Hirdetés

Így használhatod a Netflix-et Windows 8 alatt!

|

Korlátoz minket a rendszer magyar Áruházának kínálata? Ugorjunk át egy másik országba. Szerencsére pár kattintás a művelet, és kitárul a világ.

Hirdetés

Míg az Xbox Live és a Windows Phone esetén meglehetősen nehéz az országhatár váltás, a Windows 8 rendelkezik egy buggal, vagy másképp nézve, egy hasznos képességgel (ha direkt került a rendszerbe), amelynek köszönhetően könnyedén barangolhatunk a többi nemzet piacterén. Eme lehetőségre sokan nem is gondolnak, hiszen a redmondi szoftvercég termékeinél (például a fentebb említett két terméknél) a Marketplace minden esetben a Microsoft fiókhoz, azaz régebbi nevén a Live azonosítónkhoz (Live ID) kötődik, annak az országnak a kínálatát tölti be, amelyet anno megadtunk lakhelyünkként.

 A Windows Phone esetén ez például egy komoly probléma, hiszen az utazók így egy idegen városba kerülve nem tölthetik le a helyi alkalmazásokat (tömegközlekedés, hírek és így tovább). A Microsoft a terméktámogatási oldalán felajánl ugyan egy megoldást, de az valójában egyáltalán nem nevezhető megoldásnak. „Ha nem annak az országnak a piacterét szeretné elérni, mint amelyben a fiókját létrehozta, vagy ha több piactér is elérhető, és váltani szeretne a különféle katalógusok között, alaphelyzetbe kell állítania a telefonját, és egy másik Windows Live ID használatával kell újra elvégeznie a beállítási folyamatot” – olvasható a tanács. Köszönjük, de ebből nem kérünk! Tessék megoldani a váltást, hiszen mi ugyanazt az azonosítónkat akarjuk használni, amelyhez az eddig letöltött appjaink, névjegyeink, naptárbejegyzésein, e-mail fiókunk kötődik.

Áruház váltás trükkjeHa a Windows 8 is hasonló eljárást alkalmazna, akkor vélhetően a nagyobb penetráció miatt az ügyfélszolgálat postaládáját hamar elárasztották volna a dühös levelek. Az emberek az országhatárt átlépve másodlagos netező állampolgárok maradtak volna, amit kevesen tűrnek el. Emiatt úgy gondoljuk, hogy az Áruház váltás az operációs rendszerben egy képesség, amelynek előnyeit utazás nélkül is kiélvezhetjük.

 Ehhez a kezdőképernyőn gépeljük be a „hely” kifejezést, majd szűrjünk rá a beállításokra, és válasszuk ki a [Hely módosítása] lehetőséget. A felugró panelen a legördülő menüben adjuk meg az új lakhelyünket, aminél hazudjuk be az idegen országot.

Ezen beállításhoz a rendszer több funkciója kötődik, így mindenkinek azt javasoljuk, hogy az Áruház átböngészése után állítsa vissza az eredeti lakóhelyét. A letöltött programok – amennyiben futásuk során nem ellenőrzik a régiót – továbbra is elindulnak majd. Sőt, akár le is törölhetjük őket, hiszen az Áruházon belül a jobb kattintással (vagy egy a képernyő tetejétől lefelé irányuló húzással) előcsalhatjuk a helyérzékeny menüt, ahol a [Saját alkalmazásai] menüponton belül minden korábban telepített appot megtalálhatunk és újra telepíthetünk.

 Ugorjunk át MiamibaMint fentebb már utaltunk rá, a puszta lokalizáció átállítás nem mindig elég ahhoz, hogy élvezhessük az amerikai, angol vagy éppen német szolgáltatások előnyeit. A Netflix és a Hulu alkalmazásai például nemes egyszerűséggel kilépnek, ha meglátják, hogy magyar IP-címről próbáljuk meg elérni a szolgáltatásukat.

 

 

Szerencsére egy olyan korlátozásról van szó, amit proxy, vagy VPN-szolgáltatásokkal kikerülhetünk. E megoldások használatával ugyanis a szolgáltató és mi közénk beékelődik egy kiszolgáló szerver, amelynek az IP-címét fogja például a Netflix, a Hulu, vagy éppen Spotify beazonosítani. Ha például a proxy/VPN szerver Miami városában van, akkor miami lakosnak fogunk tűnni és egy pillanat alatt eltűnnek majd a korábbi korlátozások.

 

 

Mi a két technológiai közül a VPN-t ajánljuk, hiszen ekkor a kiszolgáló szerver és köztünk egy biztonságos kapcsolat épül ki, ami több szempontból is előnyös. S mivel minden adatunk áthalad majd a távoli szerveren, ezért csak megbízható VPN-szolgáltatót válasszunk. Ilyen például a Hotspot Shield, a TunnelBear és a SecurityKISS, amelyek mind rendelkeznek ingyenes verzióval. Tartós használat mellett azonban érdemes megnyitni a bukszánkat, hiszen a SecurityKISS esetén havi 3 euróért 20 GB forgalmat, nagyobb sávszélességet, valamint 8 brit és 7 amerikai szerverhez való hozzáférést kapunk. Míg a Hotspot Shield és a TunnelBear havi 5 dollárért korlátlan forgalmat ad.

Amerikából jöttemHa Áruházat váltottunk és beizzítottuk a választott VPN szolgáltatásukat, akkor már csak válogatnunk kell a kibővített Windows 8-as app kínálatból. Túl sok pluszt azért ne reméljünk, mivel tapasztalatunk alapján a minőségi alkalmazások zöme a magyar piactéren is elérhető, maximum a kevés értékelés, vagy a kiemelés hiánya miatt nehéz őket megtalálni. Nagybevásárlásunk során ennek megfelelően sok olyan applikációba belefutottunk, amit angol, német, netán francia exkluzívnak hittünk, majd kiderült, hogy ezekért kár volt trükköznünk. Persze így is kapunk szükséges pluszt, hiszen sok olyan megoldás van, amellyel csak néhány kiválasztott piacot céloznak meg. Ezek zöme – menetrendek, helyi tévé műsorok és így tovább – kevéssé használható, talán nyelvgyakorlási célzattal érdemes telepíteni azokat. Akad azonban néhány, ami nálunk is remekül használható, sőt a nagyobb merítés miatt igazán minőségi alkalmazásokkal is találkozhatunk.

 Ilyen például a Netflix és a Hulu, amelyekkel egy hatalmas video-adatbázisból válogathatunk kedvünkre, ahol a népszerű sorozatok mellett a legutóbbi hollywoodi sikerfilmeket is megtaláljuk. Egyik szolgáltatás adatbázisa sem teljes, sőt sorozatoknál gyakran a friss évadok csak késve érkeznek meg, ám ha előszeretettel tévézünk monitorunk, táblagépünk előtt, akkor érdemes beruházni egy előfizetésre. Addig is próbát tehetünk a mindkét szolgáltatásnál elérhető 30 napos trial időszakkal, persze ezen érdemes beruházni egy 30 napos VPN előfizetésbe is.

 Az ABC alkalmazása szintén régió záras, azaz egy aktív proxy/VPN-előfizetésre ezen esetben is szükségünk lesz, ám a csatorna műsorát ezt követően ingyenesen követhetjük. Az ingyen cirkusz persze nem olyan látványos, mint a pénzes szekció. Követhetjük a „Dancing with the Stars”, a „Bachelor”, a „Happy Endings” és a „Castle” legújabb részeit, valamint a csatorna hírműsorait. Inkább utóbbiak miatt érdemes telepíteni az appot, főként ha érdekelnek minket az Egyesült Államok belügyei. Az amerikai sportok szerelmeseinek pedig az ESPN applikációját ajánljuk, ahol VPN és proxy nélkül is belenézhetünk a műsorokba, elolvashatjuk a legutóbbi híreket, megnézhetjük a sporteseményeken készült fotókat, s természetesen tabellát és más statisztikai adatokat is kapunk sportáganként. NFL, NHL, NBA és Nascar rajongók ne hagyják ki!

 A kisebbek figyelmébe ajánljuk a Nickelodeon programját, ahol belenézhetünk az ifjúsági csatorna műsoraiba, és egyedi játékokkal is játszhatunk. Ezeknél érdekesség, hogy a minijáték elindulásakor az Internet Expolerrel töltődik be, amely képes meghívni a szülő alkalmazást. Ilyen szoros együttműködést egy külső és egy beépített rendszer program között máshol még nem láttunk. Követendő példa.

 A fentebb látható Wonderwall applikáció is példakép lehet, pedig témáját tekintve távol áll tőlünk, hiszen egy celebek életével foglalkozó bulvárlapról van szó, a megvalósítás mégis olyan kiváló, hogy szívesen böngészünk a tartalmában. A főképernyő egyrészt egy nagy szőnyeg, ahol egyszerűen ugrálhatunk a témák között, maguk a cikkek képekre és rövid szövegekre tagozódnak, ami teljes mértékben az érintésre lett optimalizálva. Ám nem ettől rendkívüli, hanem a szavazási rendszere miatt. A háttérben lévő motor ugyanis minden bejegyzésénél szavaztat, amelynek eredményét már belépéskor láthatjuk, azaz így a tartalmat az olvasóközösség szerkeszti, mond ítéletet a celebek felett.

 

 

Ide kívánkozik még a News Republic, ami valójában nem más, mint egy híraggregátor, amiből számos található meg a piactéren. Emiatt nem is ajánlanánk, ám a jól strukturált – napilap szerű- felhasználói felülete, az intelligens tördelése és az érintésre optimalizáltsága miatt mindenképpen megérdemel egy próbát.

Az európaiakAz elektronikus zene szerelmesei mindenképpen szerezzék be a világhírű Ministry of Sound rádió azonos nevű alkalmazását, amellyel a korábbi adásokba és az élő műsorba is belehallgathatunk proxy, vagy VPN használat nélkül. A Sky News app szintén nem rendelkezik hasonló megkötésekkel, így bátran telepítsük fel, ha bármikor szükségünk lehet egy brit híradóra.

 A Demand 5 és a TV Catchup esetén azonban már hazudnunk kell a valós helyünket illetően, amennyiben nem éppen az Egyesült Királyságban tartózkodunk. Előbbi app meglehetősen letisztult, a Demand 5 műsoraiba tekinthetünk bele, ám kevés az olyan cím, ami miatt megéri trükközni. A TVCatchup kevésbé stílusos felületet kapott, ám több mint 40 brit csatorna aktuális adásába pillanthatunk bele, amelyekről rövid leírást is kapunk, sőt a soron következő műsorokat is láthatjuk.

 A Cinetrailer szintén régió zárat alkalmaz, de nehezen érhető, hogy miért, hiszen csak mozifilm előzetesekről van szó. A Pocoyo TV ellenben szabadon nézhető, legalábbis az első öt része, a többi csak előfizetésként érhető el. Ettől függetlenül az öt részt bátran ajánljuk azoknak, akiknek kis gyermekük van, mivel az animációs mese rendkívül igényes és élvezetes, akár nyelvtanulásra is alkalmas.

 A foci szerelmeseinek érdemes utánanézniük, hogy vajon kedvenc klubjuk rendelkezik-e saját applikációval. Mi a Juventus és az AC Milan appokat töltöttük le, amelyek megvalósítása felejthető, ámde alkalmas arra, hogy kövessük a csapat életét, feltéve ha tudunk olaszul, ugyanis több nyelvű verzióról egyik klub sem gondoskodott. A francia áruházból ajánljuk még azt a Larousse alkalmazást, ami az ország lakosainak ingyen érhető el, míg nálunk 1600 forintot kell fizetni ugyanazért.

 

 

Az enciklopédiai egészen látványos, jól demonstrálja a Windows 8 képességeit, ha pedig még franciául is beszélünk, akkor mindenképpen szerezzük be e módon, főként hogy így több mint ezer forintot spórolhatunk meg.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.