Hirdetés

Megtorolhatná a jailbreaket az Apple



|

Az almás cég levadászhatná az összes iEszközt, amely árthat az üzletnek.

Hirdetés

Steve Jobs cége még február folyamán rendkívül érdekes szabadalmat nyújtott be, amely most vált publikussá, a címe magyarra fordítva nagyjából „Az elektronikus eszközök illetéktelen felhasználóinak azonosítására szolgáló rendszerek és metódusok".

 

 


Az első felével nincs probléma, lényegében egy adott eszközön lévő bizalmas információk távoli törlésének módját írja le, amelyet a tulajdonosa kezdeményezhetne, amennyiben lába kél a készülékének. A probléma ezután következik: a szabadalom részét képezi, hogy a valamilyen módon szoftveresen manipulált (függetlenített, jailbreakelt) eszközöket is különféle módszerekkel beazonosíthatná az Apple.


Utóbbi esetben feltételezhetnék, hogy a készülék lopott (hisz egy tisztességes Apple-ös sosem jailbreakelné egyetlen eszközét sem), és a "vásárló érdekében" hivatalból kezdeményezhetnék a felhasználói adatok törlését, majd az adott eszköz szoftveres lezárását - utóbbit valószínűleg csak szakszervizben tudják feloldani, amennyiben a pórul járt tulaj képes igazolni, hogy valóban övé a készülék. A csavar a dologban, hogy a nem hivatalos szoftver futtatása automatikusan garanciavesztést is jelent, így az alapvetően komoly pénzért vásárolt eszköz újraaktiválása szintén sokba kerülne.


Mindez akár azt is jelentheti, hogy szó szerint félelemkeltéssel próbálhatja megakadályozni a cég a tömeges jailbreakelést, amelyhez például az Egyesült Államok lakosainak már kimondottan joguk is van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.