Hirdetés

Melyik a legjobb otthoni videoszerkesztő?



|

Tesztünkben sorra vettük a nem professzionális videoszerkesztő szoftvereket, hogy jobban eligazodhassanak azok, akik mondjuk a Movie Maker után valamivel precízebb eszközre vágynak.

Hirdetés

Amatőr, de nem alapszintű használatra legkönnyebben alkalmazható videoszerkesztőt kerestünk tesztünkben, végignézve a ma elérhető húsz-hatvanezer forintos szoftverek körét (a legjobb ingyenesek korábbi cikkünkben tekinthetőek meg). Annyit előre bocsájthatunk, hogy bármelyik versenyzővel simán elboldogulhatunk, különbség a képességekben, a formátumtámogatásban, a kezelhetőségben és olykor eleve a szemléletben van.

 



Mi várható el ebben az alsó-közép árkategóriában? Kell, hogy feldolgozhassunk modern nyersanyagokat is, például AVCHD videókat 5.1 csatornás hanggal és különféle képfrissítési frekvenciákkal, a jobb memóriakártyás vagy merevlemezes fogyasztói Full HD videokamerák ugyanis ezt alkalmazzák. Sok esetben képstabilizátor nélküli masinákkal, akár mobiltelefonokkal készült felvételek állnak csak rendelkezésre, így a minőségjavítás képessége (színoptimalizálás, fehéregyensúly beállítása, stabilizálás, zajszűrés) ma is fontos. Az alap vágom-ragasztom áttűnéssel műveletekre a Microsoft Live csomagja is kínál megoldást, így a több képsíkos vágás – akármilyen módon is megoldva – nem hátrány, kiegészítve 2D és 3D hatásokkal. Családi videók vágása során általában nem kell, de ha dolgozunk, előbb-utóbb szükségünk lesz az effektusok kulcspontozására.

Az átlátszóság és animált formátumok kezelése nagyon jól jön felirat és logó rátétnél. Szintén kellhet a green box effektus, mikor egy zöld falat színmaszkolással kicserélünk valamilyen más, akár mozgó háttérre. Az sem baj, ha van automatikus háttérzene generátor és akár automatikus vágás – ez utóbbi persze csak hobbimunkákhoz megfelelő.

Nem mindegy, hogy mik a kimeneti képességek. Az ingyenes programoktól eltérően a fizetőseknél már alapkövetelmény kell, hogy legyen a DVD- és legalább az AVCHD-, de inkább a Blu-ray-készítés. Kényelmes a közvetlen online HD videofeltöltés lehetősége is.

 



Néhány menütémát, úszó objektumot minden telepítő csomag tartalmaz, de azért nem mellékes, hogy mennyit és milyen minőségben. Egyes csomagok minőségi effektusokkal és menükkel hívják fel magukra a figyelmet, mások inkább csak eszközt adnak a kezünkbe. E rövid bevezető után nézzük, hogy melyik a legjobb középkategóriás videoszerkesztő. Igazodásként annyit előre bocsájtanánk, hogy összehasonlításunkban két díjat is kiosztunk. A PC World ajánlata a kezdő videovágóknak ajánlható legjobb ár/érték arányú szoftver lett, míg a Tesztgyőztes címet a kedvező árú és nagy tudású program vitte el.

Adobe Premiere Elements 10


Aki igazán komolyan gondolja a videoszerkesztést, az rendszerint esküszik a Premiere csomagra, melynek nem professzionális változata, a Premiere Elements is figyelemre méltó tudással rendelkezik (korábbi tesztünkben részletesen kifejtjük azokat). Egyrészt szinte mindenféle formátumból képes dolgozni (Blu-ray-t csak készít, nem szerkeszt) és mindent elő lehet vele állítani. Alapkiépítésben támogatja az 5.1 csatornás Dolby hangot, extra formátuma a Web DVD, ami lehetővé teszi, hogy menüt is adjunk a feltöltött videókhoz.

 



A szerkesztőterületen gyakorlatilag korlátlan számú sávot használhatunk. A programfelület követi a gyártó hagyományait, azaz precíz munkát tesz lehetővé, és aki hozzászokott, az igen gyorsan dolgozhat vele. Gyakorlatilag bármit megcsinálhatunk, az animációs és kulcspontozási lehetőségek egységesek és jól követhetőek. Ugyanakkor a lehetőségek és a menüpontok, úszómenük szervezésekor nem a felfedezhetőséget, hanem a munka hagyományát tartották szem előtt, vagyis nem mindent fogunk megtalálni magunktól, ha még nem használtunk Adobe szoftvereket. Aki olyan felületet szeretne, amelyen könnyen felfedez mindent, az inkább válasszon másik szoftvert.
A leképezés teljesítménye átlagos, az előnézet két HD videosáv esetén már cseppet sem valós idejű, dehát ez nem a program professzionális változata, így nem használja ki maradéktalanul a GPU és a CPU képességeit. A kész anyag minősége jó, a sablonok a gyakorlatban használatos formátumoknak megfelelően állnak rendelkezésre.

Szép effektus- és áttűnéskészletből választhatunk, a színmaszkolásra például rendelkezésre áll többféle szűrő is. Mindenféle minőségjavítási lehetőség adott. Címkézhetjük a nyersanyagokat, jeleneteket, és háromféle markert is elhelyezhetünk. Az automatikus zenei aláfestés generátor SmartSound-alapú és külső program bevonásával áll rendelkezésre. Újoncoknak nem a legegyszerűbb, de sok mindenre képessé tesz a Premiere Elements, kiváló formátumtámogatással és precíz eszközökkel bír, aprólékosabb munkákhoz ajánljuk.

Sávok száma:99
Gyorsítás árnyékfájllal: nincs
GPU-gyorsítás:nincs
Videofeltöltés: YouTube, Facebook, Adobe
Flash videofájl export: van
Sztereoszkopikus 3D: nincs
Automatikus zene/vágás: van/van
Kompatibilitás: Windows és Mac
Fejlesztő: Adobe Systems Incorporated
Ár: 37 375 Ft
Web: adobe.com/hu

Kezelhetőség: 3,5
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 4

Előny: precíz és jól kulcspontozható felület, rengeteg hasznos effektus, kiváló formátumtámogatás, jó médiakezelő
Hátrány: tanulni kell, nem olcsó, nagy felbontású monitor nem árt, nincs GPU gyorsítás és 3D

Corel VideoStudio Pro X4 Ultimate - PC World ajánlata


A VideoStudio régebbi verzióihoz képest most háttérbe szorul a DV to DVD varázsló és a sablonalapú automatikus szerkesztés, miközben előtérbe kerül a szerkesztőprogram maga. Úgy tűnik, hogy nem a még kezdő, hanem az eddig is érdeklődő felhasználók megszerzése a cél.

Jó ideje rendelkezésre áll a programban a timeline nézet, melyben összesen 13 sávot használhatunk alámondással és zenei aláfestéssel együtt, utóbbi SmartSound könyvtárakat használ és hangolható is. A sávok nem univerzálisan használhatók; van egy fő sáv, több cím, és rátét sáv is eltérő funkciókkal, igaz, mindegyik külön effektezhető. A kezelőfelület maga azonban testre szabható, előnézeti ablakot kérhetünk egy második monitorra vagy a PC-hez kötött tévére is. A formátumtámogatás teljes körű, Blu-ray-készítéssel, 5.1-es hanggal, Vimeofeltöltéssel. Érdekesség, hogy akár szöveges feliratfájlokat is beolvashatunk, illetve exportálhatunk.

 



Az effektusok lefolyása kulcspontozható, csak nem ugyanazon a felületen, hanem külön ablakban, így könnyű elveszteni a fonalat, ha többféle különleges hatást egyidejűleg hangolnánk. A leképezés teljesítményén javít, ha sokmagos CPU-val vagy erőteljes GPU-val rendelkezünk. Az előnézet viszont így is lassú, amin kis felbontású árnyékfájlok használatával (Smart Proxy) segíthetünk.


Több professzionális jellegű effektuscsomag is jár a programhoz - a részletese tesztjét itt olvashatja - , amik profi képi hatást képesek adni és így garantált a megfelelő színkulcsolás és képjavítás lehetősége is. Nulláról is építhetünk sablonokat, vagy felhasználhatjuk a más VideoStudio felhasználók által megosztott darabokat, illetve magunk is megoszthatunk. Kiemelten jó az animációrögzítési lehetőség (Stop Motion), amivel gyakorlottabbak tényleg gyorsan dolgozhatnak. Egy színes 3D anaglyph szemüveg is van a termék dobozában, ugyanis a 2D-s projekteket 3D-re konvertálva is leképezhetjük. Az alapműveletekhez igen olcsón ad intuitív felületet a VideoStudio akár menüs Blu-ray-készítésig is, de precíz munkára nem igazán ajánlhatjuk.

Sávok száma:13
Gyorsítás árnyékfájllal: van
GPU-gyorsítás: van
Videofeltöltés: YouTube, Facebook, Flickr, Vimeo
Flash videofájl export: van
Sztereoszkopikus 3D: csak 2D-3D
Automatikus zene/vágás: van/van
Kompatibilitás: Windows
Fejlesztő: Corel Corporation
Ár: 19 820 Ft
Web: corel.com/videostudio

Kezelhetőség: 4
Szolgáltatás: 3,5
Ár/érték: 4,5

Előny: könnyen kezelhető, intuitív felület, kiváló formátumtámogatás, olcsó
Hátrány: precíz munkára nem alkalmas

A cikk itt még nem ért véget, a következő oldalon folytatódik!

Pinnacle Studio HD Ultimate Collection 15


Néhány éve még igen nagy népszerűségnek örvendett itthon is a Pinnacle Studio, ami igen egyszerű kezelőfelületének, a honosításnak és támogatásnak, valamint az igen erőteljes extráknak volt köszönhető. Sajnos a magyar nyelvű felület és hazai támogatás ugrott -ami miatt már korábbi bemutatónkban is keseregtünk - , de azért még ma sincs oka szégyenkezni a csomagnak. Formátumtámogatása szinte teljes, 5.1-es hanggal és akár Blu-ray lemezkészítéssel. HD feltöltés csak a YouTube-ra lehetséges, egyéb helyekre fájlból, manuálisan oldható meg.

 



Alapvetően egy igen intuitív, de csak két videosávos (egy fősáv és egy extra rátét, illetve green box számára) felületen gyorsan összerakhatunk és feljavíthatunk, dekorálhatunk mindent. Animálhatók és kulcspontozhatók az effektusok és a címek, grafikák is, van képstabilizátor, szűrés, színlyukasztás, úsztatások. A további rátét sávok hiányát a Montage hivatott kiküszöbölni, itt rengeteg kész sablon áll rendelkezésre a sok képsíkos videokollázsokhoz – ha nem is végletekig precíz, de gyors és stílusos eredményt biztosító eszköz ez.

Több professzionális effektuscsomag jár a programhoz, melyek bedolgozó jelleggel kapcsolódnak hozzá. Használatuk nagyon jó hangulatú és minőségű eredményt ad, ez a csomag egyik fő erőssége. A GPU előnézetteljesítményében sem rossz a Pinnacle Studio, bár valós idejűnek ezt sem neveznénk.

Az Ultimate Collection a Studio legdrágább változata, de akik lemondanának a csomagban található zöld textilről és a RedGiant effektusokról, viszont megtartanák a Blu-ray- és Dolby 5.1-támogatást, még mindig ott az Ultimate kiadás. A Pinnacle Studio felülete nagyon kiforrott, professzionális minőségű effektusokkal, címszerkesztővel, részecske(particle)motorral körítették és öröm vele dolgozni. Ettől persze még nem kifejezetten profi eszköz, nagyon hiányzik belőle a hathatós médiamenedzsment modul, és jól jönne a sok szerkesztősáv kezelése –  jó hír, hogy igényesebbek léphetnek a hasonló stílusú Avid Studio irányába (kedvező keresztfrissítési lehetőségek vannak).  

Sávok száma:2
Gyorsítás árnyékfájllal: automatikus
GPU-gyorsítás: van
Videofeltöltés: YouTube
Flash videofájl export: van
Sztereoszkopikus 3D: nincs
Automatikus zene/vágás: van/van
Kompatibilitás: Windows
Fejlesztő: Avid Technology Inc.
Ár: 39 268 Ft
Web: pinnaclesys.com

Kezelhetőség: 4
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 3,5

Előny: könnyen kezelhető, intuitív és hatékony felület, szuper effektusok, zöld háttértextília mellékelve
Hátrány: aprólékos munkára nem ideális, csak YouTube feltöltés van

Avid Studio


Az Avid a Pinnacle örökség révén jelenleg két Studio szoftverrel is bír, a Pinnacle Studiót az otthoni, az Avid Studiót a félprofi-profi szerkesztők számára pozicionálják. Bár a két program szemléletben és felületben mutat hasonlóságokat, de tudásban nagyon is van különbség közöttük, természetesen az Avis Studio javára (részletes teszt itt olvasható).

Akárhány sávon szerkeszthetünk az Avid Studio idővonalán, természetesen kulcspontozható minden és rengeteg valóban hatásos effektusból dolgozhatunk. A motor jóval gyorsabb az átlagnál, kihasználja a többmagos CPU-k és a grafikus vezérlők erejét, és szabadidejében automatikusan építi az árnyékfájlokat előnézethez és leképezéshez. Olyannyira rugalmas a program a kimeneti formátumot illetően, hogy az bármikor megváltoztatható a munka során, ilyenkor csak az odáig legenerált árnyékanyagok vesznek el. Jól kezelhető a felület, egérrel sok mindent megtehetünk újabb kezelőablakok megnyitása nélkül is, például kitehetjük az audiomixert az idővonal fejlécére.

 


Félprofi munkaeszköz szintjén mozog tehát a felület kidolgozottsága, de azért az automatikus  úsztatás és aláfestő zene generálás, valamint a Montage modul sem maradnak el.

Az Avid pótolja kistestvére legnagyobb hiányosságát és egy igen látványos, gyors és jól szerkesztett médiakönyvtárat kínál javaink rendszerezéséhez. Ezt öröm kezelni, nyersanyagai mellett az effektusok (a népszerű progi effektus csomagokkal együtt van vagy 2000), menük, címek is megjelennek, mind a gyáriak, mind pedig az általunk készítettek.

Természetesen nehéz lenne olyan formátumot mondani, amivel ne boldogulna el a program. A webes feltöltések között még csak a YouTube található meg, de nyilván egy fájl generálásával és némi kézi feltöltögetéssel ez a hiányosság is áthidalható. Kezes, használható és nagyon stabil, jó teljesítményű program az Avid Studio, bátran ajánljuk. Egyedül magas ára ad okot némi panaszra, de ha van otthon egy elfekvő Pinnacle Studio 9 vagy egy ennél újabb verzió, arról jelentős, 40 százalékos kedvezménnyel léphetünk tovább a kiváló Avid Studióra.

Sávok száma:korlátlan
Gyorsítás árnyékfájllal: automatikus
GPU-gyorsítás: van
Videofeltöltés: YouTube
Flash videofájl export: van
Sztereoszkopikus 3D: nincs
Automatikus zene/vágás: van/van
Kompatibilitás: Windows
Fejlesztő: Avid Technology Inc.
Ár: 51 359 Ft
Web: avid.com

Kezelhetőség: 4
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 3,5

Előny: Pinnacle Studio felhasználóknak egyenes út, jól kezelhető és mégis sokat tud, látványos, profi effektusok
Hátrány: nem olcsó, csak YouTube feltöltés van

Magix Movie Edit Pro MX


Sok sávot használhatunk a Movie Edit Pro MX szerkesztőfelületén, melyek tetszőleges célra felhasználhatók. A viszonylag magas sávokon egérrel is beállítható a le- és felfutás, vagy akár a hangerő burkológörbe. Van színlyukasztás, így zöld háttér is, használhatunk rátéteket, sőt a program támogatja a két- vagy többkamerás vágást (A-B editing). Kapunk két effektuscsomagot és támogatott az automatikus, sablonalapú szerkesztés is. Az automatikus zenegeneráláshoz felhasználhatók a Magix különféle Sound Pool hangmintagyűjteményei.

Az AVCHD-, Blu-ray- és Dolby 5.1-es támogatás mellett egy rugalmas – igaz, nem professzionálisan megbízható – capture modullal is dicsekedhet a program, ami tévétunereket és netes videoforrásokat is kezel.

 



Csodálkozunk, hogy a program elnevezésében nem jelölik, de a Movie Edit Pro nem csak a kész filmek 2D-3D konvertálására, hanem kompletten 3D szerkesztésre is alkalmas, automatikusan felismeri a sztereó AVCHD anyagokat. Mi side-by-side szerkezetű AVCHD 3D nyersanyagokkal próbáltuk ki, de ismeri a váltott soros (row interlaced) forrásokat is. Készíthetünk vele anaglyph szemüveggel megtekinthető videókat úgyszintén (van egy pár szemüveg a dobozban mellékelve), így 3D tévé nélkül is megízlelhetjük a mélységérzet mámorát.

Meglehetősen fejlett lehetőségei mellett is leginkább feltörekvő kezdőkhöz szól a program, a leképezés teljesítménye és sokszor a WYSIWYG-szerkesztés hiánya (pl. feliratok szövegének átgépelésekor) nem engedi kitörni ebből a kategóriából. Van ugyan kulcspontozási lehetőség és finomhangolhatók az effektusok, de inkább a gyors vagy épp automatikus munka támogatott sok előbeállított effektussal és mozgásmintával, illetve automatikus vágással. A Red Giant Magic Bullet Quick Looks, a ProDAD VitaScene 2 Magix Edition és a NewBlueFX Light Blends professzionális hangulatú effektusokkal egészíti ki a csomagot. Kiváló ára miatt mindenképpen ajánlott terméknek tartjuk a Magix szerkesztőjét. Ha nem akarunk túl bonyolult helyzeteket megoldani vele, élvezni fogjuk használatát.

Sávok száma: 99
Gyorsítás árnyékfájllal: nincs
GPU-gyorsítás: részleges
Videofeltöltés: YouTube, Facebook, Vimeo, MAGIX
Flash videofájl export: van
Sztereoszkopikus 3D: van
Automatikus zene/vágás: van/van
Kompatibilitás: Windows
Fejlesztő: MAGIX A.G.
Ár: 34 849 Ft
Web: codra.hu

Kezelhetőség: 4
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 3,5

Előny: teljes sztereoszkopikus 3D-szerkesztő, többkamerás szerkesztés támogatása, igen könnyen kezelhető/tanulható felület, extra effektuscsomagok
Hátrány: munkára nem kifejezetten javasolt, csak részleges GPU-gyorsítás

Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 11 - PC World tesztgyőztes


Természetesen nem maradhatott ki a Vegas hobbiváltozata sem tesztünkből, mely mindig is egy erőteljes ellenfele volt az Adobe Premiere-nek és nem csak árban, de a kezelés mikéntjében is tudott élhető alternatívát mutatni. Itt valóban alternatíváról beszélhetünk, a program teljesen más szemlélettel kezelendő, mint a legtöbb videoszerkesztő, ami igen szokatlan is tud lenni, így vásárlás előtt mindenképpen ajánlanánk a próbaverzió telepítését.

 



Az alap video- és hangsávok mellett még hét képi és három hangsáv adható a szerkesztőterülethez. A program szemléletében megmaradt a végletekig precíz szerkesztés igénye mellett és kevéssé ad a felhasználó kezébe kész dizájnelemeket, mozgásokat, feliratokat. Viszont rengeteg valóban hasznos effektus és áttűnés van, ezek animálhatók, kulcspontozhatók is, igaz nem minden tulajdonságukban. A szövegek betűnként, Bezier-görbével burkolhatók, ami már talán túlzás is, másutt ugyanez a precizitás nem elérhető.

Kiemelkedő formátumtámogatásról beszélhetünk, szinte mindent ismer a program. A Movie Studio a 3D terén is kitesz magáért. Gyakorlatilag bármilyen formátumú 3D nyersanyaggal elboldogul és Nvidia-rendszerű vagy polárszűrős (váltott soros) 3D monitoron is korrekt megjelenést ígér a gyártó. Generálhatunk persze anaglyph anyagokat is, minden többletfelszerelési igény nélkül, de készíthetünk 3D Blu-ray albumokat is, nincs megkötve a kezünk (ilyenkor a menüről le kell mondanunk és az európai HD képfrissítési frekvenciák – 25p, 50p – támogatása is hiányzik).


Kiváló ár/érték arányú megoldás a kis Vegas azoknak, akik szeretik a hagyományos, helyenként idegesítően precíz szerkesztési munkálatokat, kiváló tanulópálya a Vegas Pro felé vezető úton.

Sávok száma: 20
Gyorsítás árnyékfájllal: nincs
GPU-gyorsítás: van
Videofeltöltés: YouTube, AcidPlanet
Flash videofájl export: van
Sztereoszkopikus 3D: van
Automatikus zene/vágás: van/nincs
Kompatibilitás: Windows
Fejlesztő: Sony Creative Software
Ár: 28 000 Ft
Web: sonycreativesoftware.com

Kezelhetőség: 3
Szolgáltatás: 5
Ár/érték: 5

Előny: precíz szemlélet, teljes sztereoszkopikus 3D-szerkesztő, YouTube 3D feltöltés, alternatív szemlélet
Hátrány: nincs 25P támogatás, a precíz kulcspontozás nem minden jellemzőben elérhető

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.