Hirdetés

Mit szeretnek a linuxosok a Windows 8-ban?



|

5 olyan újdonságot emelhetünk ki az új operációs rendszerből, ami elnyerte a Linux felhasználók elismerését is.

Hirdetés

Commodore-Sinclair, Abba-Boneym és Újpest -Fradi, PC-Mac. Mindig akadnak táborok és kibékíthetetlen ellentétek, lassan ilyen frontvonal alakul ki a felhasználók között Linux-Windows vonalon is. A Windows 8 feltűnése határozott újdonságai és a rendszer kettőssége miatt csak még inkább megosztja az IT társadalmat, így úgy véljük nem árt arról is tudni, hogy vannak közös pontok. Bizony vannak olyan újdonságok a Windows 8-ban, melyek még a megrögzött Linux felhasználókból is elismerő bólintást váltanak ki. Tényleg. Mint ahogy vannak Windows 8 újdonságok, melyek már rég megvannak a Linuxban, de ez majd egy másik cikk témája lesz.

A tuxradar.com egy mindenre kiterjedő tesztet vezetett le, minek során alaposan ránéztek az új Ubuntu 12.10-re és a Windows 8-ra is ugyanazok a felhasználók. A 18 tesztelőből a többség – ahogy a világon általában is – Windowst használt, tízen második operációs rendszerként valamilyen asztali Linuxot vetett be (akár Mac mellett) és egyvalaki kizárólagosan a pingvint hívta segítségül mindennapi IT feladatainak megoldásához. A teszt fényt derített arra, hogy milyen felhasználói csoportok mennyire érzik kézenfekvőnek a Windows 8 illetve az Ubuntu 10.12 újdonságait, melyiket tartják jobbnak. Úgy tűnt, hogy a Windows és Linux felhasználók egyaránt nagyra értékelik az új csempés felületet érintőképernyőn, de hagyományos asztali használatban nem nyeri el tetszésüket a Win8 Start menüvel megrövidített asztala. Van viszont néhány olyan dolog asztali használat mellett is, ami nagy mértékben képes volt elnyerni a teljes tesztközönség, még az Ubuntu-rajongók tetszését is.


Interaktív csempék

 

Az eddigi indítópultok szigorúan az alkalmazások megtalálására és startolására szakosodtak. Ezen gyökeresen változtatott a Microsoft az élő csempékkel, a Windows 8 színes kis indítóterületei nem csak az alkalmazás vagy szolgáltatás nevét viselik, de információt is szolgáltatnak, a Posta csempe betekintést a friss levelekbe, a Zene az éppen játszott szám adataiba és így tovább. Egy pillantással felmérhetők az újdonságok, változások.


Javított taszkmenedzser és fájlmásoló

 

Sokkal többet tudhatunk meg mindkét alkalmazásban és több beavatkozási lehetőségünk is van. Nagyon jól jönnek a Teljesítmény és Alkalmazás előzmények a feladatkezelőben és a másolás dialógus pillanat-állj funkciója és széles körű tetszést aratott.


SkyDrive integráció és online fiókok

 

Nem nagy újdonság és tucatnyi szolgáltató kínál lehetőséget felhőtárhely használatára és állomány szinkronizációra. Nemrég még többet hozhattak ki az Ubuntu One felhasználók a felhőből, de a Windows 8 megjelenésével fordult a kocka. Az online fiókok segítenek mindent szinkronizálni, hogy bárhol otthon érezhessük magunkat.


Osztott képernyős alkalmazások

 

hamar rászoktunk annak idején a Windows 7 ablakrendező Windows gomb-nyilak billentyűkombinációira, mert így hamar feloszthattuk a munkaasztalt több alkalmazás között. A Windwos 8 Metro felülete szerint a kevesebb jobb, és úgy tűnik igaza van, az egyharmad-kétharmad arányban automatikusan egymás mellé rendeződő Metro ablakok mindenkinek szimpatikusak.


ISO lemezkép használat


Már a Windows XP is képes volt optikai adatlemezek írására, de virtuális lemezképek csatolására mindmáig független gyártó szoftverét kellett igénybe venni Windows vonalon. Most már sokkal kevesebben fogják feltelepíeni a Daemon Tools alkalmazást, merthogy egy egyszerű virtuális lemez funkciót maga a Windows 8 is biztosít számunkra. Örülünk, és persze még hamarabb is szívesen örültünk volna.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.