Hirdetés

Ne temesd a régi Radeont, moddold!



|

Az AMD nyugdíjba küldött sok-sok Radeont, pedig van még ereje a lenyugvó napnak - nem is kevés. Főleg akkor, ha egy kicsit rá is segítünk.

Hirdetés

A Crimson szoftverrel új fejezetet nyit az AMD a VGA driverek világában, és már nem is Catalystnak nevezi, továbbá sok, hangzatos és új funkciót is adott hozzá. Ha elolvassuk az újdonságok és javítások sorát, nagyon megörülhetünk, tényleg jó hír, hogy még a régebbi Radeon tulajok is sokkal többet kapnak, ráadásként pedig a sebesség is javul. Az öröm egészen a kisbetűs részig kitart, ahol is kiderül, hogy a HD6000-es és HD5000-es szériától elbúcsúzott az AMD - ezekhez a kártyákhoz a legutóbbi Catalyst jelent meg utolsóként, innentől nem támogatja, javítja ezeket a kártyákat az AMD.

Hirdetés


Harag helyett trükk

A harag jogos, bár be kell látnunk, hogy nem mai kártyákról van szó, és az AMD-nek amúgy is okosan kell beosztania szoftverfejlesztőit, különösen a DX12 hajnalán, hogy még egyszer ne fordulhasson elő olyan baki, mint az első félévben tapasztalt, közel féléves driverfrissítési stop.


De ne búslakodjunk, ha HD5000/6000-es Radeonunk van és mondjuk nem tudjuk azonnal lecserélni egy Fury-ra - ha kicsit már kopottasnak érezzük a teljesítményét, essünk neki. Ehhez elsőként tudomásul kell vennünk, hogy a BIOS-moddolás, különösen a VBIOS esetében veszélyes, ráadásul a garanciának búcsút is inthetünk - bár ez valószínűleg már lejárt. Mielőtt a video BIOS-t átírnánk, a hűtést is rendbe kell tennünk: ha zajos, csapágyas, érdemes harmadik féltől származó hűtési megoldásra lecserélni, vagy ha ennek árát sokalljuk, legalább ventilátort cserélni a hűtésen. Ha cserélünk, mindenképpen méretezzük túl a hűtést, így marad hely a tuningnak.


Merthogy éppen ez következik: a gyári beállítások gátlástalan, pofátlan átírása. Éppen a HD5000/6000-es kártyákat támogatja az RBE, vagyis Radeon BIOS Editor, amelyet innen tölthettek le.


Ennek segítségével a Radeon BIOS-át lementhetitek, átírhatjátok az órajeleket stb. majd visszaírhatjátok, hogy a tuning örökre megmaradjon, ne kelljen ehhez mindig külön szoftvert használni. Érdemes persze VBIOS-átírás előtt az MSI Afterburnerrel (volt RivaTuner), vagy a kártya gyártója által kiadott tuningszoftverrel megkeresni az ideális beállításokat, ahol a kártya még teljesen stabil.


Újabb kártyával is

Ha HD6000-nél újabb a Radeonunk, de szeretnénk mégis kicsit belepiszkálni a VBIOS-ba, Az ATIFlash-t kell beszereznünk, amely képes arra, hogy más kártyákról leszedett, illetve módosított VBIOS ROM-fájlokat süssön bele videokártyánkba. Ez is igencsak rizikós művelet, de ha mindent jól csinálunk, szépen felgyorsíthatjuk kártyánkat, hogy még több fps-t, még szebb látványt préseljünk ki PC-nkből.


GeForce a fedélzeten

Természetesen a hardver piszkálásának lehetősége a GeForce-oknál is adott, legyen az akár a meglévő VBIOS átírása, vagy más kártyákról lementett ROM visszatöltése. Minden szükséges segédprogramot, ami az NVIDIA GPU-s kártyákat kezeli, itt találtok.


Végül egy jó tanács: ha nem vagy nagyon biztos a dolgodban, inkább ne moddolj VGA BIOS-t, maradj a Windows alatti szoftveres tuningnál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.