Hirdetés

Megőrizte trónját Autorun vírus



|

Az Autorun vírus immár ötödik hónapja áll az ESET vírus toplistájának az élén.

Hirdetés

Az ESET statisztikái szerint elmúlt hónapban a vírusok élbolyában nem történt változás, az első és második helyezett megőrizte előző havi pozícióját, és az Autorun immár ötödik hónapja áll vezető helyen. Feltétlenül említést érdemel azonban a negyedik helyezett Win32/Dorkbot féreg, amely cserélhető adathordozók segítségével terjed, és tartalmaz egy hátsóajtó-komponenst is. Ennek segítségével távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett.

 



A szokásos kémkedő, hátsó ajtót nyitó kártevők mellett ebben a hónapban egy igazi adatromboló vírus is jelen van, ez pedig a hetedik helyen található Win32/Autoit féreg, amely cserélhető adathordozók segítségével terjed, de olyan variánsa is van, amelyik az MSN-üzeneteket használja fel a fertőzés terjesztésére. Emellett kártékony weboldal letöltéseivel is terjedhet, illetve más kártevő is ledobhatja a számítógépre. Súlyos adatvesztést is okozhat, ugyanis ha a féregnek sikerül megfertőznie a rendszert, akkor az összes lokális és hálózati meghajtón megkeresi a futtatható állományokat, és kicseréli őket saját magára.

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2011 augusztusában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 23,89 százalékáért.

1. INF/Autorun vírus (elterjedtsége 6,40 százalék)
2. Win32/Conficker féreg (4,22 százalék)
3. HTML/Iframe.B.Gen vírus (2,38 százalék)
4. Win32/Dorkbot féreg (2,22 százalék)
5. Win32/Sality vírus (2,10 százalék)
6. HTML/ScrInject.B trójai (1,79 százalék)
7. Win32/Autoit féreg (1,45 százalék)
8. Win32/PSW.OnLineGames trójai (1,23 százalék)
9. JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai (1,12 százalék)
10. Win32/Ramnit vírus (0,98 százalék)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.