Hirdetés

Minden lében kanál az Ashampoo WinOptimizer 11



|

Rengeteg funkcionalitást sikerült bezsúfolni a rendszeroptimalizáló segédeszközbe.

Hirdetés

Ugyan a számítógépeket használók nyűgei rendkívül széles skálán mozognak, azonban van néhány mindenkit univerzálisan érintő probléma, ezeket az operációs rendszer gyorsítására és beállítgatására kitalált programok készítői több vagy kevesebb sikerrel már vagy két évtizede próbálják megoldani.


Hirdetés


A nyomtatott magazinunkat szemlézők számára minden bizonnyal ismerősen cseng a német Ashampoo neve, a vállalat tipikusan átlagos informatikai ismeretekkel rendelkező felhasználók számára készít különféle segédprogramokat. Néhány héttel ezelőtt a cég kiadta a rendszeroptimalizáló svájci bicskának szánt WinOptimizer 11 szoftverét, mi pedig az elmúlt egy hétben alaposan leteszteltük.


A tipikusan ingyenes tweakelő és tisztító alkalmazásoktól eltérően külön színt vitt a próbába, hogy az Ashampoo WinOptimizer 11 fizetős alkalmazás: az alapára 40 euró, míg egy előző verzióról való frissítés 16 euróba kerül. A teljes ár bő 12 ezer forintot jelent, amely nem kevés egyetlen szoftverért: vajon megéri pénzt áldozni rá?

 


Az alkalmazás funkcionalitását áttekintve nyilvánvaló, hogy az Ashampoo programozói komolyan vették az all-in-one koncepciót: a program fő témáit a szükségtelen állományok törlése, a sebesség fokozását célzó optimalizációk, az általános tweakelés, továbbá a nem feltétlenül gyakran használt, de potenciálisan hasznos kiegészítők képezik.


Az Ashampoo WinOptimizer 11 elindítása után a program kezdőlapja rögtön az operációs rendszer optimalizálására bátorít: ennek futtatásakor az alkalmazás megpróbálja megkeresni az átmeneti fájlokat, kitakarítja a regisztrációs adatbázist, továbbá törli az Internet Explorer nem szükséges – előzmények, sütik, gyorsítótár – információit.
 


Szintén a kezdőlapon található még két érdekes kapcsoló: a Game-Booster nevű funkció a játékok futtatásának gyorsítására szolgál (letilt egyes háttérfolyamatokat), míg a folyamatosan futtatható Live-Tuner a folyamatok prioritásának állítgatásával próbálja gyorsítani a programok indítását és futását.


A felső menüsör Modulok gombjára kattintva előbukkannak a további beépített funkcionalitások, ezeket az egyszerű érthetőség érdekében kategóriákba – például karbantartás, diagnosztika – szervezték a készítők. Ezen a lapon többek közt található töredezettségmentesítő, a regisztrációs adatbázis méretét optimalizáló alkalmazás, a hardverről és szoftverről információkat adó modul, biztonságos fájltörlő, a törölt állományok visszaállítására használható alkalmazás, feladatütemező, fájltitkosító, továbbá a Windows legkülönfélébb beállításainak módosítására kitalált modul.
 


Összességében elmondható, hogy a power userek táborát gazdagító Olvasóink nem fognak túlságosan meglepő dolgokkal találkozni, azonban az átlagos felhasználóknak okozhat kellemes meglepetéseket az Ashampoo WinOptimizer 11 tudása. Ami a célközönség számára különösen fontos, hogy minden funkcionalitás egyetlen programon keresztül érhető el: objektíven szemlélve a program számukra megérheti az árát.


A WinOptimizer 11 használata során teljesítménybeli előrelépést nem sikerült elérnünk, azonban a tesztelésre használt számítógépünk rendszeresen átfogó szoftveres karbantartásban részesül, így ez nem okozott meglepetést. Az elhanyagolt PC-k esetén könnyen elképzelhető, hogy érezhető gyorsulást képes hozni a szoftver.



Szerencsére az Ashampoo nem árul zsákbamacskát: a vállalat weboldaláról letölthető az alkalmazás 10 (vagy az e-mail címünk megadása után 40 napig) teljes értékűen működő próbaváltozata, így semmi sem áll annak útjában, hogy személyes tapasztalatok birtokában bárki megítélhesse a szoftver által nyújtott értéket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.