Hirdetés

Nem az ördögtől való a Start képernyő

|

Kritikusai tipikusan kemény szavakkal illetik a jól megszokott menüt leváltó megoldást, ám ellenjavallt reflexből véleményt alkotni róla.

Hirdetés

Megdöbbentő belegondolni, hogy a Windows 8 a pletykák szerint ősszel esedékes piacra kerülésekor a Windows 95 már a 17. életévét is be fogja tölteni, a szoftver komoly médiafelhajtás közepette 1995. augusztus 24-én került kereskedelmi forgalomba.


Az első Windows operációs rendszer nem csupán belső működésében tért el az addigra széles körben elterjedt 3.1-től, hanem a kezelőfelülete terén is meghatározó újdonságokat hozott: megjelent a futó programok listáját tartalmazó tálca, és annak bal szélén terpeszkedő Start menü.


Ezen két komponens valósággal forradalmasította a korábban körülményesen kezelhető felületet, hiszen lehetővé tette a programok gyors elindítását, továbbá a már futó folyamatok közti fürge navigációt. Akármennyire is jól sikerült párosról van szó, mégis furcsa belegondolni, hogy az informatika rohanó világában a Windows 7 kiadásáig – körülbelül 14 éven keresztül - szinte semmilyen komoly változtatást sem eszközöltek rajtuk a fejlesztők.


Összesen négy komoly módosítás történt a duó úgy másfél évtizedes történetében: elsőként az Internet Explorer 4 kiadásakor megjelent a menü melletti gyorsindító eszköztár, majd a Windows XP-ben az új elrendezésű Start menü mellett bevezetésre került a megnyitott ablakok csoportosítása, végül pedig a Windows 7-ben a tálca parancsikonjai össze lettek vonva a futó folyamatokkal.


Végfelhasználói szempontból talán a legutolsó titulálható a legnagyobb újdonságnak: az elképesztően kompakt új tálca a Microsoft várakozásai szerint lényegében átvehette volna a Start menü szerepét, hiszen a monitor felbontásától függően akár 20+ kombinált elem is elfért rajta, ráadásul az összes alkalmazás megnyitása esetén is tökéletesen áttekinthető maradt.


A kitűnő helykihasználást biztosító megoldás előnyei bármennyire is nyilvánvalóak voltak, meglepő módon mégis alig néhány felhasználónak „esett le” a hatalmas változás, a többség ugyanúgy csak a leggyakrabban használt 4-5 programot tűzte le az új tálcára, mint ahogy azt helyspórolás miatt a Windows korábbi verzióiban megszokta. Viszont haladásnak nevezhető, hogy a Windows 7-ben már nem lehetett visszaváltani a klasszikus Start menüre, így a régihez ragaszkodó felhasználók kénytelenek voltak megszokni az újat, majd tipikusan elismerni annak erényeit.


Az evolúciós folyamat a Windows 8 kapcsán újabb mérföldkőhöz ért, bár kétségtelen, hogy a Start menüt leváltó képernyő létrejöttében a Microsoft azon törekvése játszott kulcsszerepet, miszerint a egyszerre két lovat kívántak megülni: az egérrel és billentyűzettel dolgozók kiszolgálása mellett már nem hagyhatták figyelmen kívül a táblagépek tulajdonosait sem, akik érintőkijelzőkön semmire sem mentek a hagyományos Windows-os felülettel.


A Start képernyő egy meglepően jól sikerült híd lett a két világ közt: a csempékből álló, sokszor tipográfiára épülő interfészen ujjal és egérrel egyaránt könnyű navigálni, noha utóbbival egyes helyzetekben kissé olyan, mint gúzsba kötött kezekkel marokkózni. A jó hír az, hogy a Metro felületre épülő alkalmazásokat egyáltalán nem szükséges használni, emellett pedig a képernyő tökéletesen képes ellátni a Start menü összes korábbi feladatát.


Az új felállás ráadásul meglepően gyorsan megszokható: a gyakran használt programokat ki kell tűzni a tálcára, a Vezérlőpult leghasznosabb elemei a kijelző bal sarkába „jobbklikkelve” érhetőek el pillanatok alatt, míg keresés esetén csak elő kell csalni a Start képernyőt, és el kell kezdeni gépelni a szükséges elem nevét.


A hagyományos Start menü egyetlen komolyabb előnye az új képernyőhöz képest, hogy a tartalma tematikusan került rendezésre, míg a képernyő ABC sorrendű csoportosítása megszokást igényel – a meglévő parancsikonokat legegyszerűbben a Windows + Q billentyűkombinációval lehet áttekinteni.

Alternatív módon a Start menü tartalmának programokra vonatkozó része egy apró trükkel letűzhető a tálca jobb oldalára: ehhez elsőként a jobb egérgombbal rá kell kattintani a tálcára, majd a „Toolbars” menüben a „New Toolbar...” lehetőséget kell választani, a megjelent ablak alján található útvonalsorba pedig be kell másolni - idézőjelek nélkül - a „[ccei]%ProgramData%MicrosoftWindowsStart MenuPrograms[/ccei]” hivatkozást.

 


Ugyan a végeredmény magáért beszél, ám vélhetően a Start képernyőtől irtózók inkább komolyabb megoldásokat kívánnak használni: számukra a ViStart, a Start Menu 7, továbbá a Start8 programok kipróbálását tudjuk ajánlani.


Az első program felülete ugyan megszólalásig hasonlít a Windows 7-esben lévő Start menüére, ám meglepő módon nem lehet programokat tűzdelni a kezdőlapjára, ehelyett csak a nemrég elindított alkalmazások listája tekinthető meg rajta.


A Start Menu 7 funkcionalitás és testre szabhatóság szempontjából is egy igazi svájci bicskának mondható, míg a Start8 egy furcsa átmenet a Start régi és új megjelenésre közt – őszintén megvallva nem igazán tudjuk hová tenni, nagyjából a Start menü méretére zsugorítva jeleníti meg a Start képernyőt.


Legjobb tippünk ettől függetlenül az lenne, hogy a Windows 8-cal ismerkedők adjanak egy kis időt a Start képernyőnek, hiszen a működését átlátva és megszokva valószínűleg rá fognak jönni, hogy nem egy félresikerült butításról, hanem egy kezes és hasznos segédeszközről van szó.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.