Hirdetés

Norton Save & Restore - modern megoldás



|

A jelenlegi legmodernebb backup megoldásokat ötvözi, egyszerű és hatékony védelmet biztosít.

Hirdetés

Manapság a számítógépen tároljuk a legtöbb fontos dokumentumunkat, családi fényképalbumainkat, kedvenc filmjeinket -- életünk egy meghatározó részét. Külső támadás vagy a gép meghibásodása következtében mindez az enyészeté lehet, ha nem gondoskodunk a megfelelő biztonságról. Hála a felgyorsult internetnek és a megnövekedett méretű háttértárolóknak, az egyre jobban terjedő digitális médiának (fényképezés, családi videók) még több adatot halmozunk fel, így még több a vesztenivalónk, mint a számítógépek hőskorában.

Mindezek ellenére alig több mint a felhasználók fele készít többé-kevésbé rendszeresen biztonsági másolatokat, mentéseket. Persze önmagában a szándék még kevés, ha a kivitelezés kevésbé hatékony. Például ha csak időnként felírogatjuk felgyülemlett értékeinket CD-re vagy DVD-re, az még mindig meglehetősen kétes biztonságot nyújt. Manapság már rendkívül olcsón vásárolhatunk nagyméretű merevlemezeket, amelyek kapacitását sokan ki sem használják, az írható DVD pedig olcsóbb, mint a kenyér.

Mindezt figyelembe véve igazán nem kerül sokba, ha olyan biztonsági megoldást telepítünk gépünkre, amely akár minden változást azonnal archivál, vagy arra is képes, hogy -- mintegy „visszautazva az időben” -- a megrongálódott rendszert, adatokat egy korábbi működőképes, használható állapotba hozza. A Norton Save & Restore a jelenlegi legmodernebb technikákat használja, ráadásul felhasználóbarát és hatékony módon működik. A program Windows XP/XP Pro/XP Media Center Edition rendszerekre telepíthető.

Nortonban az egység
A Norton Save & Restore a Ghost jól bevált technológiáján alapul, ennek megfelelően a régi, Ghost backup képállományokat is képes kezelni. A program önműködően át tudja vizsgálni a felhasználó rendszerét, ezt követően javaslatot tesz az elmentendő lemezekre, állományokra és könyvtárakra.

Telepítés után beépül a Norton Protection Centerbe, vagyis ha más Symantec alkalmazással is rendelkezünk -- például Norton Internet Security, Norton SystemWorks -- akkor ezek egy közös munkafelületről válnak elérhetővé.

Amennyiben már birtokunkban van a Norton Internet Security, amely szintén integrálódik a Norton Security Centerbe, a két program hatékonyan együttműködik. A Norton Save & Restore vírusveszély esetén önállóan cselekszik, automatikusan elindítja a biztonsági mentést, így előzi meg a további fertőzést.

Időutazás
Először az egylépéses varázsló segít automatikusan elkészíteni egy backupütemezést gépünk adattároló részeiről: rendszer- és adattároló egységekről, például merevlemezekről. Az első biztonsági mentés elkészítése a legfontosabb, mivel innentől fogva minden újabb adat elmentődik, visszaállíthatóvá válik. A backup a Windows normál futása közben készül, nincs szükség a rendszer újraindítására és kizárólagos módban való futtatásra.

Az első mentés elkészülte után a program már csak növekményes háttérmentéseket készít, vagyis kizárólag a változásokat rögzíti, csatolja az eredeti mentéshez. Ily módon időt és főképp tárhelyet spórol, egyszersmind lehetővé teszi a verziókövetést, illetve visszatérési pontokat is biztosít. Utóbbiak akkor tehetnek jó szolgálatot, amikor egy hiba, adatvesztés bekövetkezése után azt kívánjuk, bárcsak visszamehetnénk az időben arra az időpontra, amikor még minden rendben volt. Bár az XP is tartalmaz hasonló rendszer-visszaállítási lehetőséget, az korántsem ennyire hatékony, ráadásul a Norton Save & Restore akkor is képes visszaállítani az adatokat, amikor már a rendszert sem tudjuk újraindítani.

De ha csak pár állományt szeretnénk újra a korábbi állapotban látni, amiatt nem kell az összes többi, az idő tájt mentett állományt is visszatöltenünk, elég a sérült vagy eltűnt fájlokat és mappákat megkeresni a visszatérési pontok közt böngészve.

Helyettünk dolgozik
Bármikor megnézhetjük, hogy gépünk védelme milyen szinten áll, és tetszőlegesen paraméterezhetjük a védelmi szint mértékét, ami a mentések sűrűségének, illetve a felhasználni kívánt hely függvényében változhat. A program automatikusan észreveszi, ha új meghajtó kerül a gépbe, vagy tárhely szabadul fel, és felajánlja, hogy azt használhassa az archiválások tárolására –- utóbbi célra egyébként szinte minden létező meghajtót, hordozót felhasználhatunk, a CD-R/RW és DVD+-R/RW meghajtók, valamint a USB- és FireWire-csatolójú külső tárolók is rendelkezésünkre állnak.

Sok helyet takaríthatunk meg, ha nem teljes meghajtókról, hanem csak meghatározott állományokról, mappákról készíttetünk rendszeres biztonsági mentést, például csupán a Dokumentumok mappát jelöljük be mentésre. Ebben az esetben a backup méretét nem duzzasztják feleslegesen a telepített programok, játékok gyakran hatalmas adatállományai, kizárólag munkáink, képeink, dokumentumaink lesznek archiválva.

Sőt, nem is feltétlenül szükséges megmutatni, pontosan hol keresse a program a mentendő állományokat, mivel védett állománytípusokat is beállíthatunk. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy hova kerül gépünkre mondjuk egy .doc fájl vagy egy JPEG-kép, a program magától észrevesz és eltárol minden olyan állományt, amely a védett típusok közé tartozik. Így még rendet sem kell tartanunk gépünkön ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk a számunkra fontos dolgokat.

Nemcsak a mentések gyakoriságát vagy a rendelkezésre álló helyet szabályozhatjuk, hanem a mentési folyamat prioritását is. Ha ez utóbbit alacsonyra állítjuk, akkor a mentés több időt vesz igénybe, viszont kevésbé terheli a gépet, vagyis zavartalanul dolgozhatunk mellette.

Az archiválóprogramok esetében többnyire csak kézzel kezdeményezhetjük vagy ütemezhetjük a biztonsági mentést -- ám a Norton Save & Restore ezen a téren is előrukkolt egy újdonsággal. A program bizonyos kulcsesemények (új program telepítése, új felhasználó bejelentkezése stb.) bekövetkezésekor automatikusan el tudja indítani a biztonsági mentést. Maxtor OneTouch külső meghajtó birtokában pedig egyetlen gombnyomással kezdeményezhetjük az archiválást, még csak el sem kell indítanunk külön a Norton Save & Restore-t.

Adatok

  • Windows XP/XP Pro/XP Media Center Edition rendszerek védelme
  • Integráció a Norton Security Centerrel és együttműködés a Norton Internet Securityvel
  • Ghost-technológia
  • Növekményes archiválás
  • Hangolható biztonsági szint és prioritás
  • Visszaállítási pontok létrehozása
  • Védett állománytípusok beállítása
  • Automatikus mentés kulcsesemények bekövetkeztekor
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.