Hirdetés

Nero Multimedia Suite 10



|

Adatmentésben, videoszerkesztésben, konverziós teljesítményben és biztonságos lemezarchívumok készítésében minden eddiginél többet tud az írószoftverek új császára.

Hirdetés

Alaposan megújult a Nero, amely már réges-rég túlnőtte magát az egykori CD/DVD író csomagon. Nemcsak a Blu-ray és a közösségi funkciók kerültek a csomag fókuszába, hanem gyökeresen megújult a médialejátszás és szervezés is, emellett többsávos videoszerkesztővel is gazdagabb lett a csomag.

 

 

Nero Burning ROM és BackItUp

 

A lemezégetés sportágának hagyományos elemei a szimpla írás és a mentés. A Burning ROM nem esett át alapvető változásokon, hiszen feladata az idők során ugyanaz: írni. Néhány új trükkel azonban gazdagodott, ilyen az AVCHD támogatása arra az esetre, ha újrakódolás nélkül, mondjuk egy memóriakártyás kameráról szeretnénk DVD-re írni a kamerában már többé-kevésbé megvágott felvételeinket.

 

 

Az optikai adattárolók hiányosságait kipótolva tartósabb archívumok készíthetők SecurDisc formátumban

 

 

Az új Burning ROM-ban már SecurDisc 2.0 támogatás is elérhető. Ennek a lemeztípusnak a használatával most már gyakorlatilag bármilyen típusú DVD vagy Blu-ray író segítségével készíthetünk a megszokott ISO/UDF szerkezetben írt lemezeknél tartósabb, megbízhatóbb, és nem utolsósorban igény szerint jelszóval védett archívumokat. A cél lehet írható CD, DVD és BD-R is. Ilyenkor a lemezre kerül a SecurDisc Viewer is, amely bármiféle szoftvertelepítés nélkül teszi olvashatóvá a SecurDisc albumokat más Windows-alapú számítógépeken is.

Talán előbb is a tervezők eszébe juthatott volna, de csak most adott a lehetőség, hogy a lemezméretet meghaladó állományhalmazainkat folyamatosan haladva több lemezre írjuk ki. A lemezszett lehet vegyes is, például 2 DVD és egy CD, ha így megfelelőbb lenne számunkra. Hasznos az is, hogy végre nem kell újrakezdenünk a kiírandó csomag összeállítását, ha meggondoltuk magunkat, és CD helyett DVD-t írnánk. A Burning ROM bekerült a Windows kontextusmenüjébe is, így egyszerűbb lemezre küldeni az adatokat. Az égetés folyamata most már megjelenik a Windows 7 élő előnézet ikonjain és a Tálcán is.

 

 

Teljes összeomlás esetére is készíthetünk mentőlemezt a BackItUp segítségével

 

 

A BackItUp kikerült a Nero 9 csomagból (csak akciósan járt hozzá), csak hogy most újra visszatáncolhasson a 10-es verzióba. Egyszerűbb lett a kezelése, illetve lehetőséget ad mappák és meghajtók automatikus szinkronizálására is. Most már a Windows 7 ugrólistájáról (jobb gomb a Nero Backup ikonján) is indíthatók a backupok és helyreállító folyamatok, még a rendszerindításra alkalmas lemez mentése is.

 

 

MediaHub: kettő helyett


A csomag Vision Xtra részében a Nero MediaHub és a Nero Vision található. A MediaHub egyik oldalról a médialejátszás feladatát látja el; a 9-es változatban még a ShowTime-mal nézhettünk videókat. Telepítéskor magához ragadja a kezdeményezést és beállítja az ismert formátumok lejátszását, amibe nemcsak a Nero Digital és mondjuk az Xvid tartozik bele, hanem a DVD-albumok és az MKV állományok is. A Blu-ray lejátszáshoz külön bedolgozó modul megvásárlása szükséges.

 

 

A Media Player és Picasa keveréke a MediaHub, de öt közösségi oldalt is közvetlenül támogat

 

 

A program ezenkívül fotóböngészőként, zenetárként és egy igen gyors, kreatív megosztási eszközként is működik; pár kattintással DVD-re írhatjuk vagy közösségi oldalakra tölthetjük fel fotóinkat és videóinkat, illetve multimédiás bemutatót is szervezhetünk belőlük. A bemutató egy-két kattintásra elő is áll, ha pedig nem tetszene, vagy néhány ponton például feliratozni szeretnénk, akkor egy gombnyomással átránthatjuk a Nero Visionbe. A MediaHub célratörő, kezelőgombos felülete sokban emlékeztet a Google Picasáéra, mappa- vagy időelrendezésben is tallózhatjuk az anyagokat, és ha nem is azonos mélységig, de lehetőségünk van fotószerkesztésre és retusálásra is. Működik a vörösszem-eltávolítás és az automatikus szín- és kontraszthangolás is. Szerencsére a változtatásokat a program külön tárolja, ezért az eredeti fotóink érintetlenek maradnak, bármilyen baki visszaállítható a későbbiek során. Nagy előny a Picasával szemben, hogy a képek, videók és bemutatók bárhova publikálhatók, közvetlen bejárásunk van My Nero, YouTube, MySpace, Flickr és Facebook fiókjainkba.

 

 

Nero Vision Xtra – tényleg extra

 

Eddig leginkább a gyors DVD-album összeállítás eszközeként ismerhettük a Nero Visiont, vagyis egyetlen videós sáv állt rendelkezésünkre, erre készíthettünk főcímeket és feliratokat, de összességében a videoszerkesztés lehetőségei elmaradtak más vágóprogramokéitól. Most alaposan rágyúrtak a fejlesztők, így a Vision Xtra már indításkor két videosávot tartalmaz, lehetővé teszi a kép a képben (Picture in Picture) funkciót, illetve a zöld és kék hátteres maszkolást is (Chrome key).

 

 

Nagy helyigényű, németes precizitású, ám mégis nagy szabadságot biztosít a Nero Vision Xtra kulcspontozásra kifejlesztett felülete

 

 

Az új kezelőfelületen egyszerre több kép- és hangsávot használhatunk, és mindegyik külön effektusokkal módosítható. Az új rendszer alapja a kulcs keretek (key frame) használata, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen klipen, effektuson vagy fotón belül változzanak a paraméterek. Alapból minden képi sávra vontatott elemhez – legyen az fotó vagy videó – különböző tulajdonságok tartoznak (pozíció, méret, forgatás, átlátszóság stb.), emellett a különféle különleges hatások egyedi paraméterei is megváltoztathatók az idő folyásával. A kulcspontok közötti interpoláció ritmusa lehet időben harmonikus is, ami sokkal természetesebb hatást kelt, mint a házi alkalmazásokban megszokott lineáris (egyenes lefolyású) módszer. Nagyon hasznos, hogy a hangsávok hangerejét is ugyanezzel a precizitással szabályozhatjuk. Különféle rajzelemekkel, azaz keretekkel, szövegbuborékokkal és mindenféle figurákkal is díszíthetjük a videót, ezek rátétként viselkednek.

Egérrel könnyen megoldható az átúsztatások kulcspontozása, a nézőképen bármit elmozdíthatunk, elforgathatunk, így elég szórakoztató a munka. A sávok között a szoftver újabb sávokat generál, ha bekapcsoljuk egy-egy paraméter kulcspontozását, így hamar helyszűkébe kerülhetünk a képernyőn, ezért ezek igény szerint eltüntethetők. Ugyanakkor a paraméterek és kulcspontok megjelenítése németesen precíz kategóriákba rendezve történik, a helykihasználás rovására áttekinthető megjelenítést kapunk tehát.

Az automatikus jelenet-detektálás a Vision Xtra felületén is elérhető. Az AdSpotterrel, amely az előbb említett szoftverhez hasonló elven működik, végignézethetjük reklámjelenetek után kutatva a filmet, illetve kijelöltethetjük és projektbe illeszthetjük egy hosszabb felvételből a zenei klipeket tartalmazó szakaszokat a MusicGrabber révén.

 

 

Néhány új paraméterezhető Smart 3D menüvel is gazdagabb lett a csomag

 

 

Nem sokat változott a lemezmenü-készítő modul, de kapunk néhány új Smart 3D sablont, amelyek mindegyike többé-kevésbé egyedi módon variálható. Lecserélhetjük például a gyermekkönyves témában a macit babára, a cicás képet kutyásra és variálhatjuk a színeket is. Néhány további 2D- és animált 2D-sablonnal is gazdagodott a készlet. Nem mellékes, hogy az animált menük szerkesztésének lehetősége adott Blu-ray esetében is.

 

 

Gyors video kódolás

 

A Nero Vision 7 SmartEncoding támogatása is javult az előző verziókhoz képest. Nemcsak az MPEG-2, hanem már az MPEG-1, nagy felbontású MPEG-2 és az AVCHD célformátumok is támogatottak, beleértve ezek 24p, azaz mozifilm-képváltás sűrűséggel dolgozó progresszív változatát is. Ez azt jelenti, hogy ha a szerkesztett videoanyag és a célformátum azonos, illetve az eltérés a tűréshatáron belül van, akkor a Nero nem kódolja újra azt a szakaszt. (Eltekintve attól, ha beleszerkesztettünk, mert akkor a szerkesztett részt természetesen kénytelen újrafeldolgozni.) Ez igen nagy munkától kíméli meg a számítógépet, különösen nagy felbontású és MPEG-4 alapú anyagok esetében.

 

 

Többszörös gyorsulást is elérhetünk AVC/H.264 konverzióban egy erős NVIDIA videokártyával

 

 

Akkor is könnyíthetünk a CPU lelkén, ha a sok szerkesztési művelet miatt nem sok munkát takarít meg a SmartEncoding. Amennyiben NVIDIA videokártyával rendelkezünk és megfelelő grafikus meghajtóprogramok vannak telepítve a rendszerre, úgy az NVIDIA CUDA technológia révén a Nero Vision képes kihasználni a grafikus processzor erejét. A lehetőség az Export funkcióban él, ha célként egy AVC NVIDIA CUDA formátumú állományt választjuk. Egy erősebb videokártyával akár ötszörös sebességnövekedést is elérhetünk AVC/H.264-kódolású anyagok előállításakor.

 

 

A szakma öregjének multimédiás csomagja többet tud, mint valaha. Most, hogy rendes videoszerkesztővel egészült ki, bármely DVD-írón biztosítja a SecurDisc lemezek előállítását és visszakapta a Backup alkalmazást is, bárkinek merjük ajánlani.



Adatok

  • Nero Burning ROM klasszikus írószoftver
  • Nero BackItUp & Burn adatmentő megoldás
  • Nero StartSmart menüalkalmazás
  • Nero Vision Xtra video- és DVD, valamint Blu-ray album szerkesztő
  • Nero MediaHub médiarendező és -lejátszó
  • Nero DiscCopy Gadget (Vista és Windows 7 úszóalkalmazás)
  • Nero WaveEditor hanghullám-szerkesztő
  • Nero SoundTrax zeneszerkesztő
  • Nero CoverDesigner címkeszerkesztő
  • Nero Recode DVD-konvertáló
  • Nero ToolKit hangolóalkalmazás
  • NVIDIA CUDA hardveres gyorsító támogatása
  • MySpace, FaceBook, YouTube, Flickr és MyNero közösségi oldalak támogatása
  • Forgalmazó: Nero AG
  • Ár: 70 euró (letölthető változat)
  • web: www.nero.com


Értékelés
Előny: továbbfejlesztett SmartEncoding, CUDA-támogatás, Nero Backup
Hátrány: az ATI GPU-gyorsítás nem támogatott
Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 5
Ár/érték: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.