Hirdetés

Nem lop, hanem durván rombol a veszélyes Shamoon vírus



|

Adattolvaj vírusok korát éljük ugyan, de a Shamon egy régi vágású pofozkodós smasszer.

Hirdetés

Sajátos változáson mentek át a vírusok az elmúlt 30 évben, a kezdeti időszakban inkább a bosszú eszközeként vagy demóként, esetleg egy-egy eszme propagálására használták őket és jellemzően rombolással, fájlok törlésével, rendszerek megrongálásával hívták fel magukra a figyelmet. Aztán a technológiák fejlődésével profi bűnözők eszközeként ismerhettük meg a modern kártevőket, melyek ártalmas spam levelekkel együttműködve igyekeznek megszerezni bankkártya adatainkat vagy épp a befolyást gépünk felett.

Ebből a szempontból visszalépésnek számít a Shamoon féreg, mely nem gyűjt érzékeny adatokat, de gazdái valószínűleg statisztikát vezetnek terjedéséről. A Computerworld.hu részletesen beszámol a romboló tevékenységéről, a leírtak alapján gyaníthatóan egy fejlesztési célú, kísérleti kártevőről lehet szó, mely működésképtelenné teszi rendszerünket.

 

Ha áldozatul esnénk a Disttrack néven is jegyzett kártevő tevékenységének, akkor nincs más hátra, meg kell javítanunk rendszerünket és valami helyreállító eszköz után kell néznünk. A PC World szeptemberi számában részletesen foglalkozunk majd a működésképtelen rendszerek vírusmentesítésére alkalmas Linux disztribúciók lehetőségeivel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.