Hirdetés

Mérföldkőhöz ért a HTTPS ügye



|

A Firefoxban betöltött oldalak már 50 százaléka titkosított.

Hirdetés

A Snowden-botrány óta tényként kezelhető, hogy nem csak az érzékeny jellegű adatokat küldő és fogadó webhelyek esetében fontos, de a privát szféránk általános védelme szempontjából is kiemelkedő jelentőségű a titkosított HTTPS adatkapcsolat használata. Sajnos a webhelyek üzemeltetői számára nem feltétlenül egyszerű vagy olcsó mulatság a kémkedést lehetővé tevő HTTP leváltása, a szükséges tanúsítvány ára mellett lassan és nehezen orvosolható technikai problémákba is belefuthatnak a szolgáltatások üzemeltetői.


Hirdetés


Az előbbi probléma megoldása érdekében jött létre a Let's Encrypt projekt, ennek köszönhetően pár hónapja már bárki ingyen igényelhet magának a weboldala titkosított kiszolgálásához szükséges tanúsítványt. A kezdeményezés egyik kieszelője és nagy támogatója a Mozilla, így a projekt weboldalán elérhető statisztikák között nem csak a kiadott tanúsítványokkal kapcsolatos adatokról szerezhetnek információkat az érdeklődők, de a Firefox telemetrikai szolgáltatásának köszönhetően a HTTPS általánosságban vett elterjedtségére vonatkozó adatokat is találnak.



Az utóbbi alapján a múlt héten mérföldkőhöz ért a HTTPS ügye, ugyanis 2017. január 28-tól kezdve a Firefox segítségével betöltött weblapok több, mint fele titkosított adatkapcsolatot használt. Ez nem jelenti azt, hogy az interneten elérhető webhelyek fele már kínál titkosított kapcsolatot, csak azt, hogy a Firefoxot használók által ténylegesen betöltött lapok fele biztonságosan jutott el az internetezőkhöz.


(Forrás: Wired)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.