Hirdetés

Miben más a Windows 7, 8 és 10?



|

A jó, a csúf és a feltörekvő - három markánsan eltérő Windows három különböző felfogással, gyengeséggel és erősséggel. Vajon melyik közülük a legjobb?

Hirdetés

Nehéz eldönteni, hogy az értékesített licencek alapján a Vista vagy a Windows 8 volt-e vajon a nagyobb bukás. Mindkét platform merész ambíciókkal lépett piacra, ám végül stratégiai és kivitelezési hibák miatt egyik sem tudta átlépni a 20 százalékos piaci részesedést az asztali gépek piacán. Cikkünk megjelenésekor például a Windows 8 és 8.1 összesítve csak 12 százalék körül járt a Net Applications adatai szerint, és ez az arány az új Windows érkezésével vélhetően már nem is lesz sokkal magasabb.

Hirdetés


A „közbenső”, avagy páratlan – az XP (23,8 százalék) és a 7-es (52,7 százalék) – rendszerek eközben jól tartják magukat; külön megemlítenénk a Windows 7 sikerét, amit sokan a valaha volt legjobb Microsoft operációs rendszernek vélnek, miközben az teljes egészében a lesajnált Vistára épít, csak éppen jobban valósítja meg annak koncepcióját. A Windows 10-re gyanúnk szerint ugyanez a sors vár: jó eséllyel az a termék lesz, aminek a Windows 8-nak kellett volna lennie. Az alappillérek nem változnak, a funkciók és az újdonságok körítése azonban kívánatosabb, eladhatóbb lett. Sokaknak már az elég, hogy visszatér a Start menü.


Mindemellett joggal merülhet fel olvasóinkban a kérdés, hogy leendő számítógépüknél melyik verziót preferálják? A 2009-es, a 2012-es platformot, vagy várjanak inkább a vélhetően jövő ősszel megjelenő Windows 10-re? Habár utóbbi operációs rendszerrel kapcsolatban egyelőre kevés információ áll rendelkezésünkre, az eszközök között átívelő közös mag, a modern és a klasszikus felhasználói felület markánsabb szétválasztása, az üzleti és a licenckezelési újdonságok mind izgalmasan hangzanak, miközben nem szabad elfelejteni, hogy a Windows 7 mainstream támogatása 2015 januárjában megszűnik, amit követően nem kap majd funkcionális bővítéseket.


Nem egyszerű a választás, ezért korábbi Windows-összehasonlításunkat (2014. június – XP vs. 7 vs. 8) frissítve újra egymásnak eresztettünk három Microsoft rendszert, hogy a legfontosabb képességeiket nézve kiderüljön, melyiknek milyen erősségei és gyengeségei vannak. Az eredmény tanulságos, de ne feledjük, hogy a Windows 10 még sokat változhat a végleges kiadásáig.

 

Windows 7

Felület

Nem akart forradalmat kirobbantani az immár ötesztendős rendszer, inkább kijavította a Vista hibáit az asztal–Start menü–ikonok szentháromságát megtartva. A csúfolt elődtől eltérően a felület kezelése kevésbé erőforrás-igényes, köszönhetően a Desktop Windows Manager hardveres gyorsításának, ám ennél látványosabb újdonságokkal is találkozhatunk. A Start menüben megjelent egyrészt az okos kereső, amely folyamatosan indexeli a programokat és állományokat, mappákat, másrészt debütált a tálcán az ugrólista, és letűzhetővé váltak az alkalmazások, így akár egy egész munkanapot is végigdolgozhatunk úgy, hogy közben egyszer sem kell a Start gombra kattintanunk. A rendszer részévé vált a Snap is dokkolható ablakaival, ami kétségtelenül a Windows 7 legnépszerűbb újdonsága.



Alkalmazások

Míg a Vista a kompatibilitási hibáiról vált ismertté, ez a Windows 7-nél alig merült fel problémaként, amiről a rendszer úgynevezett Windows XP üzemmódja is gondoskodott. A platform fejlesztésénél kitűzött cél volt a régi programok kezelése, ám a Microsoft ekkor még nem akart határozottan reagálni az Android és az iOS célnyerésére, a Windows Phone 7 az asztali rendszertől elszigetelten próbált meg az új vetélytársakkal hadakozni, kellően nagy felhasználói bázis birtokában kevés sikerrel. A webszolgáltatások, HTML és JavaScript tartalmak mélyebb integrálása sem volt még napirenden, habár megjelent az integrálható Federated Search webes keresője, illetve az Internet Explorerrel letűzhetővé váltak a weboldalak; e téren az igazi előrelépést a Windows 8 hozta.



Biztonság

Sokat szelídült a Vistában bevezetett UAC (User Account Control), hogy a felhasználók többé ne akadékoskodó biztonsági őrként, hanem hasznos védelmezőként gondoljanak rá. Ennek megfelelően csak akkor bukkan fel, amikor az indokolt, cserébe a csökkentett jogosultság előnyét mindenki kihasználhatja, természetesen a kártevőket kivéve. A magasabb fokú védelmet ezen felül a kernelhez történő hozzáférést szabályozó PatchGuard, a memóriaterületek véletlenszerű címzéséről gondoskodó ASLR (Address Space Layout Randomization), valamint a védett memóriaterületeken indított futtatást ellenőrző DEP (Data Execution Prevention) szavatolja. Összességében e területen jelentős előrelépések történtek a 2001-es XP-hez képest, és e védelmi modulokat az utód rendszerek mind megörököltek.

 

Licencelés

Bár e területen is sok változást hozott a Windows 7, a legfontosabb újdonságokkal csak kevesen éltek, főként azért, mert a vásárlók jelentős része nem is találkozott azokkal. Gondolunk itt az újonnan bevezetett Starter kiadással, ami rendkívül kedvező árcédulát kapott, de csak a feltörekvő piacokon volt elérhető. Másrészt a Windows Anytime Upgrade azonnali verzióváltás lehetőségéről is csak kevesen tudtak, főként hogy azt elméletben egy dobozos program formájában kellett volna megvásárolni. Bonyolult volt, nehezen kommunikálható, azaz itthon eladhatatlan. Az alapséma egyébként nem változott: a boltokba a dobozos és az OEM termékek kerültek, ám főként kedvező áruk miatt a rendszerépítőknek szánt – géphez kötődő – licencek kerültek előtérbe.


Windows 8 és 8.1


Felület

Két legyet egy csapásra – így gondolkodott a Microsoft, amikor kiadta a Windows 8-at, mivel azt egyszerre akarta a hagyományos és a modern eszközökön terjeszteni. Pechjükre utóbbit erőltették, így a modern, élő csempés kezdőképernyő vált az elsődlegessé, aminek a hagyományos asztal és még inkább a Start menü látta kárát. Az eredmény ismert. A Windows 8.1 ugyan kedvezményeket tett a hagyományos felület kedvelőinek az asztalra bootolás és a letűzhető modern appok megjelenésével, ám a jelek szerint a tömegeknek még ez is kevés volt. A rendszer merőben új, érintésre optimalizált modern része az érintőkijelzők gyors terjedésével párhuzamosan akár kedvelt is lehetne, ám egéralapú vezérléssel idegen a használata. A rendszerbe kódolt kettősség emiatt hosszú távon zavaró lehet.


Alkalmazások

A modern, úgynevezett WinRT alkalmazások sokat tehettek volna a Windows 8 sikeréért, de az operációs rendszer alacsony penetrációja miatt a világ fejlesztői nem kezdtek el buzgón windowsos applikációkat fejleszteni. A platform fő ereje ugyanis kettősségében rejlik, egyszerre tudja a hagyományos és az új típusú programokat futtatni, ráadásul mindehhez egy saját alkalmazásbolt is jár. Sajnos a redmondiak által készített referencia- és rendszerprogramok sem ütötték meg a mércét, csak elvétve lehet találni a klasszikus szoftverek képességeit felülmúló appokat az Áruházban. Talán a Windows 10-zel érkező egységesítés változtat ezen, ám előnyeiből vélhetően inkább az új rendszer fog profitálni. A mély OneDrive-integráció viszont mindenképpen üdvözítő.


Biztonság

Kétségtelenül a nyolcas az eddigi legbiztonságosabb Windows, bár jó eséllyel a tízes átveszi majd a stafétát. A rendszerrel a Windows 7-nél ismertetett modulokat mind megkapjuk, sőt az ASLR és a DEP fejlettebb kiadása került a motorháztető alá. A modern alkalmazások érkezésével ráadásul mondhatni szintet lépett a védelmet tekintve a platform, az appok ugyanis minden esetben elszigetelten futnak, közvetlenül nem férnek hozzá a rendszer fő komponenseihez. Ezen felül az UEFI-támogatásnak köszönhetően megjelent a védett bootolás lehetősége, így a géppel együtt induló kártevőknek kihúzták a méregfogát. A közösségi intelligencia alapján működő SmartScreen szűrő pedig rendszerszinten működik, fejlődött a Windows Defender, és megjelent a képalapú jelszó lehetősége is.


Licencelés

A táblagépek miatt valójában kétfajta rendszer jelent meg a piacon: a Windows 8 és a Windows RT. Utóbbi kizárólag ARM-es eszközökre telepíthető fel, ezért csak a rendszerépítők találkozhatnak vele, a végfelhasználókat a változás nem érintette. Az OEM és a dobozos verziók is a piacon maradtak, ám előbbiek túlzott népszerűsége miatt megjelent a „Personal Licence”, amelynek köszönhetően az OEM rendszerek már nem kötődtek géphez, a központi szerver csak azt figyelte, hogy egyszerre egy gépen legyenek aktiválva. Sajnos ez a lehetőség a 8.1-es frissítéssel megszűnt, csak a klasszikus 8-as licencek gazdái használhatják előnyeit. Eközben az Intune is fejlődött, de az előfizetésalapú Windows nem vált általánossá, pedig a havidíjas Office működőképes konstrukciónak bizonyult.


Windows 10

Felület

A Windows 8-nál tapasztalt kettősség nem tűnt el a rendszerből, ám a Windows 10 markánsan szétválasztja a hagyományos és a modern felületet, hogy mindenki a neki tetszőt használhassa. E logika mentén haladva mindkettő teljes értékű; az asztalra visszakerült a Start gomb, amelynek oldalsávjában az élő csempék is letűzhetők. Sőt, a WinRT programok immár nem teljes képernyőn, hanem ablakokban futnak, klasszikus programokként használhatók. A rendszerben ezen felül megjelent a több alkalmazás dokkolását vezénylő Snap asszisztens, a virtuális asztalok kezelése, valamint egy fejlett kereső. A Charms viszont visszahúzódott, és a Kezdőképernyőt sem egyszerű előcsalni. Az átjárást a Continuum intézi majd, amely a használt eszköz alapján képes váltani a felületek között.



Alkalmazások

Jó eséllyel egyesül a Windows 8 és a Windows Phone Áruháza az egy rendszer több eszköz elv jegyében; hogy melyik lesz az, amelyikbe a másik beolvad, még nem lehet tudni (bár tippünk szerint a nagyobb kínálattal rendelkező mobilalkalmazás-bolt lesz a nyertes). E programok esetében a rendszerintegráció is mélyebb lehet a OneDrive hatékony együttműködésével, így elméletben csak egyszer kell majd egy programért fizetnünk, hogy azt utána más eszközünkön használhassuk, legyen szó noteszgépről, mobilról vagy Xbox konzolról. Legalábbis beszédes, hogy a céges, majd a lakossági újdonságok bejelentése után a Microsoft egy külön konferenciával készül a fejlesztőknek, akiknek minden bizonnyal csábító lesz az univerzális alkalmazások megjelenése.


Biztonság

Mivel egyelőre a Microsoft főként a Windows 10 céges újdonságairól beszélt, viszonylag keveset tudunk arról, hogy a végfelhasználók e tekintetben milyen újdonságokra számíthatnak. Az már biztos, hogy érkezik egy fejlettebb BitLocker titkosítás, ami nemcsak a lokális tárhelyen tudja megvédeni az állományokat, hanem bármely eszközön, akár a felhőben is. A Windows Update frissítési ciklusai is a vállalat igényeire szabhatók lesznek, azaz a rendszergazdák elhalaszthatják a funkcionális bővítéseket, hogy a szervezetek fel tudjanak azokra készülni. Újdonság lesz ezen felül, hogy a rendszer egy beépített mobileszköz-felügyeleti modult kap (MDM), így a cégek hatékonyan felügyelhetik az okostelefonokat és a táblagépeket. Reméljük, bővülni fog még a lista.

 

Licencelés

Nagy talány, hogy vajon lesz-e ingyenes Windows 10 vagy sem. A kilences verzióval kapcsolatban ugyanis voltak ilyen pletykák, ám mivel a Microsoft egy verziószámot ugrott, a híresztelések immár a tízes rendszerre vonatkoznak. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy részben megvalósul az ingyenesség, és a Windows 8-tulajok léphetnek majd egyet előre, így ugyanis a platform rögtön 10 százalék feletti részesedéssel indulhatna. Egy előfizetéses Windows ötletét sem tartjuk földtől elrugaszkodottnak, főként hogy a modell az Office 365-tel már remekül működik. Ezek azonban mind feltevések, szakértők szerint a mennyiségi vásárlások esetén viszont már szinte biztos, hogy a licencek immár személyekhez is köthetők lesznek, nem csak az eszközökhöz, ahogy eddig.


(Nyitókép: TheTechnoToast)

 

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.