Hirdetés

Megújult a Sysinternals



|

Mark Russinovich és Bryce Cogswell – a világ talán legismertebb független Windows szakértői – nemrég csatlakoztak a Microsoft csapatához: népszerű segédprogramjaik továbbfejlesztésével foglalkoznak tovább.

Hirdetés

Sokan azt várták, hogy a Microsofthoz való kötődés egyben az Sysinternals.com és az ott található rengeteg hasznos freeware program végét fogja jelenteni. Ám úgy tűnik, az új munkáltató tovább viszi, mi több, támogatja a híres páros korábbi tevékenységét. Bár a Sysinternals.com azóta betagozódott a Microsoft TechNet alá, november elejétől még több és jobb segédprogramot tartalmaz.

 

Természetesen a Microsoft is megfelelő hasznot húz mindebből, a korábbi segédprogramokban megismert technológiák és ötletek immár az új Windows részét is képezik. A történethez persze az is hozzátartozik, hogy Mark Russinovich és Bryce Cogswell fizetős nagyvállalati alkalmazásai és az azokat áruló a Winternals.com is a Microsoft tulajdonába került, így lett teljes a technológiai felvásárlás. Aki már kipróbálta a Vistát, annak feltűnhetett, hogy az új Feladatkezelő mennyire hasonlít a Sysinternals Process Explorerére. Nos, a hasonlóság nem véletlen, ízig-vérig Russinovichék ötleteit dicséri. A jövőben is várható, hogy a Microsoft diagnosztikai programjai a népszerű páros segítségével készülnek, a tőlük megszokott egyszerűség és használhatóság beépül a redmondi óriás termékeibe.

 

Ám térjünk vissza a jelenbe és kedvenc weboldalunkra! A Microsoft TechNet részévé vált, Windows Sysinternals névre átkeresztelt oldal alaposan megújult, a korábbi alkalmazások leírásai kibővültek a Microsoft TechNet tudásbázis hozzájuk kapcsolódó linkjeivel. Mark Russinovich híres blogja – ebben tette közre annak idején a nagy botrányt kiváltó Sony rootkit felfedezését – továbbra is itt olvasható.

 

Maguk az alkalmazások is megújultak, szinte mindegyik új verzióba lépett november elején. A nyár közepén történt felvásárlás óta a legfontosabb fejlesztések első sorban a Vistára való felkészülés jegyében teltek és várhatóan ez lesz a következő verziók készítésének mozgatórugója is. Nem mintha hibásan működnének a korábbi Sysinternals programocskák a Vista alatt, ám az új Windows annyi újdonságot hoz, hogy ezek kiaknázását érdemes a rendszergazdai segédeszközökbe is beépíteni.

 

Az egyszerű továbbfejlesztések közt logikus lépés volt például a Process Monitor program létrehozása. Ez az új diagnosztikai eszköz az olvasóinknak már többször is bemutatott Regmon és Filemon alkalmazás összevonása, kiegészítve a programok és programszálak indulásának és leállásának naplózásával. Aki eddig két vagy három alkalmazást használt arra, hogy figyelje a rendszerén zajló műveleteket, most egyetlen közös helyen monitorozhatja a fájl- és Registry műveleteket és a taskok életét. Jó hír, hogy a szerzők nem estek át a ló túloldalára; a klasszikus Filemon és Regmon fejlesztését is folytatják, így azoknak sem kell aggódniuk, akik e pehelykönnyű segédeszközök önálló használatát kedvelik.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.