Hirdetés

Megszűnik a Windows 7 támogatása



|

Többek között a Windows 7 és a Windows Server 2008 támogatása is a végéhez közeledik.

Hirdetés

2014 második felével a Microsoft elérkezettnek látta az időt arra, hogy figyelmeztetéseket adjon ki több jelenlegi termékével kapcsolatban is, amelyeknek hamarosan megszűnik a támogatása. Ezek közé tartozik a Windows 7 is. 

Hirdetés

Az általános támogatást a Microsoft alapesetben 5 évig biztosítja ingyenes javítások keretében. Ezután a kiterjesztett támogatás lép érvénybe, aminek keretében már csak a biztonsági javítások maradnak meg, minden másért egyedi licenc alapján fizetni kell. Amikor a támogatás teljesen véget ér, akkor az ingyenes és a fizetős segítség is megszűnik, mint a Windows XP esetében. 

A Microsoft számos termékének szünteti meg január elején az általános támogatását. Január 13-tól nem támogatják a Windows 7-et például, egyik verzióját sem (Starter, Home Basic, Home Premium, Ultimate, Enterprise). Az OS kiterjesztett támogatása ennek ellenére 2020 január 14-ig él, tehát addig a biztonsági foltozásokról gondoskodnak, ha valaki nem váltana rendszert. A szakértők és elemzők egyébként a Windows 7 kiemelkedő sikere miatt a határidők kitolására számítottak - mint anno az XP-nél -, de a Microsoft nem lépte meg ezt. 

 

 

Szintén érintett a támogatások megszűnésében, hasonló dátummal a Windows Server 2008 és 2008 R2 összes változata, valamint a Windows Storage Server 2008, a Dynamics C5 2010, a NAV 2009 és a NAV 2009 R2. Jövő július 14-től a Windows Server 2003 mindenféle támogatását megszüntetik, így ehhez maximum akkor jár frissítés, ha valaki költséges egyéni megállapodást köt a redmondiakkal. Sok kis cég egyébként még mindig a Windows Server 2003-at használja, így a Microsoft igyekszik őket meggyőzni a Windows Server 2012 R2-ről. 

A Microsoft az ilyen üzleti ügyfeleit arra figyelmeztette, hogy mivel jelen esetben az átállás átlag több mint 200 napot vesz igénybe, ezért már most itt az idő megtervezni azt. A Windows Server 2003 mellett azért sem érdemes maradni, mert a 32 - 64 bites különbségek komoly változásokat eredményeznek a Windows Server 2012-ben. 

 

 

A fenti operációs rendszerek mellett azonban más Microsoft szoftverek is vannak, amelyek a támogatásuk végéhez értek. Ilyen például az egyes szervizcsomaggal ellátott Office 2010, amely október 14-től nem kap figyelmet a fejlesztőitől. Ugyanez a dátum érvényes a SharePoint 2010 SP1-re, illetve a Forefront Unified Access Gateway 2010 SP3-ra, a Visual Studio 2012 Remote Toolsra, a Test Professionalre, illetve az Express for Webre. Amennyiben az alkalmazások használói továbbra is szeretnének támogatást és biztonsági frissítéseket kapni, akkor fentebb kell lépniük a következő szervizcsomagra. 

Változások persze nem csak asztali fronton lesznek. A Windows Phone 7.8 általános támogatását is megszünteti a Microsoft, méghozzá idén szeptember 14-én. 

A következő években választ kapunk rá, hogy a Microsoft milyen hatékonyan terelte a felhasználókat az újabb termékei felé. Egyelőre úgy tűnik, van miért aggódniuk, hiszen a Windows 9 nem lesz ingyenes, a Mac gépek és az OS X viszont egyre vonzóbb a Microsoft termékeivel szemben, még az üzlet szektorban is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.