Hirdetés

Megreformálnák a Firefox fejlesztését



|

Gyökeres változások jöhetnek, a kiadási ciklus is rövidülhet.

Hirdetés

Az elmúlt években nem sok minden történt a Firefox háza táján. Hazánk egykoron legnépszerűbb böngészőjét folyamatosan nagy erőkkel fejlesztik, azonban tipikusan csak újabb webes szabványok és technikák implementációjáról van szó. Történt egy látványosabb ráncfelvarrás, időnként valamilyen szokatlan kezdeményezésre is futotta – például a Hello csevegő és Pocket integrációja –, de ezzel lényegében kifújtak az újdonságok.

Hirdetés


Mindezzel alapvetően semmi probléma sem lenne, ha a böngészőt nem fojtogatná évek óta az elavult felépítése, gördítenének akadályt a motorháztető alatti fejlesztései elé a függőségei. Ezalatt többek közt a böngésző és kiegészítők felületének elkészítéséhez használatos XUL (XML User Interface Language) és XBL (XML Binding Language) leírónyelveket kell érteni, amelyek gondozására a funkcionális és teljesítménybeli problémáik ellenére évek óta nincs kapacitás.


Muszáj lépni valamit

Sajnos a nap végén minden összefügg mindennel, a fentebb említett technikák például szerepet játszottak abban, hogy a mai napig nem sikerült megoldani a Firefoxban a böngészőfülek külön folyamatokban való futtatását. Arról az Electrolysis (e10s) nevű projektről van szó, amelynek már 2011-2012 környékén be kellett volna kerülnie a Firefoxba, hogy jelentősen növelje a böngésző teljesítményét és stabilitását.


A jelek szerint a Mozilla illetékesei kezdik unni, hogy már évek óta csak halogatják a böngésző súlyos problémáinak kezelését, többé-kevésbé elfogadható kifogásokat felhozva inkább más fejlesztésekkel ütik el az időt. Örömmel vettük tudomásul, hogy ennek keretében az Electrolysis újból fontos prioritássá vált.


A vállalat fejlesztői levelezőlistájára kikerült bejelentés tanúsága alapján minden szinten megreformálnák a böngésző fejlesztését és működését, azonban ha sikerül is relatíve gyorsan előállniuk egy átfogó tervvel, az átlagos felhasználók jó ideig nem fognak sok mindent érzékelni az újonnan bevezetett eljárásokból, mentalitásból. Maximum az tűnhet fel, hogy a Mozilla szeretné valamikor a nem túl távoli jövőben 6 hétről tovább csökkenteni a böngésző kiadási ciklusát.


A jövő három pillére

A konkrét teendőlista összeírása előtt vezetőség első körben három stratégiai pillért határozott meg a Firefox hosszú távú fejlesztése kapcsán, ezek már mostantól élnek. Várhatóan rengeteg belső vita lesz a teendők meghatározásakor, de ezeket a pilléreket mindenkinek el kell fogadnia.


Az első pillér a minőség: akármilyen új vagy meglévő funkcionalitásról is legyen szó, annak vagy kiváló minőségűnek kell lennie, vagy ki kell kukázni. Ennek köszönhetően idővel kikerülhet majd néhány meglévő lehetőség a böngészőből, remélhetően teljes joggal.


A kettes számú pillért „Uniquely Firefox”-nak nevezték el. Ezalatt az olyan funkcionalitásokat kell érteni, amelyeket az összes böngésző közül csak a Firefox kínál, vagy kétség sem férhet hozzá, hogy a Firefoxban a legjobb az implementációja. Dolgok, amelyekkel el lehet adni az alkalmazást, kampányolni lehet a használata mellett.


Végül a harmadik pillér a „Best of the Web”, amely a más cégekkel való szoros együttműködést jelenti, ezek a projektek kiemelt fontosságúak lesznek a Firefox jövőjében. Olyasmikre kell gondolni, mint a Telefonica szolgáltatóval együtt fejlesztett Hello csevegőkliens, vagy éppen a Pocket integrációja.


Mit gondoltok: sikerült végre kihúznia a fejét a homokból a Mozilla vezetőségének, vagy továbbra is parttalan vitákat folytatva nézik majd, ahogy elhúz a világ a Firefox mellett?


(Nyitókép: Johnathan Nightingale)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.