Hirdetés

Nem megy fel a Linux a laptopokra



|

Először úgy tűnt, hogy a Microsoft blokkolja a telepítést, később a Lenovo RAID tárhely-konfigurációját okolták.

Hirdetés

A reddites BaronHK és a Techrights egyaránt arra jutottak, hogy a Microsoft bizonyos laptopoknál megakadályozza, hogy a Windows 10 Signature Editiont kivéve bármilyen más operációs rendszert telepítsenek a felhasználók. 

Hirdetés

A tesztek során a Linuxot nem lehetett feltelepíteni a Lenovo Yoga 900 ISK2-re, de más eszközökre, például a Yoga 900S-re vagy a Yoga 710S-re sem. BaronHK szerint a Lenovo zárolta a BIOS-t az eszközökön azért, hogy senki ne tudjon más operációs rendszert telepíteni. 

A Lenovo megerősítette a felfedezéseket, és egy értékelésre válaszul közölte, hogy a gép a Windows 10 Home rendszer Signature Edition kiadásával érkezik. A zárolás a gyártó szerint egy Microsofttal kötött megállapodás miatt van érvényben. 

A korlátozást még a haladóbb fejlesztők sem valószínű, hogy meg tudják kerülni. Az esetet vitató fórumtéma a Lenovo oldalán többször lett zárolva és visszaállítva, majd az ügy tovább folytatódott. 

Cassim Ketfi szerint nem a Microsoft akadályozza meg más rendszerek telepítését az érintett laptopokra, hanem a Lenovo RAID tárhely-konfigurációját nem támogatja egyelőre a Linux. 

A Lenovo egyik szóvivője azt közölte a Tech Republic oldalával, hogy a teljesítmény növelése érdekében az SSD-k RAID-re váltanak, és miközben a Lenovo nem blokkolja más rendszerek telepítését az eszközein, az OS-ek fejlesztőinek ki kell adniuk a konfiguráció működéséhez szükséges drivereket. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.