Hirdetés

Nagytakarítás - így tegyünk rendet a gépünkön



|

Néhány hónap alatt elképesztő mennyiségű szemét halmozódhat fel a gépünkön, amit érdemes kordában tartani, hiszen idővel egyre több baj forrása lesz.

Hirdetés

Elég néhány felelőtlen letöltés, pár véletlenszerűen kiválasztott helyre kicsomagolt dokumentum, vagy néhány átgondolatlan telepítés, és máris azon kapjuk magunkat, hogy nincs több hely a gépen, nem találunk semmit a káoszban, vagy ha meg is találjuk, a programok nem ugyanazzal a lendülettel töltenek be, mint azt megszoktuk. Szerencsére egy PC esetén nem kell megvárnunk a tavaszi nagytakarítás időszakát, bármikor tarthatunk nagytakarítást.

Hirdetés

Fölösleges fájlok és duplikált dokumentumok

A naponta a gépünkre szállingózó adattömeg a merevlemezünk méretétől függően viszonylag hamar képes felemészteni az összes rendelkezésre álló teret, ami nem csak a mi kereséseinket teszi nehezebbé, de egy esetleges telepítésnél vagy letöltésnél fellépő helyhiány bizony komoly fejtörést is okozhat, hiszen ilyenkor általában nem a leghaszontalanabb dolgokat, hanem a viszonylag nagy méretű mappákat töröljük, függetlenül attól, hogy később szükségünk lesz-e még rájuk. A legnagyobb bosszúságot általában a duplikált fájlok, főleg képek és zenék okozzák, ám ezeket szerencsére könnyen eltakaríthatjuk. Csak dobjuk fel az Easy Duplicate Finder nevű programot, amivel egy gombnyomással elintézhetjük ezt a folyamatot.

A Windowsban beépített alkalmazást is találunk a fölösleges fájlok törlésére. Windows 8 alatt legegyszerűbben a keresőből jutunk el a lemezterület felszabadításához, míg Windows 7-ben a Start Menü > Minden Program> Kellékek > Rendszereszközök útvonalat kell bejárnunk mindehhez. A varázsló ilyenkor kiválogatja azokat a fájlokat, amire szerinte már nincs szükségünk (természetesen ezt mi is felülbírálhatjuk), majd egy gombnyomással meg is szabadít minket ezektől.

 

 

Nem használt programok törlése

Itt szintén használhatjuk a Windowsba épített megoldást, a Vezérlőpultból nyissuk meg a programok listáját, majd válasszuk ki azokat, amelyekre nincs szükségünk. Itt néhány olyan alkalmazásra is rábukkanhatunk, amelyek valamelyik másik programmal együtt települtek a gépünkre (toolbarok és társaik), ezeket feltétlen töröljük. Sajnos nem minden esetben tudjuk a program minden morzsáját így eltakarítani, ilyenkor célszerű egy ingyenes szoftver, például a Revo Uninstaller telepítése, amely a registry-ből is kitakarítja a maradékot.

 

 

Töredezettségmentesítés

Ha a fölösleges adatot sikerült eltávolítanunk a merevlemezről, célszerű a fennmaradó adattömeget minél rendezettebben tárolni, hogy ezzel is helyet spóroljunk. A töredezettségmentesítés lényege, hogy az össze-vissza tárolt biteket és adatcsomagokat rendezettebb formában, a lemez közepéhez minél közelebb tároljuk, így az olvasó gyorsabban eléri azokat. Ezzel ha csak egy kicsit is, de meggyorsíthatjuk a gépünk működését. Az egyetlen kivételt az SSD-k képzik, ebben az esetben tilos töredezettség-mentesíteni, ugyanis csak annyit érünk el vele, hogy hamarabb tönkre vágjuk a háttértárat.

A töredezettségmentesítést is a Start Menü Kellékek alpontjából érhetjük el Windows 7 alatt, a kezelőfelület elég egyszerű. Windows 8 alatt egyáltalán nincs szükségünk erre, a rendszer ugyanis heti rendszerességgel magától is elvégzi a folyamatot, hacsak nem módosítjuk manuálisan a beállításait. 

 

 

Ne indítsunk mindent automatikusan

Több program már a telepítéskor beleírja magát az indulásba, így a Windows felállásakor automatikusan ezek is elindulnak. Bár sok esetben ez hasznos lehet, a legtöbb alkalmazásra nincs mindig szükségünk, ezért érdemes őket kivenni. Windows 7-ben a Start Menübe gépeljük be az "msconfig" kifejezést, majd a Startup fülön válogassuk ki azokat az alkalmazásokat, amelyekre nincs szükségünk és egyszerűen vegyük ki a pipát a jelölőnégyzetből. Érdemes óvatosnak lenni, hiszen ha nem  tudjuk mit állítunk le, akár a Windows működéséhez szükséges folyamatokat is leállíthatunk. 

 

 

A Windows 8-ban ezt egészen máshogy kell beállítanunk, itt a Feladatkezelőből érhetjük el a menüpontot. A Feladatkezelő előhozására több módszer is létezik, a legegyszerűbb és leggyakrabban használt azonban egyértelműen a Ctrl-Alt-Del billentyűkombináció. A folyamat innentől elég hasonló, a Startup fülön válogassuk ki a szükséges folyamatokat, a többit pedig tiltsuk le.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.