Hirdetés

Napi tipp: VGA-, DVI-vagy HDMI-kábelt a monitorhoz?



|

Milyen kábelt érdemes választanunk PC-nk és monitorunk összekötéséhez?

Hirdetés

Új monitor vásárlásakor meglehetősen változó, hogy melyik gyártó milyen kábelt mellékel a kijelzőhöz. Előfordul, hogy a megjelenítőn bár DVI és HDMI bemenet is található, csupán egy VGA-kábel lapul a dobozban. Milyet érdemes választani?

 

A HDMI-t érdemes lehet kizárni. Legfeljebb akkor kell ebben gondolkodnunk, ha a PC-nk rendelkezik ilyen videókimenettel, és Blu-ray-filmeket tervezünk nézni a monitoron. Természetesen ilyen esetben egy Blu-ray-olvasó sem árthat.

De még a filmnézés esetében is megfelelő a DVI, amely szintén támogatja a HDCP protokollt. A HDMI-csatlakozást akkor érdemes választanunk, ha gépünket egy HDTV-hez kötjük. Egy monitor esetében megfelelő a DVI, amely a VGA-val ellentétben digitális szignált használ. Emiatt a VGA-tól élesebb és nagyobb felbontású képet produkál.

 

A DVI-kábel további előnye a kedvezőbb árfekvés. Akkor miért van az, hogy sokszor csak VGA-kábelt adnak a monitorunkhoz? A VGA még mindig a leggyakoribb videócsatlakozó világszerte, emiatt pedig a legolcsóbb is a gyártása. A vállalatok DVI-csatolót is rakhatnak a dobozba, feltehetően akkor viszont a VGA-t feleslegesen mellékelnék.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.