Hirdetés

Mókus- és villámcsapás bénítja a netet



|

Egy vihar miatt tegnap komoly kiesések voltak az Amazon és a Microsoft felhőjében. Amerikában a mókusok okoznak fejfájást az internetszolgáltatóknak.

Hirdetés

A tegnapi napon egy villám jelentős kiesést okozott az Amazon és az Microsoft dublini adatközpontjában, amely miatt egy időre megbénult az EC2 és a BPOS. Az európai szolgáltatások sajtóértesülések szerint greenwichi középidő szerint háromnegyed hat körül álltak le, részleges helyreállításuk pedig két órát vett igénybe. 12 órával a villámcsapás után azonban még mindig nem sikerült teljes üzembe állítani az adatközpontokat, az ugyanis a szolgáltatók közlése alapján legalább 48 órát vesz igénybe.

 

 



"A villám az áramszolgáltatónk transzformátorába csapott bele, amely felrobbant és tűz is keletkezett. Normál esetben az áramellátás kiesését könnyedén pótolni tudjuk a tartalék generátorokkal. A robbanás azonban akkora erejű volt, hogy annak hatása kiterjedt arra a vezérlő rendszerre is, amely a tartalék generátorokat felügyeli, így az némelyiket letiltotta. Az áramforrásokat így újra szakaszosan szinkronizálni kell, mielőtt munkába állítjuk azokat. Ez manuális konfigurálást igényel" - olvasható az Amazon EC2 státusz oldalán.

Az Amazon infrastruktúra-szolgáltatásának a kiesése jó néhány az üzemeltető által hosztolt weboldalra is kihatással volt, s talán az egész Elastic Cloud rendszere, mivel az európai zűrzavar után az észak-virginiai adatközpont is leállt, amely olyan nagy neveket is magával rántott, mint a Foursquare és a Reddit. A Microsoft szintén gondokkal küldött, de a redmondi szoftvercég 4 óra alatt helyreállította a BPOS szolgáltatását.

 

 

 



Mókusok, fegyveresek és fémgyűjtők

Fred Lawler, egy amerikai harmadik szintű internetszolgáltató szakértőjének a blogbejegyzése szerint a természet más módon is képes megbénítani a netet (nem kell ahhoz kifinomult eszközöket bevetni). A beszámolója alapján a tengerentúli üzemszenetek 17 százalékát a mókusok okozzák, akik előszeretettel rágják el az optikai kábeleket. A leállások 7 százalékárt pedig azok a magánszemélyek felelősek, akik célba lövéshez használják a földfelszíni kábeleket. Végezetül érdemes újra megemlékezni egy áprilisi esetről is, amikor egy fémhulladék gyűjtő 75 éves nő miatt Grúzia és Örményország egyes területein egy rövid időre elérhetetlenné vált az internet.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.