Hirdetés

MSN Messenger 7



|

Hirdetés

A Messenger új verzióját sokan vártuk, hiszen a hatos sorozatból - érdemei elismerése mellett is - számos olyan funkció hiányzott, amelyről azt gondoltuk, a következőbe belekerül. Ám amikor a Microsoft már jóval a megjelenés előtt nyilvános tesztelésre bocsátotta a programot, sejtettük, hogy hiú ábrándokat kergettünk. A végleges változat ehhez képest maga a hidegzuhany.

Az érem fényesebb oldala
Az első újdonság még bejelentkezés előtt, a főablakban látható: eldönthetjük, hogy milyen állapotban kívánunk belépni. Állapoton a Messenger azokat a rövid, pár szavas leírásokat érti, amelyekkel tudtára adhatjuk barátainknak, ismerőseinknek, hogy mi a helyzet velünk: elérhetők vagyunk, elmentünk ebédelni, éppen a telefonon lógunk, vagy inkább ne is zavarjanak. Ezeket eddig csak bejelentkezve tudtuk állítani, így viszont mindenki látta, ha beléptünk, és rögtön a nyakunkba ugorhatott. Mostantól rejtőzködve vagy rögtön elfoglalt állapotban is bejelentkezhetünk, talán megspórolva némi felesleges csevejt.

Tulajdonképpen az állapothoz kapcsolódik egy másik újdonság is: a bejelentkezés után kiegészíthetjük egy rövid személyes, illetve a Messenger képes ezen a helyen megjeleníteni, hogy éppen milyen zenét hallgatunk a Media Playerben.


Észrevehetjük a program főablakának egyéb változásait is: már nemcsak nevünk díszeleg az ablak tetején, hanem kiválasztott képünk is megjelenik, sőt elérhetjük innen a Microsoft új, Spaces (a magyar változatban: Táram) névre keresztelt naplószolgáltatását is. Ismerőseink neve mellett pedig csak átmenetileg látható a megszokott Messenger-ikon, mert mihelyst kapcsolatba kerülünk velük, képük miniatűr változata jelenik ott meg. Ha rákattintunk egy ilyen képre, felbukkan az illető névjegye, amely főleg akkor érdekes, ha ő már elkezdte használni a Spacest. A névjegyen láthatjuk legutóbbi bejegyzésének részletét - egy újabb gombnyomással elugorhatunk megnézni az egészet -, valamint a fényképalbumába legutoljára feltöltött hat képet. A névjegyről, természetesen, kezdeményezhetünk beszélgetést, küldhetünk e-mailt vagy, amire a legnagyobb szüksége van az illetőnek, mókás animációt (lásd lejjebb). A Messenger egyébként egy kis narancssárga csillaggal azt is jelzi, ha valakinek megváltozott a névjegye.

Érdemes még megemlíteni, hogy teljesen átalakították a program beállítópaneljét (Eszközök -> Beállítások), amely áttekinthetőbbé és könnyebben kezelhetőbbé vált - csak meg kell még szokni, hogy mi hol található rajta.

Na, pont ez hiányzott!
A csevegőablak megnyitásakor láthatóvá válnak a további „érdekes” újdonságok. Például, ha hosszan kell várnunk egy válaszra, és fogytán van már türelmünk, Rezgő figyelmeztetést küldhetünk partnerünknek: ilyenkor az ő ablaka zavaró hang kíséretében megremeg. Elsőre talán viccesnek tűnik, ám valószínűleg ismerőseink nem veszik jó néven, hogy a frászt hozzuk rájuk, tehát az első alkalommal kikapcsolják majd - hála istennek, ki lehet kapcsolni -, tehát az egésznek nagyjából semmi értelme.

Egy másik nagyon érdekes lehetőség a hangokkal ellátott, nagyobb méretű, állítólag humoros Animációk küldése, amelyek a küldőnél és a fogadónál egyaránt a csevegőablakon kívül jelennek meg. Ha kis balszerencsével nincs még feltelepítve a lejátszáshoz szükséges Internet Explorer Flash-beépülő - például, ha másik böngészőt használunk -, akkor egy figyelmeztetés ugrik fel. Hát pont erre vágytunk, nem igaz? Ez sajnos nem kapcsolható ki teljesen, de az automatikus lejátszástól megmenekülhetünk.

Ezek mellett található a Csomagok ikon is, amelyre rákattintva előre összeállított témák -- ablakháttér és megjelenítendő képek -- közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt. Szöveg beírásakor vehetjük észre a jobb alsó sarokban levő kis fület, amellyel kézírásra válthatunk, vagy rajzolhatunk valamit az egérrel. Kibővült a hangulatjelek használata is: most már saját mozgó képeket is készíthetünk, maximum 40×40 képpont méretben, illetve beállíthatjuk, hogy melyek legyenek elérhetők a csevegőablak menüjéből.

Az érem sötét oldala
A béta-tesztelők számára is meglepetés volt, hogy a Microsoft ebben az állapotban véglegessé nyilvánította a 7-es változatot, valószínűleg ennek köszönhető számos bosszantó furcsaság. Nemcsak átgondolatlan, de nem is működik jól a csomagok kezelése: egyrészt nem tudunk egyszerűen visszaváltani az alapértelmezett állapotra, sőt a háttérváltó funkció észre sem veszi, hogy lecserélődött a háttérkép. Ráadásul a csomagváltó is elég gyakran hibázik: rossz megjelenítendő képet mutat meg, vagy hibajelzésekben hívja fel a figyelmünket, hogy a tökéletesen letöltődött csomagot nem sikerült letöltenie.

Nem működik jól a beszélgetések naplózása sem: ha ismerősünk úgy dönt, hogy mindenféle fura jelekkel rakja tele a nevét, a vele történő beszélgetés során a program véletlenszerűen hibaüzenetekkel bombáz majd minket.

Biztonságunk érdekében a Messenger nem enged átküldeni vagy fogadni egyes fájltípusokat. A futtatható állományok esetében ezt még meg is értjük, de az MP3-as zenék vajon milyen veszélyt jelenthetnek? A vidd és dobd fájlküldést is sikerült elbonyolítani: mostantól csak az alsó kicsi ablakba dobhatjuk küldeményeinket, a fentibe nem, mégpedig azért, mert a felső ablakba dobott képállományok automatikusan háttérképpé alakulnak a csevegőablakban.

Megdöbbenve vettük tudomásul, hogy a fejlesztőknek meg sem fordult a fejében, hogy a program kevésbé mókás, munka célú használatát támogassák néhány hasznos funkcióval. Továbbra sem tudjuk átnevezni például partnereinket, hogy elejét vegyük a notórius névcseréknek, és nem hagyhatunk nekik üzenetet, ha épp nincsenek bejelentkezve. Nem kerültek a programba újabb partnerrendezési lehetőségek, pedig a konkurencia már sokkal intelligensebb rendezésre is képes. A partnercsoportok is jobbára teljesen feleslegesen vannak a programban, mivel összesen egy csoportszintű művelet kapcsolódik hozzájuk: az üzenetküldés. Pedig nem volna baj, ha egy kattintással le lehetne tiltani egy csoportnyi embert, vagy ne adj’ isten!, olyan profilokat lehetne létrehozni, amelyekben megadhatnánk, hogy épp melyik csoport láthat bennünket, és melyik nem.

Amerikai útlevél
És akkor még nem is esett szó a legfelháborítóbb dologról! Szemfülesek már kiszúrhatták az előző verzióknál is, hogy egyeseknél másképp működött a Messenger. Például valakinél a főablakban több -- idehaza jobbára irreleváns - szolgáltatást kínáló fül jelent meg, míg máshol csak egy: maga a partnerlista. Jelentősen különbözhetett továbbá a csevegőablakból előhívható, közösen játszható játékok listája is.
Tulajdonképpen ugyanez folytatódik a 7-es verzióban is. Ha tüzetesebben végigolvassuk a Messenger magyar nyelvű weboldalát, vagy belekukkantunk a Súgóba, olyan új szolgáltatásokról esik szó, mint a hangulatjel mentése a csevegőablakból, animációk, hangulatjelek és hátterek letöltése, megvásárlása, a Spaces használata vagy egy másik nóvum, a dinamikusan változó megjelenítendő kép készítése. Utóbbi lényege, hogy azonosító képünk hangulatunknak - pontosabban a használt hangulatjeleknek megfelelően - változik. Szó esik még a szövegbeíró ablakból történő közvetlen keresésről. A név mellett kijelzett zene hivatkozásának például az lenne a lényege, hogy ha rákattintunk, azt megvásárolhatnánk a Microsoft zeneáruházában.

Nem kevesen lesznek olyanok, akik mindezen funkciókat hiába keresik. Szinte hihetetlen, de ha a bejelentkezéshez szükséges passport szolgáltatás beállításainál Magyarország van kiválasztva országként, az újdonságoknak körülbelül csak az egyharmadát használhatjuk (tehát még csak nem is a program nyelve számít)! Az ok nem ismert, de egyes elképzelések szerint talán azért, mert ezek a funkciók még (?) nem honosított kódrészeket vagy weboldalakat vesznek igénybe. Keretes írásunkban elmagyarázzuk, hogyan cserélhetünk útlevelet, hogy az összes újdonságot kihasználhassuk.

Tanulság?
Ha nincs szükségünk rezgő ablakokra, mozgó animációkra, és kézzel sem akarunk rajzolni, akkor nincs miért váltanunk a 6.2-es verzióról - bár ez elég sokszor fog figyelmeztetni minket erre.

A hiányzó szolgáltatások egy részét más programokkal, kiegészítőkkel is pótolhatjuk (például a kiváló Messenger Plus! és annak beépülőivel). Különböző (nem túl legális) módszerekkel feloldhatjuk az állományküldési korlátozást vagy a program több példányban való futtatását is. Rajongói oldalakról (például a www.mess.be) vagy a Microsoft saját ilovemessenger.msn.com című oldaláról ingyen letölthetünk különféle háttereket, hangulatjeleket -- ha tényleg erre volna szükségünk.

Kicsit kiábrándultunk kedvenc azonnali üzenetkezelőnkből, de reménykedünk, hogy hamarosan érkeznek majd a javítások, és a honosítással is haladnak az illetékesek. De főleg abban bízunk, hogy újabb másfél év múlva talán elkészül majd egy olyan MSN Messenger is, amelynek maradéktalanul tudunk örülni.

A cikk a 2005. májusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.