Hirdetés

Miért is jó a Windows 7?

|

Már számtalan újdonságot mutattunk be a Windows 7 kínálatából. Most kicsit mélyebbre ásunk, megkeressük a célokat, azaz az új Windows (és annak új vagy megváltozott funkciói) kifejlesztésének okait.

Hirdetés

Mi a Windows 7 sikerének kulcsa? Miért álltak le a Microsoft-szerverek a nyilvános béta megjelenése napján, a tömeges letöltési kérésektől? Miért várja mindenki még a Vistánál is jobban az új, hetes verziót? A választ akár egy mondatban is megadhatjuk: mert egy olyan rendszer készül a Microsoft berkeiben, amely szinte a legtöbb gépről száműzheti majd a Windows XP-t is! De még ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük némi visszatekintéssel, hiszen nem egyik napról a másikra készül el egy ilyen termék.


A kezdetek


A Windows XP sikerét a Windows 2000 stabilitása alapozta meg, amelyet ötvöztek a korábbi, Win9x sorozat multimédiás funkcióival. A következő rendszer, a Vista kiadásáig jó pár év telt el, mely idő elég volt ahhoz, hogy a régi Windows 98-as számítógépek is lecserélődjenek. A fejlesztés nem állt meg, a Vista készítésekor elsősorban a Windows biztonságának növelése volt a fő szempont, hiszen a Microsoftot korábban a rendszeresen bírálták a rengeteg biztonsági sebezhetőség miatt.

 

20090309-windows-7-uac.jpg

Most már nem kötelező, de akár Vista-szintű
szigorítást is használhatunk az új Windowsban


Természetesen az újonnan megjelent hardverek támogatása is belekerült a rendszerbe, az újraírt meghajtóprogramok, a Felhasználói fiókok felügyelete (angol rövidítéssel: UAC), vagy a beépített Windows Defender csak pár példa arra, hogy a cég miként próbálta megerősíteni a Windows védelmét. Ez sikerült is, hiszen a Vistával futó gépeket jóval kevesebb támadás veszélyezteti, mint az XP-s társaikat. Ám a védelem erősebbnek bizonyult a kelleténél, egyes esetekben ráadásul a fejlesztők túlzásokba is estek, hiszen például a már említett UAC szinte minden alkalommal, a legváratlanabb pillanatokban figyelmezteti és bosszantja a felhasználót. A meghajtó-titkosítás sem pont úgy működött, ahogyan szerettük volna, hiszen a BitLockert eleinte csak az elsődleges meghajtón használhattuk, és TPM-lapka szükségeltetett a megfelelő aktiváláshoz. A Vista első javítócsomagjával ezt némileg enyhítették és optimalizálták, de az USB-kulcsos védelemhez még így is kisebb trükkökre volt szükségünk.


Sorolhatnánk még azokat a jelenségeket, amelyek bár a Vistát bármely elődjénél biztonságosabbá tették, ugyanezzel riasztották el a legtapasztaltabb rendszergazdát is. A Windows 7 esetében már más a helyzet, ki merjük jelenteni, hogy sok megrögzött XP-tulajdonos és Vista-ellenző fogja feltelepíteni a gépére állandó rendszerként.


Mitől jobb?


A kérdés sokakban megfogalmazódhatott, és amilyen rövid, olyan hosszan lehet rá válaszolni. De talán elsőként beszéljenek a tények! Hiába a több fájl, a telepítési művelet nem tart fél óránál tovább (a kezdetektől a kész rendszerig) egy mai átlaggépen. Az indítás is sokkal gyorsabb lett, hála az optimalizálásnak. Hiába használja ugyanazt a metódust a telepítő, mint a Vista, és sok esetben ugyanazokat az illesztőprogramokat tölti be, mégis fürgébb. Az eszközmeghajtóknál maradva: a videokártyák esetében továbbfejlesztették az úgynevezett drivermodellt, hogy a memória kihasználása és a grafikai megjelenés sokkal gyorsabb legyen. Igaz, ehhez újabb driverek kellenek, de amíg azok nem készülnek el, a Windows 7 elmuzsikál a Vistához készített darabokkal is. A Windowsban magában is alapból nagyon sok optimalizálás történt, hiszen a merevlemezhez már nem olyan sokszor nyúl, mint elődei, a rendszerleíró adatbázisból történő kiolvasásokat is igyekeztek csökkenteni és a memóriaéhséget is csillapították.

 

20090309-windows-7-recorder.jpg

 A Problem Steps Recorder által rögzített weboldal
sokaknak segíthet a könnyebb kezelésben, az
ismeretlen programok funkcióinak megismerésében


A rendszer a legújabb technológiákat vonultatja fel, olyanokat, amelyek tömegesen majd csak a hivatalos megjelenéskor kerülnek a boltok polcaira. De már most kapható néhány olyan érintőképernyő, amelyet támogat a Windows 7. Ennek előnyeit sorolhatnánk, de csak pár példát ragadnánk ki: a tervezésben szabad kézzel (mintha három dimenzióban lennénk) forgathatjuk ujjainkkal a tárgyakat a képernyőn. Egy másik példa: tanfolyamokon egy nagyobb megjelenítőt akár táblaként is használhatunk, szövegek felírására, értelmezésére, rajzokra, piszkozatokra. Nem szükséges a billentyűt keresnünk, elég (szó szerint) felkörmölnünk azt, amit el szeretnénk menteni. Hasonlóan a palmtop gépekhez, a kijelző érintésével böngészhetünk, előhívhatjuk a tévéújságot, elindíthatjuk a filmeket, képeket válogathatunk, filmet és zenét játszhatunk le a házibulin, csupán a kézmozdulatainkkal, az egér után való kapkodás nélkül.


Az otthoni felhasználókra nemcsak a legújabb eszközök használatba vétele nyomán gondoltak a fejlesztők, hanem már feltételezik, hogy egy háztartásban több gép is található. Az is előfordulhat, hogy ezek közül egy-két laptop nem mindig a hálózat tagja. Éppen ezért hozták létre a Homegroup csoportot, amely az otthoni számítógépeket köti össze, de ha a munkahelyre kerül az eszköz, akkor azonnal becsatlakozik egy domainbe, és munkába áll. Ennek megfelelően a program „feltérképezi” a nyomtatókat vagy éppen az otthoni eszközöket, amelyek közül csak az aktívakat kínálja fel a szoftver.


Könnyebb élet


A Windows Vista szigora után kifejezetten üdítő lesz a Windows 7-es engedékenysége. Már-már azt érezhetjük, mintha csak az XP-ben járnánk, pedig a háttérben továbbra is ott figyel az UAC – igaz, nem olyan katonásan. A felügyelő már jobban skálázható, csendesíthető.
Másik könnyebbség, hogy ha kinyitjuk az Intézőt, csak azokat a meghajtókat látjuk, amelyek éppen készenlétben állnak – például egyes meghajtókat le lehet tiltani a nem rendszergazda-jogú felhasználók elől –, a felesleg nem látható. Ez utóbbi talán a Windows 7 jelmondata is lehetne, hiszen annyira letisztult a rendszer, hogy valóban csak azt kapjuk meg, amire szükségünk van. Semmilyen sallang, felesleg nem áll az utunkba. Nincs a Tálcán gyorsindítás eszköztár, az indítóikonok egyben Tálcagombokként is funkcionálnak, nem kell használnunk oldalsávot, ha csak egy időjárás-jelentést szeretnénk kitenni az Asztalra.

 

20090309-windows-7-safeguard.jpg

 „Bolondbiztos” megoldás a PC Safeguard,
amely megvédi a gépünket a nem hozzáértőktől


Akik eddig a régi, klasszikus Start menüt használták, valószínűleg átszoknak az XP-ben már megszokott kétpanelesre egy hasznos újításnak köszönhetően: a leggyakrabban használt programok listájában már nemcsak egyszerű indítást végezhetünk, hanem megtaláljuk az azon belül megnyitható, vagy legutóbb használt dokumentumokat. Tehát nem kell külön Dokumentumok listát böngészni, elég, ha kiválasztjuk például a Word ikonját, és máris megkapjuk, mivel dolgoztunk előző nap. Ezzel a hasznos újítással megspóroltunk legalább két-három kattintást.


Talán sokaknak elsőre fel sem tűnik, de igazán hasznos fejlesztés, hogy külön beállíthatjuk a lejátszó- és rögzítőeszközök forrásait. Ezentúl nem egy be- és kimenet létezik, hanem kettő: az elsődleges hangeszköz ezentúl is lehet például a hangszóró, de mi történik akkor, ha csevegni a másik hangkártyán szoktunk? Erre nyújt megoldást ez az újítás, ugyanis a másodlagos forrást is megadhatjuk beszélgetésre. Két hangkártya megléte esetén ideális, ha külön található a hangbemenet (például a tévé hangjának rögzítésére) és a mikrofonbemenet. Amíg csevegünk, addig a Media Center felveheti a tévéműsort.


A számítógéppel ismerkedő barátainknak segíthet a Problem Steps Recorder (az indítómezőbe beírt psr paranccsal indítható), amellyel rögzíthetjük munkánk lépéseit, azaz, hogy mit és hová kattintson, mit írjon be stb. Nagyon egyszerű a használata: elindítjuk a felvételt, végigkattintunk azokon az ablakokon, amelyeken keresztül eljutunk a megoldásig. A rendszer a felvétel végén minden kattintásnál képeket ment, amelyeket kommentárokkal lát el, és ezeket be is csomagolja egy ZIP állományba. Ha ezt az ismerős kibontja és megnézi a benne lévő webes fájlt, máris tudja, mit kell tennie.

 

20090309-windows-7-wordpad.jpg

Nemcsak külsőleg, belsőleg is megújult a Wordpad:
már alapból támogatja a nyílt szabványokat


Az Office 2007-felhasználók talán már megszokták, hogy menük helyett szalagokra helyezett ikonokkal dolgoznak. Ezentúl a Windows 7 alkalmazásaiban is ezekkel találkozunk majd. Előnyük, hogy nem kell menükben keresgetni, hiszen a fontos eszközök mind elöl vannak. Megújult a Paint, a Számológép és a Wordpad is. Mielőtt azonban csak a külsőségekre adnánk, azért más apróságok is történtek a mélyben, például a mentésnél: a Wordpaddal nyílt szabványú DOCX vagy Open Document formátumot is létrehozhatunk. Ez nagy segítség az átjárhatóságban, például a Word 2007 dokumentumok elterjedésében, de az OpenOffice.org formátumában megírt szövegek is támogatott windowsos fájltípusok lesznek a jövőben.


Vár a világ!


A Windows 7 összeállításnál már szó volt arról, hogy kihagyták a feleslegesnek ítélt dolgokat. Ezt némileg pontosítanánk, ugyanis átcsoportosításra kerültek, márpedig a Windows Live családba. A Microsoft a Live csomagba „száműzte” a rendszerből például a levelezőprogramot, a videoszerkesztőt, illetve a fotógalériát. Emellett már csak itt találjuk meg a Messengert és a Writert. De a Live csomag nemcsak programokból áll, hanem ezek mögött meghúzódó számtalan szolgáltatásból: a blogból, a fotó- vagy fájlmegosztásból, térképekből. Az elsődleges cél az lett, hogy a Windowsban csak olyan elemek legyenek benne, amelyek a rendszer alapelemei (ezzel is csökkentve a telepített fájlok által foglalt helyet). Az internetes alkalmazások vagy azokkal összefüggő részek a külön telepíthető Live csomagba kerüljenek át, kivéve az Internet Explorert. A Movie Maker száműzését sokan furcsállhatják, de a titok abban rejlik, hogy az új verzióval már internetes filmeket is publikálhatunk, előtérbe helyezve az előbb már említett megosztást.


Az Internet Explorer 8 egyik fontos alapköve lett a Windows 7-nek, amelyben nagyon sok átalakulás történt. Sokan szidták a szabványok nélkülözése és azok laza kezelése miatt, de ennek vége! A W3C előírásait szem előtt tartva alkották meg az új böngészőt, amelyet számtalan fejlesztői, biztonsági és kényelmi szolgáltatással ruháztak fel. Csak pár funkciót emelnénk ki: a fejlesztők bármikor ellenőriztethetik a weblapjaik kompatibilitását, átnézhetik annak forrását és akár közvetlenül is szerkeszthetik a kódot. A szolgáltatások között van a többfunkciós kereső, a gyorstérkép használata, a címkézés beépülése, a blogba történő egyszerű felvitel és még számtalan olyan kiegészítés, amelyek utólag bármikor bővíthetők külső fejlesztők által.


A Windows 7-es felfedezésre váró újdonságairól, érdekességeiről továbbra is folyamatosan tudósítjuk olvasóinkat, esetenként tematikus összeállításokban. Első ránézésre ezek számtalan apróság gyűjteményének tűnnek a majd, mégis a „sok kicsi sokra megy” elven valóban sokkal egyszerűbb és könnyebb lesz használni az új Windowst, mint bármelyik elődjét.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.