Hirdetés

MiniTool Power Data Recovery teszt - végső mentsvárunk



|

Akár gyorsformázott vagy sérült partícióinkról is visszanyerhetjük elveszettnek hitt adatainkat e havi ajándékprogramunk segítségével.

Hirdetés

Bárhogy is törjük magunkat, néha megesik, hogy a technika ördöge ellenünk fordul. Ez történik, amikor tönkremegy a pendrive-unk, nem érhetők el a felhőben tárolt adataink, és helyi mentésből sem tudjuk visszaállítani fontos fájljainkat. Ilyen esetekben kapóra jön a februári PC World mellé ajándékba adott teljes verziónk, a MiniTool adatmentő szoftvere, amely a cég állítása szerint formázás, karcolás, meghibásodás és egyéb hasonló jellegű sérülés után is képes visszahozni adatainkat a túlvilágról. A Power Data Recovery ingyenes verziója egy gigabájtos adatkorlátozással érkezik, az otthoni felhasználásra megvásárolható teljes verzióért viszont hatvankilenc dollárt (kb. 18 700 forintot) kér a vállalat. Nos, ez utóbb – kompromisszumok nélküli – kiadást használhatják a PC World olvasói teljesen ingyen.

 



Már javában zajlik a Windows újratelepítése, amikor a fejünkhöz kapunk; elfelejtettük lementeni a dokumentumok mappát és a fényképezőről importált képek szintén a semmibe vesztek. Hogy hűen szimuláljuk a fent említett esetet, leformáztunk egy vegyes adatokkal teli partíciót, és megnéztük, mit kezd a helyzettel a MiniTool szoftvere.

 



Az első kísérlethez egy pendrive-ot használtunk, amit gyorsformázással megtisztítottunk minden addigi adattól. Ezután fölmásoltunk rá képeket, kisebb videókat és szöveges fájlokat, illetve az eredeti adatokról MD5 hasheket készítettünk, hogy később ellenőrizni tudjuk a visszaállított fájlok állapotát. Ezt követően ismét gyorsformáztuk a lemezt, majd elindítottuk a Power Data Recoveryt, és kiválasztottuk a [Damaged Partition Recovery] lehetőséget. Itt kitallóztuk lemezünket, és a bal oldali sávban a [Full Scan] opcióval végigpásztáztuk a szóban forgó kötetet.

 

Hirdetés

 

Az újonnan megnyílt ablakban kiválasztottuk a RAW típusú partíciót, kijelöltük a visszaállítható elemeket, és a [Save Files] gombbal lementettük őket. Az eredeti ötvenhat megabájtnyi anyagból sikerült megmentenünk egy gigabájtot, azaz hússzor több adatot. A meglepő jelenség annak köszönhető, hogy a Power Data Recovery a legutóbb fölmásolt adatokon kívül a legtöbb, formázással felülírt adatot is visszaállította, és amit nem írtunk még felül, azt teljesen épen lementette. Érdekességképpen újra elvégeztük az előbb leírtakat, de ezúttal a lassabb, normál formázást használtuk.

 


Az eredmény a vártak szerint alakult, a MiniTools szoftvere teljesen üresnek látta az USB-meghajtót, így nem tudtunk visszanyerni egyetlen fájlt sem. Mivel a gyorsformázás után minden adatunk – sőt, a vártnál még több is – megkerült, megpróbálkoztunk egy partíciótörlés utáni visszaállítással is. Ehhez a teszthez elkülönítettünk egy 5 GB-os partíciót az egyik merevlemezünkön, és a szokásos előkészületek, illetve az adatok fölmásolása után letöröltük annak tartalmát.

A takarítás ellenére, a program [Lost Partition Recovery] opciójával minden adatot sikerült visszaállítanunk. Az MD5 hash-ek mind a gyorsformázás, mind a partíciók törlése esetén megegyeztek az eredeti fájlok hash-eivel, tehát a MiniTools szoftvere a teljes formázástól eltekintve, kiválóan vette az akadályokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.