Hirdetés

Minden idők legnagyobb adatlopása



|

Hirdetés

A cég közleménye szerint megközelítőleg 13,9 millió MasterCard és 20 millió Visa hitelkártya adata tűnt el. Azonban ezek mellett más cégek, például az American Express hitelkártyái is veszélybe kerültek. James Van Dyke, a Javelin Strategy & Research egyik elemzője szerint az eltűnt adatmennyiség tükrében kijelenthető, hogy a világ eddigi egyik legkomolyabb biztonsági incidensével kell számolni.

A hitelkártyák adatai attól az arizóniai székhelyű CardSystems Solutions-tól kerültek ki, amely számos bank adatait illetve tranzakcióit kezeli. A hírek szerint a támadók egy biztonsági rést használtak ki ahhoz, hogy bejussanak a CardSystems rendszerébe, és onnan adatokat szerezzenek meg. A betörést május 22-én észlelték egy olyan monitorozó rendszer segítségével, amely a hitelkártyacsalásokat figyeli. Ezt követően a cég azonnal értesítette az FBI-t és a partnereit a biztonsági incidensről.




A MasterCard szerint a támadók a hitelkártyák számait szerezték meg, és más személyes adatokhoz nem jutottak hozzá. Azonban a megszerzett információk így is elégségesek különböző hitelkártyacsalások kivitelezéséhez.

A Visa is kiadott egy közleményt az esettel kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy a cég együttműködik a bankokkal és a különböző biztonsági szervezetekkel annak érdekében, hogy monitorozza, illetve megelőzze a visszaéléseket. Az American Express egyelőre még nem kommentálta a biztonsági eseményt.

A CardSystems jelenleg dolgozik a rendszerének biztonságosabbá tételén. A cégnél komoly biztonsági audit folyik, hogy a biztonsági folyamatokat megfelelően tudják megváltoztatni a hasonló események megelőzése érdekében.

Az utóbbi időben nagyon megszaporodtak az adatlopásokkal kapcsolatos események. Legutóbb például a világ legnagyobb bankja, a Citigroup vesztett el egy olyan csomagot, amelyben 3,9 millió ügyfelének adatait tartalmazó kazetta volt megtalálható. Ezt megelőzően pedig többek között a ChoicePoint, a LexisNexis és a Stanford Egyetem is beszámolt komoly adatlopási eseményekről.

Egy nemrég megjelent felmérés szerint az amerikai állampolgárok 97 százaléka aggasztó problémaként említette meg az adatlopásokkal kapcsolatos eseményeket, és 64 százalékuk a kormánytól is elvárja, hogy lépéseket tegyen az informatikai biztonság hatékonyabbá tétele érdekében.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.