Hirdetés

Microsoft Security Essentials - ilyen az ingyenes vírusirtó



|

Kíváncsian vettük kezünkbe a Microsoft legújabb termékét: vajon mit tud a régóta beharangozott, ingyenes víruskereső? Letöltöttük, feltelepítettük, és kipróbáltuk.

Hirdetés

Előzetesen csak annyit, hogy a Microsoft Security Essentials (MSSE) egy fapados, minimalista védelmi eszköz – nem több, igaz, nem is kevesebb egy alapszintű kártevőkereső/irtó alkalmazásnál. Kétfajta, Windows XP és Vista–Windows 7 kiadásban tölthető le, utóbbi esetben 32 és 64 bites verzióban is. A tesztrendszerünk magyar nyelvű XP SP3-as volt, és Internet Explorer alatt a letöltési oldal elutasított minket, miszerint az országunkból ez a termék nem érhető el, Firefox alatt viszont gond nélkül lejött a kívánt alkalmazás. Úgy tűnik, belefutottunk a Microsoft letöltési oldalának egy ottfelejtett hibájába. (A béta MSSE tényleg nem volt elérhető Magyarországról, ez „ragadhatott be” részben a végleges verzió letöltési oldalára is.)

 

Az MSSE kifejlesztésének fő mozgatórugója az ingyenesség, a könnyű kezelhetőség és a kis erőforrásigény volt. Ez utóbbit sajnos nem sikerült megvalósítani; a program alapból 60 MB memóriát pusztít, és keresés közben a processzort sem kíméli – falánkabb, mint sok teljes védelmi rendszer. A kézzel indítható és az időzített kereső alapbeállításban a Quick scan, azaz gyorskereső üzemmódban dolgozik. Ekkor csak a megváltozott, vagy a számára még ismeretlen fájlokkal foglalkozik, így szerencsére tényleg gyorsan halad a munkával.

 

 

microsoft_security_essentials_settings.png

Jól átlátható, könnyen kezelhető beállítások


 

Az MSSE első tesztjei felemás eredményekre vezettek a különféle független tesztlaboratóriumokban. A manapság leginkább elterjedt párezer kártevőt – köztük a rootkit technikát is alkalmazókat – kivétel nélkül elkapta a program, a régebbieket viszont csak 98 százalék körüli találati aránnyal ismerte fel, a maradék 2% a heurisztikán is kényelmesen átcsúszott. A különféle „nemkívánatos alkalmazásokat” (reklámprogramok, bosszantó alkalmazások, kevéssé érzékeny személyi adatainkat, például a webes szokásainkat naplózó „kémprogramokat”) már csak 90 százalék körüli pontossággal ismerte fel az MSSE. Az esetleg „bekapott” kártevők nyom nélküli kiirtására tett kísérletek sem mindig váltották ki a tesztelők elismerését.

 

A mérésekből egyértelműen látszik, hogy a program az átlagos irodai és otthoni felhasználók számára kellő biztonságot nyújt, ha azok betartanak néhány szabályt. Elsőként, hogy csak óvatosan szabad a régi, pár évnél idősebb program- és levélarchívumokat kezelünk, mivel az MSSE nem feltétlenül fogja felismerni az esetlegesen ezekben „alvó” régi kártevőket. A másik dolog az, hogy a program napi egy frissítése mellett nem érdemes az ismeretlen helyekről származó friss dolgokat azonnal letöltenünk és kipróbálnunk, jobb, ha várunk legalább egy napot ezekkel.

 


microsoft_security_essentials_eicar.png

A program szerencsére könnyen lebeszélhető arról, hogy a vakriasztások esetében automatikusan töröljön


 

A Microsoft nem maga fejleszti a program keresőmotorját és tartja karban annak kártevő-adatbázisát, hanem több nagy biztonságtechnikai cégtől licenceli ezeket. Az, hogy az említett hibák fennállnak, valószínűleg a licencszerződések korlátainak és a Microsoft minimalista, mindenfajta tényleges finomhangolásra alkalmatlan kezelőfelületre való törekvésének az eredménye.

 

A program felülete tényleg egyszerűen átlátható, könnyen kezelhető még a kezdő felhasználók számára is. A beállítómenük egyik érdekessége, hogy a szoftver alapesetben rendszervisszaállítási-pontot hoz létre minden egyes tényleges, időzített napi vírusirtás előtt. Ha valami fontosat törölt volna le a vírusirtó, még vissza tudunk lépni a korábbi állapotra. Persze felmerül a kérdés, hogy az egyszeri felhasználó nem fogja-e esetleg a rendszerét gyanútlanul visszaállítani egy ilyen víruskeresés előtti, fertőzött állapotra?

 


Adatok

  • Vírus- és kémprogramkereső
  • Valós idejű védelem
  • Időzített és kézi víruskeresés
  • Napi frissítés
  • Windows XP és Vista/Windows 7 változatok
  • Forgalmazó: Microsoft
  • Ár: ingyenes
  • Csak jogtiszta Windowson futtatható

 

 

Értékelés

Előny: ingyenes, egyszerűen kezelhető

Hátrány: csak alapszolgáltatások, magyarítás hiánya

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 3

Ár/érték: 5

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.