Hirdetés

Mozilla szégyenfal a lassú beépülőknek



|

A Firefox készítői több lépést is tettek, hogy elejét vegyék a lomha kiegészítőknek.

Hirdetés

A felhasználók számára nem mindegy, hogy böngészőjük milyen gyorsan indul el. Az alkalmazások idővel azonban vesztenek a telepítés után tapasztalható fürgeségükből, amint egyre több és több külső beépülő kapcsolódik a programokhoz.

A Mozilla mérnökei szerint általában mindegy egyes kiegészítő 10 százalékkal tolja ki a Firefox betöltődésének az idejét. Néhány esetben ezen tunyaság csak milliszekundumokban mérhető, ám egy gyengébb konfiguráción akár fél perccel is kitolódhat az indulási procedúra. Összességében a Mozilla valós méréseken alapuló adatai szerint 10 add-on telepítését követően általában megduplázódik a Firefox betöltődésének az ideje.

 

 



A megfelelően gyors - 5 százalékos, vagy annál kisebb lassítás - érdekében a Mozilla mérnökei blogjukban több ajánlást is megfogalmaztak a külső beépülők fejlesztő számára, valamint több új olyan szolgáltatást is bejelentettek, amelyekkel gyorsításra akarják ösztökélni a lassú add-onok gazdáit.

Ennek jegyében a bővítmény-galériájukban a jövőben a legalább 25 százalékos lassulást előidéző beépülők mellett egy figyelmeztetést fognak közzé tenni, így a felhasználók tudhatják majd, hogy azok telepítésével bizony megkopik majd böngészőjük sebessége. Ezen felül a Firefox következő verzióinál - az Internet Explorer 9-hez hasonlóan - a beépített add-on menedzser külön figyelmeztetni fog a lassú beépülőkre. Ezzel párhuzamosan a Mozilla szakemberei létrehoztak egy szégyenfalat, ahol hetente összegyűjtik majd a leglassúbb beépülőket. Utóbbi már elérhető és érdemes egy pillantást vetni rá, mivel az első 5 alkalmazás a Firefox készítőinek a mérései szerint jelentősen lelassítja a böngésző betöltődését.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.