Hirdetés

Nem csak a fizetősöké a világ!



|

Az önjelölt szoftverfejlesztőknek hála, szerencsés helyzetben vagyunk: a Windowson kívül ingyen népesíthetjük be gépünket szoftverekkel.

Hirdetés

Természetesen ahány felhasználó, annyiféle igény – mindenki másra esküszik –, emellett ingyenes alkalmazásoknak sem vagyunk szűkében, ezért lehetetlen minden igényt kielégítő összeállítást készíteni. Kár is próbálkozni! Mi azonban a szerkesztőségünkben végzett gyors felmérés alapján az általunk is használt és legfontosabbnak ítélt alkalmazásokat megosztjuk önökkel. A rend kedvéért két csoportra osztottuk a programokat. Először az offline-ban használtakat, majd a következő hónapban az internetes szörfözés közben használatos alkalmazásokat ismertetjük. A könnyebbség kedvéért, ahol lehetett, olyat választottunk, amelynek magyar nyelvű verziója is van.



RAR helyett
Az egyik legjobb ingyenes tömörítő program a 7zip, amely szinte mindent kitömörít, és becsomagolásban is remekül helytáll. Időnkét persze belefuthatunk egy-egy általa még nem ismert formátumba, ám a folyamatos frissítésnek köszönhetően, tapasztalatink szerint tudatlansága meglehetősen rövid ideig tart.



A biztonság kedvéért

A számítástechnika fejlődése természetesen a merevlemezeket sem kerülte el, a lelkes felhasználók azonban egy több száz gigás egységet is pillanatok alatt megtöltenek adatokkal. Ezek között pótolhatatlanok is akadnak bőséggel, ezért gondolni kell archiválásukra. Ha dobozos CD-írót vásároltunk, akkor többnyire kapunk valamilyen íróalkalmatosságot, ennek hiányában jön jól a CDBurnerXP Pro. Egyszerű, átlátható kezelőfelülete és szolgáltatásai révén minden szempontból kielégítő, ráadásul „írói vénáján” túl audiolemezek MP3-ba rippeléséhez is használhatjuk.

 


Ingyen iroda

Már van fájlkezelőnk, tömörítőnk és archiváló programunk, szükségünk lesz egy irodai szoftvercsomagra, amelyet szinte egyetlen valamirevaló gép sem nélkülözhet. Első gondolata mindenkinek a Microsoft Office. Ám hiába a számos szolgáltatása, sajnos nem mindenki engedheti meg magának a legolcsóbb, OEM-változaton található 50 000 forintos vételár leszurkolását. Itt jön a képbe az OpenOffice, amely minden szempontból kiváló alternatívát jelent. Ez olyannyira igaz, hogy ha lenne fizetős verziója is, komoly konkurenciát jelentene a Microsoft csomagjának. Tartalmaz szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt, grafikai alkalmazást, adatbázis-kezelőt – és mindezt magyarul is.
Szövegszerkesztőjében még magyar helyesírás-ellenőrző is van. Legfőbb vonzereje, hogy a legtöbb Microsoft Office fájlformátumot kezeli, kezelőfelülete és az azon belül elérhető lehetőségek közel azonosak a két szoftver esetében, így az áttérés viszonylag zökkenőmentes.



Több mint kereső

Aki csak egy kicsit is jártas a számítástechnikában, az ilyen-olyan formában már találkozott a Google névvel. Számos szolgáltatása ellenére a többség csak az internetes keresőjét ismeri, pedig Google Desktop néven létezik asztali gépekre szánt változata is. A program teljes kihasználásához internetkapcsolat szükséges, azonban minket most csak az offline lehetőségek érdekelnek. A program része egy kereső (Google Desktop Search): ez nem csupán fájlokat keres, hanem tartalmukban is kutakodhatunk, többek között szöveges dokumentumainkban és leveleinkben kereshetünk vele. Ehhez nem kell mást tennünk, mint telepíteni és hagyni, hogy időről időre végignézze gépünket, és indexelje fájljainkat.



Munka után a megérdemelt szórakozás

A munkához és a mindennapi teendőkhöz szükséges szoftvereken túljutottunk, következzen a kikapcsolódás! Ehhez médialejátszó kell, amiből igen széles skála áll rendelkezésünkre. Zenei fájlokhoz a legalkalmasabb a Winamp – ingyenes verziója maradéktalanul megfelel az elvárásoknak. Bár a Winamp is alkalmas rá, filmek megtekintéséhez a Media Player Classic a favorit.
Gyors, jól konfigurálható és a merevlemezen tárolt filmek mellett tv-tunerrel használva televíziózáshoz is megfelel. Ahhoz azonban, hogy a különböző tömörítésű zenék és videók lejátszására alkalmassá tegyük a számítógépet, szükségünk lesz kodekekre. Számtalan különböző változat létezik, még felsorolni is sok, nemhogy a hozzájuk tartozó alkalmazásokat beszerezni, ezért lehetőleg valamilyen előre összeállított csomagot válasszunk, azokból szintén bőséges a kínálat. Véleményünk szerint a Gordian Knot csomagja az egyik legjobb: telepítése után alig akad videó, amivel ne boldogulnánk.
Kevésbé népszerű, mégis fontos megemlíteni a Quicktime-ot és a Real-mediát. Népszerűtlenségük fő oka az, hogy mindenfélével teleszemetelik a gépet, és utólag elég macerás megszabadulni a nemkívánatos alkotóelemeiktől. Szerencsére elkészült ezek alternatív verziója (Quick Time Alternative, Real Alternative), amely csak a kodeket tartalmazza, így az ilyen vieókat anélkül is lejátszhatjuk, hogy bármiféle kellemetlenégnek tennénk ki magunkat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.