Hirdetés

Menekülés az internetről



|

A regisztrálás a legtöbb népszerű webes szolgáltatás esetében pofonegyszerű, ám ha deaktiválni akarjuk profilunkat, akkor számos buktatóba belefuthatunk. Teszteltünk és menekültünk, de nem mindig sikerrel.

Hirdetés

Alaposan felbolygatta az adatvédelmi szférát az NSA botrány. Ezek után már tényleg nem lehetünk biztosak abban, hogy privát fiókunk valóban privát-e, és abba nem olvasnak bele meglepetésszerűen a nemzetbiztonsági szolgálatok. A megoldás: a teljes törlés, ám nem biztos, hogy ez egyszerűen megoldható. Tettünk egy próbát és megpróbáltunk felszívódni a neten, ám sok esetben nem jártunk sikerrel.

 

 

Cikkünkben a szolgáltatóknál ötfokozatú skálán osztályoztuk a kilépés nehézségi fokozatait. Egy pont esetén például nem mondhatjuk fel klubtagságunkat, kettes értéknél lehet, de nem könnyű szabadulni a szorításból, míg az öt pont a felhasználóbarát oldalakat jelöli. Listánk nem teljes, inkább figyelemfelkeltésre alkalmas.

Facebook

Nem egyszerű megtalálni a közösségi oldalon a törlés lehetőségét. A [Fiókbeállítások] alatt ugyan a [Biztonság] menün belül a sor legalján megláthatjuk a [Fiók felfüggesztése] lehetőséget, ám ez nem végez teljes takarítást, hiszen bármikor újra aktiválhatjuk fiókunkat. Ettől függetlenül a Facebook úgy tesz, mintha végleges búcsút venne tőlünk, megmutatja ismerőseinket, akikkel már soha nem fogunk kapcsolatba lépni (legalábbis az arckönyv oldalán), illetve a kilépés okáról is meginterjúvol minket.

 

 

Ne dőljünk be neki, ez nem a törlés, ami viszont egy kissé el van rejtve, de nem jelenti azt, hogy nem létezik. A Fiók Törlése oldalon az OK gombra kattintva jelszavunkkal és egy Captcha-kód megadásával kell megerősítenünk szándékunkat, majd csupán arra kell figyelnünk, hogy lehetőleg 14 napig ne jelentkezzünk be újra, mivel az érvényteleníti törlési kérvényünket. Illetve aki szeret angol nyelven levelezni, az a privacy@facebook.com e-mail címen kérvényezheti a törlést, bár arra készüljünk fel, hogy jó eséllyel napokig nem érkezik majd válasz.

Nehézség: közepes (3)

Microsoft

Jól gondoljuk meg, mielőtt egy Microsoft- vagy régebbi nevén Live ID-fiókot törlünk, mivel a folyamat visszafordíthatatlan, az utasítás kiadását követően már nem fogunk tudni bejelentkezni korábbi profilunkba. E téren a redmondiak megoldása jól vizsgázott, de azért nem tökéletesen, mivel a szoftvercég egy kevés adatot megtart magának, anonim módon járulunk hozzá termékeinek fejlesztéséhez. A meneküléshez a login.live.com oldalon jelentkezzünk be, majd az oldalsávon kattintsunk a [Fiók megszüntetése] lehetőségre, és kövessük az utasításokat. Fontos, hogy ha rendelkezünk csatolt fizetős szolgáltatásokkal (Xbox Live, Hotmail Plus), akkor azokat is be kell zárnunk a fiók teljes bezárása előtt. Persze lehet, hogy ekkor nem érdemes kilépni.

 

 

Ha csak a levelezőrendszerekből (Hotmail és Outlook) akarunk kilépni, keressük fel a a szolgáltató oldalát. Ez esetben csak inaktívvá válik a fiók, s akkor törlődik teljesen, ha 270 napig nem lépünk be.

Nehézség: részlegesen megoldható a törlés (4)

Google

A Google klubból is meglehetősen egyszerű kijelentkezni, s szerencsére több lehetőség közül is választhatunk: törölhetjük csak a Google+ profilunkat, bezárhatjuk Gmail postafiókunkat, eltüntethetjük a böngészési előzményeinket, illetve akár az összes Google aktivitásunknak búcsút mondhatunk. Utóbbit az accounts.google.com oldalon tehetjük meg, ahova bejelentkezve a főoldal [Fiókkezelés] profiljában válasszuk a [Fiók lezárása és a vele kapcsolatos összes szolgáltatási adat törlése] lehetőséget, ekkor a Google szembesít majd minket azzal, hogy mi mindennek intünk búcsút. Ha eltökéltek vagyunk, akkor erősítsük meg szándékunkat.

 

 

Profiloldalunkon egyébként a [Profil törlése és a kapcsolódó Google+ funkciók eltávolítása] lehetőségen belül kérhetjük csak a pluszos profilunk bezárását. Ha csupán Gmail levelezőfiókunkkal akarunk leszámolni, akkor azt az accounts.google.com alatt a DeleteCaribouService aloldalon tehetjük meg, míg internetes keresési előzményeinket a history.google.com  webcímen nullázhatjuk le, ha nem akarunk releváns hirdetéseket és találatokat.

Nehézség: a teljes törlés biztosított (5)

iTunes

Rossz hírünk van az Apple híveinek. Jelenleg az Apple ID törlése nem lehetséges, akárhol kerestük, nem találtuk az erre létrehozott linket. Ez azért van, merthogy nincs is, a fórumbejegyzések alapján ugyanis az Apple ügyfélszolgálatával kell felvenni a kapcsolatot e-mail vagy telefon útján, és akkor elindítják a törlési eljárást. Ám ekkor sem biztos, hogy sikerrel járunk, mivel egy elhalálozott személynél például bekérik a halotti bizonyítványt, amit ekkor a cég jogi osztálya is átnéz, és ha megalapozott a kérés, jóváhagyják.

 

 

Nem egyszerű tehát az Apple felhőjéből kimenekülni, így jelenleg csak egy lehetőségünk van: lépjünk be profilunkba, töröljük ki valós nevünket, és írjuk át bankkártya-adatainkat, legalább a pénzünkhöz ne férhessenek hozzá. Ha korábban vásároltunk zenét, akkor azt teljes egészében elveszítjük, mivel az Apple DRM-védelemmel látja el muzsikáit. Szerencsére utóbbit könnyen megkerülhetjük az AimerSoft ingyenes iTunes DRM Remover szoftverével.

Nehézség: lehetetlen (1)

LinkedIn

Pár évvel ezelőtt még főként a növekedésre összepontosított a céges közösségi oldal, s mint ahogy az lenni szokott, a lehető legjobban megnehezítette a klubból kilépést. A törlés több napot vett igénybe, az ügyfélszolgálat e-mailjét vissza kellett igazolni, ráadásul addig folyamatosan küldözgették a leveleket, hogy maradásra bírják a távozni vágyókat. Immár könnyebb dolgunk van, hiszen a LinkedIn beállításain belül az [Account] mezőnél ott találjuk a [Close your account] linket, amin keresztül bezárhatjuk közösségi fiókunkat.

 

 

Ne várjunk tökéletes eredményt, hiszen 30 napon belül újraaktiválhatjuk profilunkat, azaz legalább egy hónapig megtartják fontos információinkat. Sőt a felhasználói szerződés 2/B pontja alapján a regisztrációval feljogosítjuk a LinkendInt arra, hogy az általunk megadott információkat, ötleteket és koncepcióinkat szabadon felhasználhassa, analizálja, kereskedelmi célokra felhasználja. Vagyis csak óvatosan osszuk meg információinkat.

Nehézség: nehéz, de nem lehetetlen (2)

Mega

Rossz hírünk van a Mega rajongóinak. Az oldalon jelenleg a felhasználók nem tudják törölni profiljaikat, még egy erre vonatkozó apró link vagy hivatkozás sem található sehol. A webes fórumok alapján érdemes ez esetben írni a support@mega.co.nz e-mail címre a fiók felfüggesztését kérve, ám nem biztos, hogy érkezik majd arra bármilyen reakció. Így ha a hackerek hozzáférnek fiókunkhoz, akkor akár büntethető tartalmat is feltölthetnek a tárhelyszolgáltatásra e-mail címünket használva, főként ha megváltoztatják előttünk a belépési jelszót.

 

 

Azaz a Megának még komolyan fejlődnie kell ahhoz, hogy egy megbízható felhőtárhellyé váljon, és a felhasználóknak is, hogy a regisztráció során a törlés lehetőségére is figyeljenek oda.

Nehézség: lehetetlen (1)

Skype

Nincs könnyű helyzetben az, aki törölni akarja Skype-fiókját, ugyanis csak nagyon macerásan lehet. A csevegő és VoIP-szolgáltató terméktámogatási oldala szerint nem lehet önkiszolgáló módon megtenni ezt, csak úgy, ha levelet írunk a cég ügyfélszolgálatának, amelynek – a cég bevallása alapján – legalább két hétre van szüksége a deaktiváláshoz.

 

 

Így ez esetben a Skype azt ajánlja, hogy profilunkról tüntessünk el minden személyes információt, így legalább a felhasználók nem fognak ránk találni.

Nehézség: lehetetlen (1)

Twitter

A Twitterról sem tudunk azonnal kivonulni, mivel csak deaktiválásra van lehetőség, ami 30 nap inaktivitás után végleges törléssé alakul át. A részleges kijelentkezéshez lépjünk be a fiókunkba, klikkeljünk a fogaskerékre, majd a [Beállítások] opcióra.

 

 

A megjelenő oldalon a [Fiók] csoport alján keressük meg a [Felhasználói fiókom deaktiválása] hivatkozást, majd ha utolsó üzeneteivel nem tud a Twitter maradásra bírni minket, akkor válasszuk a deaktiválást. Ez után már csak 30 napig kell türtőztetnünk magunkat.

Nehézség: közepes (3)

Dropbox

Tisztességes háziúr a Dropbox, hiszen amint jelezzük kilépési szándékunkat, csupán szomorúságát fejezi ki, ámde azonnal elenged minket. A művelet a dropbox.com/account/delete oldalon végezhető el, ahol a jelszavunk újra begépelése után a [Delete my account] gombra klikkelve azonnal véget vethetünk dropboxos pályafutásunknak.

 

 

Fontos, hogy ilyenkor csak a felhőben tárolt állományaink vesznek el, a gépünkön lévő fájloknak nem esik bántódásuk a kilépéssel, kivéve ha később mi töröljük mappájukat.

Nehézség: a teljes törlés biztosított (5)

Adobe

Az Adobe által kínált felhasználói fiókhoz meglehetősen könnyű hozzájutni, ám annak törlése már igazán kemény dió, angol nyelvtudás nélkül gyakorlatilag lehetetlen. Nincs online megoldása, a fórumokon található információk alapján vagy levelet kell írnunk a privacy-officer@adobe.com e-mail címre, vagy munkaidőben tárcsáznunk az Egyesült Államokban lévő 800-833-6687 telefonszámot, bejelentve igényünket.

 

 

Az időeltolódásra mindenképpen figyeljünk oda, nehogy magas legyen a telefonszámlánk.

Nehézség: lehetetlen (1)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.