Hirdetés

Nélkülözhetetlen ingyenes WP7 alkalmazások



|

A napokban 25 ezresre duzzadt a Windows Phone 7-re írt alkalmazások száma, amely kínálatban egyre nehezebb eligazodni. Ennek apropóján összegyűjtöttünk egy 0 forintos WP7-es kezdőcsomagot.

Hirdetés

Habár Steve Ballmer a Microsoft éves partnerkonferenciáján (WPC) csalódásának adott hangot a Windows Phone 7 alacsony piaci részesedése miatt - amely a Nielsen kutatása szerint a tengerentúlon még mindig csak 1 százalék körüli - szépen gyarapszik a platformra írt alkalmazások száma. A Windows Phone 7 Applist nemrég nyilvánosságra hozott statisztikái szerint ugyanis már több mint 25 ezer alkalmazás érhető el a redmondi szoftvercég alkalmazásboltjában, amely összeg dinamikusan emelkedik.

Ennek megfelelően már egyre több hivatalos alkalmazás érhető el a nagyobb szolgáltatásokhoz. Csak az elmúlt bő hónapban olyan nagy nevek léptek a WP7 világába, mint az Angry Birds, a Foursquare és Plants vs. Zombies. A bővülő kínálatban egyre nehezebb megtalálni a valóban hasznos alkalmazásokat, így úgy döntöttünk, hogy összeállítunk egy kezdőcsomagot. Nézzük, miket érdemes elsőként telepíteni a Windows Phone 7-es készülékekre!

 

Nélkülözhetetlenek

 

 


YouTube

Mivel a Windows Phone 7 készülékek gyári beállításon nem képesek lejátszani a YouTube videókat, ezért mindenképpen szükségünk lesz a Microsoft által írt alkalmazásra. Miután letöltöttük a programot, az csak akkor jelenik meg, ha egy YouTube objektum kerül meghívásra. Ennek megfelelően ha elindítjuk a programot, akkor nem egy saját klienshez, hanem a beépített böngészőhöz jutunk, azaz a Windows Phone 7-es YouTube alkalmazás csupán passzívan teszi a dolgát.



gMaps

A Microsoft logikus módon rendszerében a saját térképét erőlteti, miközben a Bing egyelőre nem rendelkezik jól használható magyar verzióval. Ez a térképére is igaz, amely sokszor nehezen birkózik meg a hazai címekkel. A Google - egy magánszemély által fejlesztett - WP7-es megoldása egy fokkal jobb megoldást jelent, igaz a budapesti Bazilikát még ez sem tudja megtalálni.



Google Search


A fenti megállapítás a beépített keresőre is igaz. Habár egy valóban korszerű kereső a Bing, ezen kijelentés egyelőre még csak az Egyesült Királyságra és az Egyesült Államokra vonatkozhat Hazánkban finoman szólva még van hova fejlődnie a Bingnek. Emiatt érdemes letölteni a Google saját fejlesztésű keresőjét, amely a lokalizációs adatunk alapján megbízhatóan tudja szállítani a releváns magyar találatokat.

 

Közösségi

 

 


Twitter

A Twitter által készített alkalmazás nélkülözhetetlen azok számára, akiket már elkapott a 140 karakteres mikroblogolás varázslatos világa. A megoldás négy külön felülettel rendelkezik, így segítségével könnyedén átnézhetjük a hírfolyamunkat, a rólunk szóló említéseket, a nekünk címzett üzeneteket és a listáinkat. A megoldás egyedüli hátránya, hogy a továbbított csiripeket (retweet) nem tudjuk szerkeszteni, talán ezen majd javítanak a közeljövőben.

 



Foursquare

A napokban készült el a Windows Phone 7 első hivatalos Foursquare alkalmazása, amely vélhetően sok felhasználónál leváltja majd az eddig kényszermegoldásként használt 4th & Mayort. A kliens tetszetős felületet kapott, és meg merjük kockáztatni, hogy talán az egyik legcsinosabb Windows Phone 7 alkalmazás lett. Az eddigi nem hivatalos megoldástól eltérően segítségével már helyeket is felvihetünk a rendszerbe, így használata minden WP7-es check-in őrültnek erősen ajánlott.

 



Facebook for Windows Phone 7

Végezetül, de nem utolsó sorban beszéljünk arról a közösségi oldalról, amelynek a legnagyobb rajongótábora van Magyarországon. Bizony a Facebookról van szó, amelyhez már a kezdeteknél elkészítette a Microsoft a Windows Phone 7-es alkalmazását. A kliens letisztult, könnyen áttekinthető és kezelhető, s talán a Mango megjelenésével már valós idejű értesítések is megjelenhetnek majd a csempéjén.

 

Munkára

 



My Budget Free

Az alkalmazás ingyenes verziója esetén sajnos néhány alul futó reklámot el kell viselnünk. Cserébe viszont egy gazdag funkcionalitású alkalmazást kapunk, amellyel könnyen vezethetjük a kiadásainkat és a bevételeinket. Személyi pénzügyi asszisztensként ezen felül kimutatásokat is kérhetünk pénzügyi helyzetünkről, amely nemcsak a magánszemélyek számára lehet hasznos.

 


To Do List

A Windows Phone 7 platform gyárilag rendelkezik egy viszonylag jól használható naptár klienssel, egy POP3 és IMAP hozzáférést is kezelő levelezővel, valamint az Office irodai csomag butított alkalmazásai is rendelkezésünkre állnak. Alapvető irodai célokra tehát a rendszer megfelelő már gyári beállításon is, csak egy valami hiányzik belőle: a feladatlisták kezelése. Ezt a hézagot betömhetjük az ingyenes To Do List alkalmazással, amelynek neve meglehetősen beszédes. A kliens egyébként nem túl bonyolult: feladatokat vihetünk fel, beállíthatjuk azok prioritását és a készültség állapotát. Ennyi éppen elegendő is, így bátran ajánljuk a szoftvert.

 

OANDA Currency Converter

A barátság és a jó üzleti partnerség alapja a pontos elszámolás. Ez főként akkor nehézkes, ha éppen valutából kell egy összeget átváltani egy másik fizetőeszközre. A valutaátváltó alkalmazásokat ezen probléma áthidalására találták ki, és természetes módon ezekből több is elérhető Windows Phone 7-re. Mi közülük az OANDA kliensét emelnénk ki, amely több mint 190 valutát ismer (köztük például még a német márkát is), és 5 fontosabb nyersanyagot is. Így például az arany, vagy éppen az ezüst világpiaci árát is megtudhatjuk a segítségével.

 


Szórakozás

 

 


Shazam

Az iPhone és az Android készülékek tulajdonosainak bizonyára már nem kell bemutatni a Shazam szolgáltatását, amely képes felismerni az éppen játszott zenét. Nos a megoldásnak létezik Windows Phone 7-es kliense, amelynek az ingyenes változata havi 5 zeneszám tagelését biztosítja. Tapasztalatunk alapján a Shazam hasznos társunk lehet, amennyiben éppen egy külföldi slágert hallgatunk. Kisebb rétegnek célzott műnél, illetve magyar előadónál azonban ne számítsunk túl sok jóra.


Last.fm for Windows Phone 7

A last.fm Windows Phone 7 kliense is a szebb alkalmazások közé tartozik. A megoldás persze csak last.fm előfizetés mellet lehet hasznos, amely egyébként baráti áron csak 3 dollárért kér a havi korlátlan, jogtiszta zenehallgatásért. Ha rendelkezünk ilyennel, akkor a "muszáj letölteni" kategóriába esik a program, hiszen így a számítógép bekapcsolása nélkül is hallgathatjuk zenéinket egy vezeték nélküli hálózaton keresztül (mobilnetre nem érdemes alapozni, mivel így alaposan megnövekedhet az adatforgalmunk).

 

 

 


Panorama Shot

Az LG által írt alkalmazás alapbeállításon megtalálható minden a gyártó által készített Windows Phone 7-es okostelefonon. Ha más készülékkel rendelkezünk, akkor érdemes felkutatni a piactéren az alkalmazást (vagy innen közvetlenül letölteni), mivel a segítségével könnyedén készíthetünk panorámaképeket. A szoftver ugyanis az első kattintás után egy négyzettel jelzi, hogy a megfelelő hatás érdekében hova kell mozgatnunk a kamerát, amelyet ha eltalálunk, akkor automatikusan elkészíti a képet. habár az összeillesztés nem mindig tökéletes, mégis jól el lehet szórakozni az alkalmazással.

 

Hírek, információk

 



DC Comics

Habár az Amazon Kindle kliense is helyet követelhetett volna a listánkon, mi mégis a DC Comics képregényolvasót választottuk, mivel talán a kisebb képernyőn kényelmesebb ezen tartalmak fogyasztása, mint a könyveké. Az ingyenes letölthető alkalmazás esetén - az iOS és androidos kiadáshoz hasonlóan - egy felhasználói fiók mellett hozzájuthatunk a DC Comics képregényeiket, amelyek közül több ingyenes is megtalálható, Így egy hosszú várakozás során hasznos társunk lehet a kliens.

 

 


SimpiRSS Free

Az RDev Studios alkalmazása egy remekül használható RSS/Atom olvasó, amellyel egy helyre gyűjthetjük a számunkra kedves híroldalakról érkező híreket. Ezeket a csatornákat többféleképpen adhatjuk meg: Google Reader importálással, OPML fájlokkal, kulcsszó alapú kereséssel, böngészve a népszerű feedek között, illetve manuálisan megadva azt.

 

 



WeatherBug

Az ingyenes, reklámokkal szponzorált alkalmazás a gazdag funkcionalitásának köszönhetően kiemelkedik a vetélytársai közül. A program főképernyőjén egy helyen láthatjuk az aktuális időjárással kapcsolatos legfontosabb információkat, valamint az öt napos előrejelzést, amelyet a Weatherbug mindig a tartózkodási helyünk alapján állít be. Ezen felül rendelkezik még hosszútávú előrejelzéssel, webkamerával, valamint egy rétegezhető térképpel. Az alkalmazás dinamikus csempét használ, azaz adatait az ikonján is meg tudja jeleníteni, illetve vészhelyzetben push riasztást is képes küldeni.

 

 

Játékok

 



Unite

A Unite azon klasszikus golyós játéknak a digitális másolata, amelynél egy táblán kellett a guruló fémdarabokat egy lyukban elhelyezni. A csavar annyi esetében, hogy habár vannak mélyedések, a cél nem az, hogy azokba helyezzük el golyóinkat, hanem az, hogy egyesítsük a pixel fémdarabokat. A vezérlés a készülék döntésével történik, így az az érzésünk lehet, mintha egy hagyományos játékkal játszanánk. Egyedüli hátránya, hogy sajnos csak kevés pálya áll rendelkezésünkre, így hosszútávon nem tartogat elég kihívást.



Pandas Vs Ninjas

Mindenképpen megjegyeznénk, hogy az Angry Birds nem azért maradt ki a listánkból, mert nem tartanánk azt jónak, hanem azért, mert Windows Phone 7 esetén nem ingyenes az népszerű program, így 0 forintos kezdőcsomagunkban nem volt keretünk rá. Nem úgy a Pandas vs Ninjas játékra, amely valójában nem más, mint egy ízlésesen elkészített Angry Birds klón. Habár nem annyira aranyosak a hajigált nindzsák, mint a nagy társánál lévő madarak, de mindenképpen jó szórakozást kínál akár hosszútávra is.


Penguin

A program ismerős lehet az iPhone felhasználóknak, hiszen a feladatunk egy pingvin eljuttatása a legtávolabbi pontra. Ezt az állat reptetésével érhetjük el. A játék kezelése pofonegyszerű. Lejtőn a gyorsításhoz meg kell érintenünk a képernyőt, míg emelkedőn el kell engednünk. Plusz akkor is tapiznunk kell, ha hirtelen rá akarunk vetődni egy halra. Az alkalmazás a puritán grafikája mellett is nagyon élvezetes, így minden Windows Phone 7 tulajdonosnak érdemes egy próbát tennie vele.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.