Hirdetés

Mi is az a phising? - Internetszótár I. rész



|

Hogyan kerülhet a számítógépedre adware, és mit jelent a phishing? Ezekkel jobb, ha tisztában vagy.

Hirdetés

Az internet hasznos, de sajnos árnyoldala is van, minimális odafigyeléssel viszont számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Szótárunkkal olyan veszélyekre hívjuk fel a figyelmet, amelyekkel szinte minden nap találkozhatunk böngészés vagy levelezés közben.

 

Hoax (beugratás)

 

Ugye szoktál láncleveleket kapni? Bajba jutott kiskutyák, beteg gyerekek, akiknek segítségre van szüksége. Aztán meg arról értesítenek, hogy 1 millió dollárt nyertél a Microsofttól, csak továbbítanod kell a levelet másik 10 ismerősödnek. Ezeknek a láncleveleknek a többsége hoax, azaz beugratás. Közvetlen veszélyt nem jelentenek a számítógépünkre, de egy csomó időt elrabolnak tőlünk és a barátainktól. A hoaxokat nem véletlenül szokták a vírusok közé sorolni. Gondoljunk bele, hogy mi történik egy nagyvállalat levelezésével, ha egyszerre ezer alkalmazott kap meg egy lánclevelet, és mindegyik 10 helyre továbbítja. Az ilyesfajta üzeneteket jobb, ha egyszerűen töröljük. 

 

 

Adware (kéretlen reklám)

 

Láttál már a képernyődön felugró reklámokat, miközben nem is volt megnyitva a böngésződ?

Az adware olyan program, ami kéretlen reklámokat jelenít meg a számítógépen. A számítógépünket nem károsítja ugyan közvetlenül, de lelassítja a működését. Szerencsére a jobb vírusirtók felismerik az adware programokat is!

 

Phishing (adathalászat)

 

Az adathalászat mára több milliárdos üzlet. Azért szeretik nagyon a bűnözők, mert a felhasználók ellen egy vírusirtó sem nyújt védelmet. Ezért, ha kapunk egy levelet, ami látszólag a bankunktól érkezett, mi pedig elküldjük egy válaszlevélben a jelszavunkat, magunkra vessünk. Fontos megjegyezni, hogy bankok és a megbízható szolgáltatók sosem kérnek ügyfélnevet és jelszót kéretlen e-mail üzenet útján. De vigyázni kell a maszkolt linkekkel is, azok ugyanis bármit takarhatnak. Ha csak annyi áll az e-mailben aláhúzva, hogy „vicces videó itt”, valószínűleg átverésről van szó. Ezért ha a bank, a YouTube, vagy más szolgáltató honlapjára szeretnénk felmenni, a legegyszerűbb, ha mi magunk írjuk be a böngészőbe a linket. 

A veszélyek megismerése mellett pedig mindenképp oda kell figyelnünk a vírusirtónkra. Legjobb, ha jogtiszta szoftvert használunk, olyat, amihez terméktámogatás is tartozik. Ráadásul, ha valaki diákigazolvánnyal is rendelkezik, általában 50%-os kedvezménnyel vásárolhatja meg a legjobb szoftvert, ami már csak néhány száz forintot jelent havonta. Mi az ESET Smart Security programcsomagot ajánljuk otthoni használatra, mivel ebben a vírusirtó mellett van tűzfal és levélszemétszűrő is, ami további biztonságot jelent számodra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.