Hirdetés

Merőben új lesz a Windows 8



|

Bebizonyosodni látszik, hogy a Windows 7 az utolsó hagyományos Windows. A nyolcas verzió egy teljesen új PC-s világot hozhat.

Hirdetés

"A Windows teljesen másként fog kinézni és a maiaktól eltérő alkalmazásokat fog futtatni" - mondta Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója a houstoni technológiai központban tartott márciusi beszédében, aki egyébként korábban a redmondi szoftvercég történetének legrizikósabb platformjának nevezte a Windows következő kiadását. Steven Sinofsky-nak, a Windows üzletág vezetőjének a D9 konferencián tartott bemutatója alapján ez bebizonyosodni látszik, hiszen az első hivatalos Windows 8 videó (lásd lentebb) alapján a Windows 7-hez képest a 8 legalább akkora ugrás lesz, mint amekkora az XP-Vista átmenet volt. Ez alapján valóban rizikós platformnak tűnik a következő rendszer, mivel talán mindenki emlékszik a Vista rossz piaci fogadtatására.

 

Fontos információk a nyitóképernyőn - pont mint a Windows Phone 7-ben



Átalakuló világ

A változás azonban szinte kétségtelenül elkerülhetetlen, hiszen a Vista – illetve projektnevén a Longhorn – fejlesztése óta jelentős mértékben megváltozott az IT-világ. A PC piac átalakult, és az Apple iPad érkezésével ma már egy operációs rendszer gyártója jelentős hátrányban van, ha nem képes táblagépre optimalizált platformot készíteni. Ez az érintésről szól, azaz olyan felület kell, ami nem csupán érintéses bevitelre van optimalizálva, hanem kifejezetten az ujjak általi vezérlésre lett felkészítve, márpedig ez a Windows 7-re egyáltalán nem jellemző. A kis ikonok, az alsó sávban megbújó tálca és a kontextus-érzékeny menük hosszú utasításlistája egy hamarosan elavulttá váló kort idéz.

Az alkalmazásboltok megjelenése egy újabb szög a hagyományos windowsok koporsójában, mivel az Apple és a Google piactere megmutatta, hogy a felhasználók egyszerűen elérhető és letölthető, a közösség által értékelt szoftverekre vágynak, amelyekért nem kell elmenni a boltba, lekapva a polcról a dobozt, felkutatni az internetet és fórumokat, teszteket végigolvasni az értékelésekért. Végezetül a harmadik probléma, hogy a szélessávú internet, és a fejlett webes technológiák elterjedésével a felhasználók egyre több programot és szolgáltatást futtatnak a böngészőjükben és egyre kevesebbet az Asztalról indítva. Az online és az offline világ összemosódott, és  ma már sok gazdag funkcionalitású, fejlett felhasználói felülettel rendelkező szoftver érhető el a világhálón keresztül. Nem véletlen, hogy legújabban a felhőinformatikát mantrázza minden komolyabb informatikai cég.

A Windows 8 ebbe a környezetbe érkezik, és a jelek szerint a Microsoft valamennyire felkészítette operációs rendszerét az átalakulóban lévő infrastruktúrára: hallani beépített alkalmazásboltról, a SoC-támogatás, a táblákra optimalizált felület és az online világ integrálása pedig már tény. Utóbbi kettőre a tegnapi napon tehettünk pontot, miután Steven Sinofsky elsőként mutatta be az új Windows 8-as kezelőfelületet.

A tálca és az ikonok a múlté

Az új felhasználói felület tagadhatatlanul sok mindent örökölt a Windows Phone 7 operációs rendszertől. A Windows 8 is csempékkel – illetve új szóhasználattal élve lapkákkal – , hasonló képernyő-billentyűzettel és  beépített Internet Explorer böngészővel rendelkezik. Ennek jegyében a rendszeren a második vonalba kerültek az ikonok és a tálca, amely mértékű változtatást a Microsoft a Windows 95 megjelenése óta nem hajtott végre.

 

 

 

Az új nyitóképernyőn a Windows Phone 7 rendszeréhez hasonlóan egy kép mellett a legfontosabb információk jelennek meg, a rendszeren belülre lépve pedig a lapkák helyezkednek el az indítómenüben, amelyek a régi ikonok helyére kerültek. Ezekkel a lapkákkal indíthatóak el az alkalmazások, amelyek képesek megjeleníteni a programmal kapcsolatos legfontosabb információkat. Hasonlóan a Windows Phone 7 Mangóhoz, amelynél az egyik újdonság a továbbfejlesztett élő lapkák dinamikusabb jelenléte. Szintén a mobil platformból került át a teljesen hardveresen gyorsított Internet Explorer böngésző, amely a Windows 8 esetén rögtön a 10-es verziószámot fogja viselni. Ezen felül a Windows Phone 7 tulajdonosok sok apró hasonlóságot is felfedezhetnek, azaz kétségtelenül párhuzamosan fejlődik a két rendszer, és bizony könnyen megvalósulhat majd a programok átjárhatósága.

 

HTML5 és JavaScript programok

Korábban úgy hittük, hogy a kapocs Silverlight és XNA alapon valósulhat meg, ám a bemutató alapján XNA támogatásról semmit sem lehet tudni, míg a Silverlight támogatott technológia lesz, de nem kiemelt a rendszeren belül. E helyett a reflektorfény a HTML5-re és a JavaScriptre helyeződött át, mivel a D9-en bemutatott több program is e technológiákkal készült. Ez továbbgondolja az Internet Explorer 9 által alkalmazott leszúrható oldalak logikáját, amely esetben a fejlesztők úgy alakíthatják ki honlapjaikat, hogy azokat a Windows 7 ugrólistája képes legyen kezelni, kvázi mintha valódi alkalmazások lennének. Az új platformban ellenben egyértelműen nem különölnek el a web alkalmazások, olyannyira nem, hogy első látásra nehéz azokat megkülönböztetni a hagyományos WPF-ablakokban (Windows Presentation Foundation) futó alkalmazásoktól. A web fejlesztők így könnyedén átültethetik webes alkalmazásaikat Windows 8-ra – amely ráadásul hardveres gyorsítást is alkalmaz -, azaz a két világ közötti jelenleg még tátongó szakadék könnyen eltűnhet, így e két terület alkalmazásait bátran hívhatjuk Windows 8-as programoknak.

„Ez egy Windows, mindennek futnia kell rajta” - reagált Steven Sinofsky arra a kérdésre, hogy a Windows 7-es programok vajon futni fognak-e Windows 8 alatt. Intel és AMD architektúrákon ez minden bizonnyal így is lesz – mint ahogy a videóból is látszik – ám SoC-rendszereknél (System on Chip) ezt már nem lehet ilyen egyértelműen kijelenteni a bemutató alapján. Ezzel párhuzamosan egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a régi programok futtatása miként fog megvalósulni. A demó alapján két lehetőségre látunk esélyt. Vagy a Windows 8 is a Windows 7 magjára épül, és csupán a felhasználói felület változik meg, vagy magát ez egész rendszert újraírják, akkor viszont alkalmazás-virtualizációt sejtünk a háttérben, amit egyébként a Windows 7 XP-üzemmódja már megvalósított. Utóbbira egyébként valamelyest rácáfolt a Windows üzletágvezetője, akinek az elmondása szerint ARM-rendszereken sem emulációval fogják megoldani a régi alkalmazások futtatását.

 

Szabadon méretezhető ablakok



A háttérben egyébként a jó öreg Windows fájlrendszer húzódik majd meg könyvtárakkal és alkönyvtárakkal, amely a Windows 7-szerű felületen érhető el a Windows Intézőn keresztül, úgy ahogy azt már megszokhattuk. Ezen fájlrendszerhez a Dokumentumok mappán keresztül a web alapú alkalmazások is könnyedén hozzáférhetnek, komolyabb fájlrendszeri bolyongás nélkül, sőt egymás között is megoszthatják a dokumentumokat.

Snap

A Windows 8-ban egy olyan ablakkezelés is helyet kap majd, amelynek az implementálása elsőként a Vistánál merült fel. Ez sem akkor, sem a Windows 7 esetén nem lett része a rendszernek, habár utóbbi a balra és jobbra dokkolható ablakokkal valamelyest átültette már az elméletet a gyakorlatba. Az új ablakkezelői funkció képes érzékelni az ablakokat és szülő-leszármazott viszonyt kialakítani közöttük. Így az ablakok nem csak fél képernyőre, hanem szabadon méretezhetők, úgy hogy az éppen inaktív – leszármazott – alkalmazás mérete idomul az éppen átméretezetthez. E megoldással az új felületre húzott ablakok is megpróbálnak simulni a konfigurált állapothoz, azaz elfoglalják a számukra kijelölt helyet. Nem tűnik ez hatalmas újdonságnak, de kétségtelenül nagy népszerűségnek fog majd örvendeni a funkció.

 

Az ötlet 2005-re nyúlik vissza



Egy újabb Windows Phone 7 örökség

A Microsoft elmondása alapján a Windows 8 pontosan ugyanazt a minimum erőforrást követeli meg, mint a Windows 7, vagyis nem igényli majd új gép beszerzését. Illetve az érintéses vezérlés miatt az új gépek esetén már most érdemes keresni az érintőképernyős konfigurációkat, ha ki akarjuk használni majd a platform tulajdonságait. Táblagépeknél a hírek szerint a Microsoft a Windows Phone 7 készülékeknél már bevált módon alaposan megpróbálja megkötni az OEM-gyártók kezét, hogy az eszközök a leghamarabb kerülhessenek piacra. „Teljes kontroll alatt tartják az egész folyamatot. Megpróbálják meghatározni a játékszabályokat” - nyilatkozta a Bloomberg kérdésére J.T. Wang az Acer vezérigazgatója, amely törekvést - az elmondása szerint - a számítógép- és a chipgyártók rossz néven vesznek.

 

Hoppá, csak nem egy Store ikon?



Végezetül lezárásként elmondhatjuk, hogy a Windows 8 alaposan felboríthatja a Windows ökoszisztémát, amely a Vista példája alapján rosszul, illetve jól is elsülhet. Az új felület alkalmazása és a HTML5 JavaScript alkalmazások bevonása mindenképpen jó kezdeményezésnek tűnik, de az már jól látszik, hogy az operációs rendszer lezár egy nagyobb korszakot. A tradicionális Windows felületét, a dobozos szoftverekét, illetve talán az otthoni számítógép-építését. Egyelőre mindezt csak feltételes módban jelenthetjük ki. A kép vélhetően csak szeptemberben, a Microsoft Build Developer Conference után tisztulhat ki, mikor a redmondi szoftvercég az ígérete szerint több részletet is elárul majd a platformjáról, és talán elérhetővé teszi a Windows 8 első publikus bétáját is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.