Hirdetés

Milliárdos szoftverek ingyen



|

Lehull a lepel: mégis, mibe kerülnek a szabad szoftverek?

Hirdetés

Egy nemrég megnyílt internetes oldal, az Ohloh közel 4000 szabdforrású alkalmazás készítési költségét próbálja kiszámítani, hogy megtudhassuk, mennyire „gagyi” is kedvenc programunk.

Az alkalmazások közt kereshetünk név vagy akár kategória szerint is. Mivel e szoftverek fejlesztése nyílt verziókövető rendszerek alatt zajlik, az Ohloh adatbázisa automatikusan feltöltődik az interneten elérhető forráskódok alapján. Egy gombnyomás után megtudhatjuk, hogy alkalmazásunk hány sor forráskódot, hány fejlesztőt és hány emberévnyi munkát foglal magában.

Az Ohloh árat is mond a programokra, egy átlagos amerikai programozó termelékenységéből és fizetéséből kalkulálva ki azt. Vegyük például az Audacity hangszerkesztő programot: 6 év fejlesztés és átlagosan 9 aktív fejlesztő munkájaként több mint 600 ezer kódsorból áll, ez 163 fizetésért dolgozó programozó egy éves átlagos munkájának felelne meg. Ha ezt ki kellett volna fizetni, majdnem 9 millió dollárba – mintegy 1,9 milliárd forintba – került volna az Audacity program elkészítése. Az aktuális Linux kernel hasonló módon kalkulálva nagyjából 80 millió dolláros – majdnem 19 milliárd forintos – „fejlesztési költséggel” bír.

Bata László


  • Kapcsolodó linkek:
  • Ohloh




Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.