Hirdetés

MySQLDumper 1.24



|

E program megkönnyíti a MySQL adatbázisok mentését és mozgatását, de lekérdezni is jó.

Hirdetés

Ritkán olvasni magazinunkban olyan alkalmazásról, amely kizárólag webalapú – az egyik kivétel pont a MySQLDumper. Valóban hasznos lehet azoknak, akik internetes tartalmakat publikálnak. A kiszolgálók nagy részén előszeretettel használják a MySQL adatbázis-kezelőt, amelyet grafikusan legtöbbször a PHPMyAdmin felületen keresztül érhetünk el. Természetesen az adatbázis mentése vagy helyreállítása is ezen a felületen keresztül a legegyszerűbb, hiszen elég kijelölnünk a megfelelő táblákat, és máris egy csomagban kapjuk meg a mentést. A visszaállítás is mindössze két kattintás, tehát elmondhatjuk, hogy az egyik legkézenfekvőbb dolog, hogy ezt használjuk vész esetén. De sajnos olyankor, ahol már több tíz megabájtos, sőt, akár gigabájtos adatbázisok mentéséről van szó, már nem tudjuk megfelelően használni az eddig kapott lehetőségeket. Ilyenkor jól jön a most bemutatásra kerülő alkalmazás.

 

 

mysqldumper_dumper.jpg

 

 

Dömper a javából

Nem véletlenül ez lett a program neve, hiszen valóban erősen, gyorsan és hatékonyan képes megoldani a mentést és helyreállítást. Az egyik titka, hogy képes a nagyméretű adatbázisokat feldarabolni, valamint más kiszolgálókra is menteni. A telepítése sem egy nagy ördöngösség, hiszen a fájlokat elég felmásolnunk egy külön könyvtárba, majd egy webböngészőben betallóznunk a helyüket. Csupán csak egy nevet és jelszót megadnunk a kiszolgálóhoz, és a szoftver máris listázza az összes adatbázisunkat, amelyeket egyúttal be is emel a felületre.

 

Mielőtt azonban nekilátnánk a tényleges archiválásnak, célszerű beállítani a mentésünk titkosítását. Az adatbázis nagy kincs, főleg ha például személyes adatok is vannak benne. A védett mentéshez többféle titkosító algoritmust is használhatunk a kiszolgáló operációs rendszerétől függően. Az esetlegesen más szerverre átkerülő adatbázisok esetén igyekezzünk olyan algoritmust találni, amely a másik oldalon is biztosan „nyitható” lesz. Ha mégis rossz titkosítást választanánk, akkor sem kell kétségbe esni, a fejlesztők fórumán erre az esetre is találunk megoldásokat.

 


mysqldumper_config.jpg

Pár kattintással beállítható a darabolás


 

A tényleges mentési művelet sem túl bonyolult, ugyanis elég kiválasztanunk a menteni kívánt adatbázist, majd meghatározhatjuk, hogy csak pár táblát vagy a teljes adatbázist szeretnénk-e menteni, és azt milyen kódolással tárolták. Ezután már csak egy gombnyomás, és elindul a mentés. Táblák méretétől függően a folyamat eltarthat kis ideig, a végeredmény .gz fájlként tárolódik le a kiszolgálóra. Ezt akár böngészőn át, de FTP-programmal is átmásolhatjuk magunknak.

 

A mentés helyén csupán egy kattintás a visszatöltés, csak választanunk kell a mentett anyagok listájából. Ha a mentések nem lennének az adott kiszolgálón, akkor azokat a program felületén is feltölthetjük, de célszerűbb inkább FTP-klienssel felmásolni a mentési mappába.

 

 

mysqldumper_sqlview.jpg

Az adatbázisokat könnyen módosíthatjuk és kezelhetjük

 

 

Professzionális megoldások

A program nemcsak backup megoldásként szolgál, hanem más, SQL-műveletekre is használható, például egyedi parancsokat is lefuttathatunk, feltölthetünk, a táblák adatait szerkeszthetjük, mintha csak a PHPMyAdminban lennénk. A beállítások között is találhatunk pár figyelemre méltó megoldást (mint a fájldarabolást, amellyel több száz megabájtos adatbázisokat darabolhatunk fel), vagy a visszaállítás előtti táblatörlést. Automatikusan eltávolíthatjuk a korábbi mentéseket – ezzel helyet takarítva meg –, de akár Cron szkriptet is használhatunk. A mentésről kérhetünk értesítést e-mailben egy megadott címre, ha valaki másnak végezzük a munkát és erről tájékoztatni szeretnénk az illetőt. Az egyik leghasznosabb funkció a többszörös FTP-tükrözés: összesen három (az újabb, sok hasznos funkciót hozó következő verziókban ez korlátlan lesz) szerverre készíthetünk másolatot a mentésekről a biztos összeomlás ellen.

 

 

Adatok

MySQL-adatbázis mentése és visszatöltése

Titkosított mentések

Több FTP-kiszolgálóra történő tükrözés

E-mailes értesítés

Csoportos mentés

Adatbázisok szerkesztése

Multiplatformos PHP alkalmazás

Ár: ingyenes

Web: www.mysqldumper.net

 

Értékelés

Előny: könnyű telepíteni és használni

Hátrány: közvetlen helyi gépre nem tud menteni, külön kell letölteni az archívumokat

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/érték: 5

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.