Hirdetés

Minden, amit ma tudni lehet a Windows 10-ről



|

Nem akarsz végigolvasni 10 cikket a Win10-ről, csak a legfontosabb információk érdekelnek? Összeszedtük. Grátisz belsős pletyka első kézből!

Hirdetés

A Windows 10 vízválasztó lesz a Microsoft életében és rengeteg minden, sokak szerint a cég jövője múlik rajta. Ha sikerül az emberekkel megkedveltetni az új rendszert és új licencelési stratégiát, a Microsoft újabb hosszú évekre vezető IT cég marad, ha nem, komoly változásoknak nézünk elébe (hogy ez jó vagy rossz, azt nem láthatjuk előre, túl sok a változó). Mindenesetre a tény az, hogy nagyon nehéz dolga van a szoftveróriásnak, aki tényleg mindent belead, hogy sikeres jövője legyen. Nézzük, a Windows 10-ről mit érdemes tudni.

 

Hirdetés

Kipróbálás: Közösségi operációs rendszer

A Windows 10-nek már a második kipróbálható verziója jelenik meg, amit bárki kipróbálhat. De nem is az ingyenesség vagy a nyitottság a legfontosabb, hanem az, hogy mindenkinek a véleményére kíváncsi a Microsoft, és ezt aktívan be is gyűjti az új rendszernél. Még ez sem lenne annyira nagy újdonság, azonban egyértelműek a jelek, hogy ezeket a visszajelzéseket nem söprik a szőnyeg alá, hanem aktívan fel is használják, hogy a felhasználók számára tetsző rendszer legyen a Windows 10. Aki futtatja, próbálgatja a Windows 10 Technical Previewt, csak azt tudjuk javasolni, küldjön sok-sok visszajelzést, jót vagy rosszat.

 

 

Megjelenés: Előbb érkezik

Hagyományosan október végére várnánk a Windows 10 kereskedelmi megjelenését, míg a PC-gyártóknak szánt RTM (Release To Manufacture) végleges kiadása augusztusban készülne el. Ám minden jel – köztük sok hivatalos is – arra mutat, hogy ez sokkal előbb bekövetkezik és a legújabb pletykák szerint már júniusban RTM fázisba kerül a Windows 10. Ez azt jelenti, hogy a B2S (Back to School) - iskolakezdési szezonra végleges Windows 10-ünk lesz, a boltok polcai pedig roskadásig lesznek Windows 10-es gépekkel (arra azért kíváncsiak vagyunk, hány cégnél marad meg a Windows 7-es opció és ez mennyire lesz keresett).

 

 

Új technológiák, szolgáltatások

A Windows 10 nem erőszakol rá semmit a felhasználóra – legalábbis ez az ígéret. Táblagép? Modern felületet kapunk. Normál PC? Marad az asztal Start menüvel. Azért mindenhol lesz sok-sok újdonság, lesz beszélő személyi asszisztens (magyarul idén még biztosan nem), sőt, készül a Continuum is, amely a hibrid gépeknél csatlakozástól és felhasználástól függően automatikusan kapcsol táblagép és normál PC módok között.

Aztán lesz még itt egységes kernel telefonon, tableten és normál PC-n, lesz új Spartan böngésző, DirectX 12, virtuális asztalok, mélyebben integrált Skype és OneDrive, érintőkijelzőre optimalizált Office és még rengeteg egyéb újdonság, amelyek izgalmas és mindenképpen kipróbálandó fejlesztések.

 

 

Előfizetéses operációs rendszer

A legnagyobbat nem is a Continuum vagy a modern Start menü robban, hanem az, hogy a Windows 10-re frissíteni egy évig ingyenes lesz minden olyan felhasználónak, aki rendelkezik érvényes Windows 7 vagy Windows 8 licenccel (Enterprise nem játszik). Ezzel nem titkolt szándéka a Microsoftnak, hogy már megjelenése pillanatában robbanásszerű növekedésnek induljon a Windows 10 piaci részesedése – az biztos, hogy így minden rekordot meg fog dönteni. Olyan találgatásokat is olvastunk a neten, hogy mivel Windows Update-en érkezik a frissítés, akár a megfelelően feltört, „warez” Windows 7/8-ak is frissülni fognak Windows 10-re, sőt, 1 kerek évig nem is lesz gond a használattal.

Igen ám, de az egy év leteltével hirtelen népes tábora lesz azoknak, akik rácsodálkoznak, hogy itt bizony fizetni kell, ha tovább akarja használni Windows 10-es PC-jét Windows 10 operációs rendszerrel – azzal az OS-sel, amihez az elmúlt 1 évben úgy hozzászokott és amihez (feltehetőleg) a gépét is igazította és a szoftvereit vásárolta. Ez márpedig az előfizetéses rendszer lesz, hiszen a PC azért mégiscsak más, mint egy tablet vagy okostelefon. Ha jobban megnézzük, a rendszerfrissítés itt sem ingyenes, csak annak látszik: ha például valakinek Android 2.3-as készüléke van, csak új „gép” vásárlásával kapja meg „ingyen” az újabb, jobb rendszert. Az iOS-nél is ugyanez megfigyelhető. Mivel a PC-k elérték a kellő számítási teljesítményt ahhoz, hogy általános feladatra egy 4-5 éves gép is tökéletesen megfelel, a felhasználók nem váltanak már olyan gyakran hardvert és így OS-t sem. Ha pedig előfizetéses lesz a Windows 10, mindez egy csapásra megoldódik. Hogy jó vagy rossz értelemben, azt hamarosan megtudjuk.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.