Hirdetés

Minden Windows 8-as géphez hozzáfér az NSA

|

A német hatóságok állítólag nem tanácsolják a Windows 8 használatát.

Hirdetés

Kiszivárgott dokumentumok miatt a német hatóságok állítólag azt tanácsolták, hogy a kormány kerülje el a Windows 8 operációs rendszer használatát. Erre állítólag azért van szükség a fontos helyeken, mert a rendszerben olyan kiskapuk vannak, amelyeken keresztül a Microsoft és az NSA teljes hozzáférést kap bármilyen géphez, amin Windows 8 fut. 

A Zeit.de forrásai szerint a beépített TPM modul teszi lehetővé a Microsoftnak, hogy távolról hozzáférjen a Windows 8-at futtató gépekhez. A TPM 2.0 eredetileg 2011-ben jelent meg, ki nem kapcsolható, és bootoláskor automatikusan betölt, tableteken is. 

A kérdéses dokumentumokat állítólag már 2012. elején eljuttatták a német hatóságoknak, ami viszont azt jelentené, hogy a németek már jóval Edward Snowden előtt tudtak a PRISM programról és az NSA világméretű kémkedéséről. A németek szerint a Windows 8 a kormány gépein elfogadhatatlan, és 2020-ig a Windows 7 mellett kell maradni. 

Hirdetés

A megjelent hírekre persze felfigyelt a német kormány, és nekik is volt mondandójuk a témában. Szerintük szó sincs arról, hogy a Windows 8 bármit szivárogtatna, és egyáltalán nem kell kerülni a rendszer használatát. Azóta ráadásul a hatóságok is visszavonták az állítólag kiadott figyelmeztetésüket. 

A Microsoft mindeddig tagadta a hasonló vádakat, de nem ez az első, hogy kémkedéssel gyanúsítják őket. A redmondiak az NSA-vel való együttműködéstől is elzárkóztak, és a többi nagy céggel karöltve támadják a kémszervezetet, jogi utakon. 

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.