Hirdetés

Minden, amit ma tudni lehet a Windows 10-ről

|

Nem akarsz végigolvasni 10 cikket a Win10-ről, csak a legfontosabb információk érdekelnek? Összeszedtük. Grátisz belsős pletyka első kézből!

Hirdetés

A Windows 10 vízválasztó lesz a Microsoft életében és rengeteg minden, sokak szerint a cég jövője múlik rajta. Ha sikerül az emberekkel megkedveltetni az új rendszert és új licencelési stratégiát, a Microsoft újabb hosszú évekre vezető IT cég marad, ha nem, komoly változásoknak nézünk elébe (hogy ez jó vagy rossz, azt nem láthatjuk előre, túl sok a változó). Mindenesetre a tény az, hogy nagyon nehéz dolga van a szoftveróriásnak, aki tényleg mindent belead, hogy sikeres jövője legyen. Nézzük, a Windows 10-ről mit érdemes tudni.

 

Hirdetés

Kipróbálás: Közösségi operációs rendszer

A Windows 10-nek már a második kipróbálható verziója jelenik meg, amit bárki kipróbálhat. De nem is az ingyenesség vagy a nyitottság a legfontosabb, hanem az, hogy mindenkinek a véleményére kíváncsi a Microsoft, és ezt aktívan be is gyűjti az új rendszernél. Még ez sem lenne annyira nagy újdonság, azonban egyértelműek a jelek, hogy ezeket a visszajelzéseket nem söprik a szőnyeg alá, hanem aktívan fel is használják, hogy a felhasználók számára tetsző rendszer legyen a Windows 10. Aki futtatja, próbálgatja a Windows 10 Technical Previewt, csak azt tudjuk javasolni, küldjön sok-sok visszajelzést, jót vagy rosszat.

 

 

Megjelenés: Előbb érkezik

Hagyományosan október végére várnánk a Windows 10 kereskedelmi megjelenését, míg a PC-gyártóknak szánt RTM (Release To Manufacture) végleges kiadása augusztusban készülne el. Ám minden jel – köztük sok hivatalos is – arra mutat, hogy ez sokkal előbb bekövetkezik és a legújabb pletykák szerint már júniusban RTM fázisba kerül a Windows 10. Ez azt jelenti, hogy a B2S (Back to School) - iskolakezdési szezonra végleges Windows 10-ünk lesz, a boltok polcai pedig roskadásig lesznek Windows 10-es gépekkel (arra azért kíváncsiak vagyunk, hány cégnél marad meg a Windows 7-es opció és ez mennyire lesz keresett).

 

 

Új technológiák, szolgáltatások

A Windows 10 nem erőszakol rá semmit a felhasználóra – legalábbis ez az ígéret. Táblagép? Modern felületet kapunk. Normál PC? Marad az asztal Start menüvel. Azért mindenhol lesz sok-sok újdonság, lesz beszélő személyi asszisztens (magyarul idén még biztosan nem), sőt, készül a Continuum is, amely a hibrid gépeknél csatlakozástól és felhasználástól függően automatikusan kapcsol táblagép és normál PC módok között.

Aztán lesz még itt egységes kernel telefonon, tableten és normál PC-n, lesz új Spartan böngésző, DirectX 12, virtuális asztalok, mélyebben integrált Skype és OneDrive, érintőkijelzőre optimalizált Office és még rengeteg egyéb újdonság, amelyek izgalmas és mindenképpen kipróbálandó fejlesztések.

 

 

Előfizetéses operációs rendszer

A legnagyobbat nem is a Continuum vagy a modern Start menü robban, hanem az, hogy a Windows 10-re frissíteni egy évig ingyenes lesz minden olyan felhasználónak, aki rendelkezik érvényes Windows 7 vagy Windows 8 licenccel (Enterprise nem játszik). Ezzel nem titkolt szándéka a Microsoftnak, hogy már megjelenése pillanatában robbanásszerű növekedésnek induljon a Windows 10 piaci részesedése – az biztos, hogy így minden rekordot meg fog dönteni. Olyan találgatásokat is olvastunk a neten, hogy mivel Windows Update-en érkezik a frissítés, akár a megfelelően feltört, „warez” Windows 7/8-ak is frissülni fognak Windows 10-re, sőt, 1 kerek évig nem is lesz gond a használattal.

Igen ám, de az egy év leteltével hirtelen népes tábora lesz azoknak, akik rácsodálkoznak, hogy itt bizony fizetni kell, ha tovább akarja használni Windows 10-es PC-jét Windows 10 operációs rendszerrel – azzal az OS-sel, amihez az elmúlt 1 évben úgy hozzászokott és amihez (feltehetőleg) a gépét is igazította és a szoftvereit vásárolta. Ez márpedig az előfizetéses rendszer lesz, hiszen a PC azért mégiscsak más, mint egy tablet vagy okostelefon. Ha jobban megnézzük, a rendszerfrissítés itt sem ingyenes, csak annak látszik: ha például valakinek Android 2.3-as készüléke van, csak új „gép” vásárlásával kapja meg „ingyen” az újabb, jobb rendszert. Az iOS-nél is ugyanez megfigyelhető. Mivel a PC-k elérték a kellő számítási teljesítményt ahhoz, hogy általános feladatra egy 4-5 éves gép is tökéletesen megfelel, a felhasználók nem váltanak már olyan gyakran hardvert és így OS-t sem. Ha pedig előfizetéses lesz a Windows 10, mindez egy csapásra megoldódik. Hogy jó vagy rossz értelemben, azt hamarosan megtudjuk.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.