Hirdetés

Nem az ördögtől való a Start képernyő



|

Kritikusai tipikusan kemény szavakkal illetik a jól megszokott menüt leváltó megoldást, ám ellenjavallt reflexből véleményt alkotni róla.

Hirdetés

Megdöbbentő belegondolni, hogy a Windows 8 a pletykák szerint ősszel esedékes piacra kerülésekor a Windows 95 már a 17. életévét is be fogja tölteni, a szoftver komoly médiafelhajtás közepette 1995. augusztus 24-én került kereskedelmi forgalomba.


Az első Windows operációs rendszer nem csupán belső működésében tért el az addigra széles körben elterjedt 3.1-től, hanem a kezelőfelülete terén is meghatározó újdonságokat hozott: megjelent a futó programok listáját tartalmazó tálca, és annak bal szélén terpeszkedő Start menü.


Ezen két komponens valósággal forradalmasította a korábban körülményesen kezelhető felületet, hiszen lehetővé tette a programok gyors elindítását, továbbá a már futó folyamatok közti fürge navigációt. Akármennyire is jól sikerült párosról van szó, mégis furcsa belegondolni, hogy az informatika rohanó világában a Windows 7 kiadásáig – körülbelül 14 éven keresztül - szinte semmilyen komoly változtatást sem eszközöltek rajtuk a fejlesztők.


Összesen négy komoly módosítás történt a duó úgy másfél évtizedes történetében: elsőként az Internet Explorer 4 kiadásakor megjelent a menü melletti gyorsindító eszköztár, majd a Windows XP-ben az új elrendezésű Start menü mellett bevezetésre került a megnyitott ablakok csoportosítása, végül pedig a Windows 7-ben a tálca parancsikonjai össze lettek vonva a futó folyamatokkal.


Végfelhasználói szempontból talán a legutolsó titulálható a legnagyobb újdonságnak: az elképesztően kompakt új tálca a Microsoft várakozásai szerint lényegében átvehette volna a Start menü szerepét, hiszen a monitor felbontásától függően akár 20+ kombinált elem is elfért rajta, ráadásul az összes alkalmazás megnyitása esetén is tökéletesen áttekinthető maradt.


A kitűnő helykihasználást biztosító megoldás előnyei bármennyire is nyilvánvalóak voltak, meglepő módon mégis alig néhány felhasználónak „esett le” a hatalmas változás, a többség ugyanúgy csak a leggyakrabban használt 4-5 programot tűzte le az új tálcára, mint ahogy azt helyspórolás miatt a Windows korábbi verzióiban megszokta. Viszont haladásnak nevezhető, hogy a Windows 7-ben már nem lehetett visszaváltani a klasszikus Start menüre, így a régihez ragaszkodó felhasználók kénytelenek voltak megszokni az újat, majd tipikusan elismerni annak erényeit.


Az evolúciós folyamat a Windows 8 kapcsán újabb mérföldkőhöz ért, bár kétségtelen, hogy a Start menüt leváltó képernyő létrejöttében a Microsoft azon törekvése játszott kulcsszerepet, miszerint a egyszerre két lovat kívántak megülni: az egérrel és billentyűzettel dolgozók kiszolgálása mellett már nem hagyhatták figyelmen kívül a táblagépek tulajdonosait sem, akik érintőkijelzőkön semmire sem mentek a hagyományos Windows-os felülettel.


A Start képernyő egy meglepően jól sikerült híd lett a két világ közt: a csempékből álló, sokszor tipográfiára épülő interfészen ujjal és egérrel egyaránt könnyű navigálni, noha utóbbival egyes helyzetekben kissé olyan, mint gúzsba kötött kezekkel marokkózni. A jó hír az, hogy a Metro felületre épülő alkalmazásokat egyáltalán nem szükséges használni, emellett pedig a képernyő tökéletesen képes ellátni a Start menü összes korábbi feladatát.


Az új felállás ráadásul meglepően gyorsan megszokható: a gyakran használt programokat ki kell tűzni a tálcára, a Vezérlőpult leghasznosabb elemei a kijelző bal sarkába „jobbklikkelve” érhetőek el pillanatok alatt, míg keresés esetén csak elő kell csalni a Start képernyőt, és el kell kezdeni gépelni a szükséges elem nevét.


A hagyományos Start menü egyetlen komolyabb előnye az új képernyőhöz képest, hogy a tartalma tematikusan került rendezésre, míg a képernyő ABC sorrendű csoportosítása megszokást igényel – a meglévő parancsikonokat legegyszerűbben a Windows + Q billentyűkombinációval lehet áttekinteni.

Alternatív módon a Start menü tartalmának programokra vonatkozó része egy apró trükkel letűzhető a tálca jobb oldalára: ehhez elsőként a jobb egérgombbal rá kell kattintani a tálcára, majd a „Toolbars” menüben a „New Toolbar...” lehetőséget kell választani, a megjelent ablak alján található útvonalsorba pedig be kell másolni - idézőjelek nélkül - a „[ccei]%ProgramData%MicrosoftWindowsStart MenuPrograms[/ccei]” hivatkozást.

 


Ugyan a végeredmény magáért beszél, ám vélhetően a Start képernyőtől irtózók inkább komolyabb megoldásokat kívánnak használni: számukra a ViStart, a Start Menu 7, továbbá a Start8 programok kipróbálását tudjuk ajánlani.


Az első program felülete ugyan megszólalásig hasonlít a Windows 7-esben lévő Start menüére, ám meglepő módon nem lehet programokat tűzdelni a kezdőlapjára, ehelyett csak a nemrég elindított alkalmazások listája tekinthető meg rajta.


A Start Menu 7 funkcionalitás és testre szabhatóság szempontjából is egy igazi svájci bicskának mondható, míg a Start8 egy furcsa átmenet a Start régi és új megjelenésre közt – őszintén megvallva nem igazán tudjuk hová tenni, nagyjából a Start menü méretére zsugorítva jeleníti meg a Start képernyőt.


Legjobb tippünk ettől függetlenül az lenne, hogy a Windows 8-cal ismerkedők adjanak egy kis időt a Start képernyőnek, hiszen a működését átlátva és megszokva valószínűleg rá fognak jönni, hogy nem egy félresikerült butításról, hanem egy kezes és hasznos segédeszközről van szó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.