Hirdetés

Megszületett a Halide képmanipuláló programnyelv



|

PhotoShop turbó lehetne, a Halide általában 2-6-szor gyorsabb, mint a hagyományos nyelvek.

Hirdetés

Nem látunk a színfalak mögé, így csak sejthetjük, hogy mennyi munka fekszik egy-egy jól sikerült képmanipuláló szoftverben. A funkcionálisan működőképes modulokat hosszasan optimalizálják, mire elfogadható sebességgel futnak. Csakhogy közben a kód olvashatatlanná válik és sokszor a teljes algoritmus újragondolását követeli meg, ha más platformra is implementálni szeretnék. Eddig rendszerint C++-ban, MATLAB alapokon és több más nyelven születtek meg a mai több megabájtos fotókon jócskán elidőző rutinok, de most született egy nyelv, mely kifejezetten erre a feladatra szakosodva a teljesítmény és az áttekinthetőség problémáira is megoldást ígér.

 

 

A MIT (Massachusetts Institute of Technology) Számítógéptudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, azaz röviden CSAIL) kifejlesztette a Halide programozási nyelvet. A nyelv struktúrájában igazodik a képfeldolgozás munkamódszereihez, matematikájához és a modern processzorok erőforrás-kezeléséhez is, emiatt a kódot sokkal könnyebb áttekinteni, javítani, mint a hagyományos programozási nyelveken írt változatokat. Ugyanilyen lényeges, hogy automatikusan elvégzi azokat az optimalizációs eljárásokat, amiket eddig manuálisan futtattak végig a kódon a programozók, sokórás kézi munkával. Persze az sem mellékes, hogy a Halide sokkal gyorsabb.

 

A kutatók újraprogramoztak jó néhány elterjedt rutint és összehasonlították az eddig kifejlesztett és kézzel optimalizált változatokkal. A Halide kód hosszban körülbelül harmadannyit tesz, míg a végrehajtás sebessége általában kétszeres, sokszor háromszoros, sőt hatszoros. Egy ízben 70-szeres gyorsulást értek el az átállással. Ha a PhotoShop alkotói áttérnének az új nyelvre, azzal újabb előrelépést tehetnének sebesség terén és a következő verziók is hamarabb készülhetnének el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.