Hirdetés

Minden, amit a zsarolóprogramokról tudni kell



|

Veszélyben a magyarok: naponta több ügyfél fordul segítségért a szakemberekhez.

Hirdetés

Számtalan fórumon és csatornán figyelmeztették már a közvéleményt az újfajta, és az elmúlt időszakban kiemelten népszerű zsarolóvírusok veszélyeire, eddig sajnos kevés eredménnyel. A kártevők fejlődésének és újabb variánsainak felfedezésének híre mellett, javarészt a látványos és sokakat érintő támadásokról olvashatunk mindenhol. A folyamatosan növekvő és egyre kifinomultabb támadások miatt, valamint a biztonságtudatos gondolkodás erősítése érdekében az ESET és a KÜRT biztonságtechnológiai cég közös szakmai útmutatással nyújt segítséget: hogyan védekezzünk a zsarolóprogramok ellen, és mit tehetünk, ha sajnos rosszkor kattintottunk? 

Hirdetés

A KÜRT Adatmentés szakembereihez az év eleje óta folyamatosan növekvő számban érkeznek megkeresések zsarolóvírus okozta adatvesztés miatt. Míg 2015-ben havonta alig három megkeresés volt, idén már napi 2-3 ügyfél jelzi, hogy adatait titkosította valamelyik zsarolóvírus. Az ESET termékek magyarországi forgalmazójához, a Sicontact Kft.-hez szintén folyamatosan érkeznek a kérdések a védekezéssel kapcsolatban, felhasználói és vállalati oldalról egyaránt. A szakemberek legfontosabb és legelső tanácsa ilyenkor minden esetben a vírusvédelmi megoldások, otthoni felhasználóknak például az ESET Smart Security, tudatos és aktív használata.

Hogyan védekezzünk a veszélyek ellen? ESET megelőzési tippek:
- Ismeretlen feladótól érkezett e-mailekben ne nyissuk meg a mellékletet, főleg ha ez tömörített állomány
- Munkahelyünkön figyelmeztessük azon kollégáinkat a veszélyekre, akik főleg külső irányból kapják leveleik többségét (pl. pénzügyi vagy HR osztály)
- Készítsünk rendszeresen biztonsági mentést adatainkról, amelyek segítségével fertőzés esetén visszanyerhetőek adataink. Biztonsági mentéseink külső adathordozókon legyenek, amelyek nincsenek csatlakoztatva a számítógéphez.
- Tartsuk naprakészen operációs rendszerünket és szoftvereinket, mindig telepítsük ezek frissítéseit.
- Biztonsági szoftvereinknél kiemelten fontos a legújabb frissítések telepítése, valamint lehetőség szerint a legújabb termékverzió használata.
- Az ESET termékek felhasználóit az ESET Live Grid felhő alapú szolgáltatása védi, amelynek segítségével a számítógépek ellenőrzése és az új kártevők felismerése még gyorsabbá és hatékonyabbá válik, valamint aktívan blokkolja a zsarolóprogramok folyamatát is.

Mit tegyünk a vírustámadás után? A KÜRT tanácsai baj esetén:
- Mindig gondoljuk végig, hogy az adatvesztés mitől következett be. A zsaroló vírusok minden esetben jelzik a felhasználónak, hogy az adatokat titkosították, és váltságdíjat kérnek.
- Amennyiben a vírustámadás megtörtént, a legfontosabb a számítógép izolálása. Semmilyen körülmények között ne próbáljuk meg csatlakoztatni számítógépes hálózathoz, se vezetéken, se wifi-n, mert ezzel a többi számítógépen lévő adatot is kockáztatjuk.
- Hordozható adattárolót (Pendrive, külső merevlemez) sem szabad csatlakoztatni, hiszen ezzel a fertőzést továbbvihetjük egy másik számítógépre.
- A kárelhárítás után a zsaroló vírus teljes eltávolítását mindenképpen bízzuk szakemberre. A meghajtó teljes formázását javasoljuk, ezzel biztosan eltűnik a vírus minden nyoma.
- Csak a teljes operációs rendszer újratelepítése, valamint az aktív vírusvédelem bekapcsolása után próbálkozzunk adatainkat az archív mentésekből helyreállítani.

Mivel a titkosítás feltörése technikailag nem oldható meg, így az adatmentés a titkosított adatokra vonatkozóan a legtöbb esetben sikertelen lesz. Ha a számítógépen be volt állítva visszaállítási pont, többnyire visszanyerhető valamekkora adattartalom.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.