Hirdetés

Mobilfizetésre cseréli a készpénzt India



|

A korrupció és az adócsalás elleni küzdelem része a BHIM névre keresztelt applikáció.

Hirdetés

Hatalmas botrányt okozott novemberben Indiában, amikor a kormány azonnali hatállyal kivonta a forgalomból a két legnagyobb címletű, 500 és 1000 rúpiás bankjegyet. A demonetizáció csupán egy része volt az országot elképesztő mértékben sújtó korrupció, adócsalás és pénzmosás elleni harcnak, a végső cél egy teljesen készpénzmentes rendszer kiépítése.

Hirdetés

Narendra Modi miniszterelnök még az óév utolsó előtti napján mutatta be a BHIM (Bharat Interface for Money) névre keresztelt applikációt, ami a jövőben teljesen kiváltaná a készpénzhasználatot. Az UPI és USSD rendszereken alapuló elektronikus fizetési platformhoz csupán egy okostelefonra van szükség. Miután megadták a fogadó fél telefonszámát vagy címét, PIN-kóddal vagy ujjlenyomatukkal indíthatják el a tranzakciót, amihez még internetkapcsolatra sincs szükség.

A miniszterelnök egy Google Pixel készüléken demonstrálta, milyen gyorsan és egyszerűen használható a rendszer. Szerinte a technológia ereje képes arra, hogy felemelje a szegény sorban élőket, amire az egyelőre Android, hamarosan pedig iOS eszközökön is elérhető, 30 helyi bankkal kompatibilis BHIM lehet a tökéletes példa. Használatát első körben napi lottóval próbálják elterjeszteni a lakosság körében, a szerencsések 1000 rúpiával gazdagodnak majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.