Hirdetés

Melyik irodai csomaggal dolgozz tableten?



|

Megmutatjuk az Android és az iOS legjobb irodai programcsomagjait.

Hirdetés

Amennyiben egy szöveges dokumentumot vagy prezentációt akarunk létrehozni, erre a célra ma már nem kell mindenáron egy PC-t használnunk. Az appok növekvő számának és javuló minőségének hála a feladat táblagépről, sőt, okostelefonról is elvégezhető. Az idei évben ráadásul a Microsoft és a Google appjai is megújultak, illetve az iWork is fejlődött. Mindegyikhez van dokumentumokhoz, táblázatokhoz és prezentációkhoz való app - de melyik csomagot érdemes használni? 

Hirdetés

 

Apple iWork

Az új iPhone-okon és iPadeken, valamint Maceken az Apple iWork csomagja ingyenesen használható. A Pages, Numbers és Keynote appokból áll össze, amelyek kizárólag iOS és OS X rendszerekre tölthetőek le. 

 

Minimális munkára egy iPhone is alkalmas

 

Az asztali kiadásaikhoz nem igazán hasonlítanak, de sok funkciót ugyanúgy tartalmaznak, amelyek elegendőek a fájlok létrehozásához és szerkesztéséhez. Mindegyik appot jól optimalizálták az érintőképernyőkhöz, vannak sablonok, és akár 20 emberrel is lehet egyszerre dolgozni. Az iOS 8 és a Yosemite között még a Handoff funkció is támogatott. 

A csomag természetesen kezeli az Office-formátumokat is, de nagy hátránya, hogy Androidról használhatatlan, még webes felületen keresztül is. Így az iWork csak annak ajánlott, aki kizárólag Apple termékekkel dolgozik, és a jövőben is Apple kütyükben gondolkodik. 

 

Google Docs

A Google Docs, vagyis a Google Dokumentumok az évek során sokat változott, jelenleg három különálló app formájában létezik (Docs, Sheets és Slides). Az appok Android és iOS rendszereken egyaránt használhatóak. Míg a felszínen egyszerűnek és minimalistának tűnnek, addig minden szükséges és gyakori funkciót meg lehet találni bennük. Kiváló extra, hogy a munkánkat minden változtatásnál automatikusan menti a csomag, de ha nincs internet, offline is működőképes. 

 

Offline is működnek

 

Az appok a Google Drive tárhelyét használják, és természetesen az Office-fájlokkal is gond nélkül boldogulnak. A Google Docs teljesen ingyenes, de néhány apróság hiányzik belőle a riválisokhoz képest - például a sablonok. Bár a tartalmak egy helyen vannak tárolva, a csomag használatához minden eszközre le kell tölteni a megfelelő appokat. A korlátozottabb funkciói miatt gyorsabb és alapvetőbb feladatokhoz kiváló. 

 

Microsoft Office

Az Office egy ideje már mindenki számára ingyenes mobilon is, de sajnos a haladóbb funkciókért most is fizetni kell. Az iOS után szép lassan Windows Phone és Android rendszereken is teljesen használható a csomag, a frissített robotos appokra 2015 elején lehet számítani. 

A dizájnra és a felületre, alapvető eszközökre nem lehet panasz, a tartalmak a OneDrive-on keresztül használhatóak - de lokálisan tárolt és megosztott fájlok megnyitására is alkalmasak az appok. 

 

Igazán csak előfizetéssel teljes

 

Jó hír, hogy vannak sablonok, rossz az, hogy a haladóbb szerkesztési funkciók, mint a dokumentumok formázása vagy az egyedi táblázat létrehozása már Office 365-előfizetéshez kötött extrák. Az Office-appok ideálisak mindazoknak, akik egy mobilos szerkesztőcsomagot keresnek, de tény, hogy a teljes élményhez előfizetésre is szükség lesz. 

 

Alternatívák

Bár az Apple, a Google és a Microsoft fejleszti a legnépszerűbb irodai csomagokat, azért a piacon akadnak alternatívák is a szerkesztéshez és tartalomgyártáshoz. Az egyik kiváló ilyen a WPS Office (korábban Kingsoft Office), amely teljesen ingyenes, és Androidon, iOS-en, Windowson és Linuxon is működik, felhős integrálással. Ebben az írásunkban mutatunk néhány remek táblázatkezelőt is. 

 

Ti szoktatok tableten dokumentumokat szerkeszteni?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.