Hirdetés

Nagyon büszke a WebP formátumra a Google



|

Hamarosan a Youtube előnézeti képei is az új formátumban jelennek meg.

Hirdetés

Az IT iránt érdeklődők jó eséllyel hallottak már a Google WebP képformátumról, a cég berkein belül évek óta fejlesztés alatt álló általános célú megoldás egyszerre biztosítja a JPG, PNG és GIF formátumok előnyeit: az első kettőnél azonos minőség mellett hatékonyabban tömöríti a fotókat és ábrákat, továbbá animált képek létrehozása esetén a színpaletta és méret szempontjából egyaránt hatalmas előrelépés a GIF-hez képest.
 

Hirdetés


Jelenleg az ingyenes és nyílt forrású WebP dekóder csak a Chrome és Opera böngészőkben található meg, a Mozilla ugyanis nincs meggyőződve a valós körülmények közti előnyeiről, a Microsoft és Apple álláspontja pedig ugyan nem ismert, de momentán biztosan nem támogatják. Ettől függetlenül mindenki számára előnyös lenne a használata, hiszen a tartalomszolgáltatók ezen formátummal a kisebb fájlméret miatt rengeteg sávszélességet spórolhatnának meg, míg a netezőknél felgyorsulna a weblapok betöltése.


A Google pénteken újabb kísérletet tett a formátum előnyeiről való győzködésről: a blogbejegyzés szerint a dekóderének legújabb változata 25 százalékkal gyorsabb a korábbi verziónál (a következő Chrome böngészőben már ez a kiadás fog dolgozni), ráadásul a Chrome-ot használóknak PNG helyett WebP képeket küldő szolgáltatásaik – elsősorban a Play Store – esetében már most is naponta több terabájtnyi sávszélességet spórol meg a vállalat. Hamarosan a Youtube előnézeti képeit is WebP-ben kapják majd a megfelelő böngészővel rendelkezők, valószínűleg ez is meg fog látszani a forgalmi statisztikán.


(Forrás: Google)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.