Hirdetés

Natty Narwhal szép és HTML5 kompatibilis



|

Kihasználja a GPU erejét a Kubuntu 11.04

Hirdetés

Az Ubuntu ma az egyik legismertebb és legsikeresebb Linux disztribúció, mely hagyományosan a Gnome ablakkezelő rendszert használja. A Gnome viszonylag szerény grafikai megjelnéét megelégelték a felhasználók, így született meg a lehetőségeiben gazdagabb KDE ablakkezelővel kombinált Ubuntu, a Kubuntu, melynek szintén most jelent meg legfrissebb, 11.04-es kiadása, melynek fejlesztői kódneve Natty Narwhal.

 

Aki használt már KDE ablakkezelővel dolgozó Linux disztribúciót (pl. SuSe), az tudhatja, hogy a szépségnek ára van, mégpedig sebességben. A KDE-ben már-már beteges részletességgel beállíthatók a megjelenítési paraméterek, de érezhetően lassabban dolgozik, mint például a Gnome. A Kubuntu 11.04 konkrétan a KDE 4.6.2-vel, az ablakkezelő legújabb stabil kiadásával érkezik, amihez javított teljesítményt ígérnek a fejlesztők. A jobb és gyorsabb megjelenéshez egy erre alkalmas GPU (video vezérlő) is kell, hogy legyen a számítógépben, ellenkező esetben a régi grafikus felülettel fogunk szembesülni.

 

 

Néhány kényelmetlenség végre megszűnik. A Windowsban (pardon, leginkább a Windows XP-ben) kényelmesen használható fájlmegosztás funkció végre bekerült a mappák és fájlok tulajdonságai közé, így kényelmesen elérhető. Ha nem lenne telepítve a SAMBA, akkor erre is ugyanott lehetőséget ad az új rendszer. Most már a Windows alatt hálózaton megosztott nyomtatók is böngészhetők Kubuntuból.

 

Megoldották a nyelv kiválasztását úgy, hogy ahhoz nincsen szükség rendszergazdai jogosultságra. A Rendszerbállításokban kapott helyet az erre szolgáló alkalmazás.

 

 

Lassan kötelező gyakorlatilag a még nem véglegesített, de ennek ellenére részleteiben egyre inkább terjedő HTML5 támogatása. Főként az internetes videókat illetően sürgető a kérdés, így a Kubuntut is felkészítették arra, hogy a rajta futó böngészők könnyen megoldhassák a feladatot. A GStreamer multimédia rendszer bevezetésével (ez szolgál az Ubuntuban is) már nincs akadály a HTML5 videók lejátszása előtt a kompatibilis böngészőkben és a kodekek is egyszerűbben telepíthetők.

 

Ingyenesen letölthető az új rendszer, melynek használhatóságáról hamarosan részletesen számolunk be.

 

Kapcsolódó fórum témák:

Linux disztribúciók és problémák

Ubuntu topik

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.