windows 7 egy 1 GigaHerzes 1 GB memóriás Netbookon is remekül elfutott. Ezt támasztotta alá egy korábbi bejelentés is, mely szerint több, a Vistában megismert beépített alkalmazás is kikerül a készülő Windows 7-ből, mivel azokat a Microsoft optimálisan letölthető Live alprogramokra cseréli. Az új rendszerben ezért már nem lesz beépített levelező-kliens, képkategorizáló és videó szerkesztő alkalmazás sem.

 

windows71.jpg
 

 

A Windows 7 várhatóan teljes mértékben együttműködik majd a Windows Azurral, és a cloud computing elemekkel a Live szolgáltatásokon belül, például a SkyDrive-val is. A Windows 7 ugyanis a felhőben és a helyben tárolt tartalmak egységes kezelését teszi lehetővé.  Ennek része lehet még az Office alkalmazáscsomag "liveosítása" is. Ráadásul ugyanitt bejelentették a Windows Live szolgáltatás béta verzióját is, amelynek segítségével a felhasználók a felhőbe helyezhetik, és az internetre, illetve az otthoni hálózatra csatlakozó eszközeik mindegyikén elérhetik levelezésüket, blogjukat, fényképeiket, zeneszámaikat, videóikat. E funkció alá dolgozik majd a Windows 7 egyik újdonsága is az úgynevezett "HomeGroup" otthoni hálózati alkalmazás, amellyel egyszerűen alakíthatóak ki otthoni kis hálózatok. Emiatt az eddigi dokumentumok mappa is átalakul Személyesre és publikusra, ahonnan a netes állományainkat bármikor elérhetjük majd.

 

A Windows 7 egy úgynevezett Device Stage-et is kap, ahol a korábbinál jobban, kényelmesebben lesznek kezelhetők a számítógéphez csatlakoztatott mobil eszközök (mobiltelefon, PDA), emellett az operációs rendszert felkészítették az érintéses használatra is. Ilyenkor például a menük "megnyúlnak", hogy a felhasználó ujja könnyebben eltalálja a menüpontokat, és az új operációs rendszer egy nagyobb képernyő billentyűzetet is kap.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.